Παίζει ρέστα με αλλαγή προσώπων – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι ράβουν κοστούμια
Η δραματική κατάσταση στο προσφυγικό, η αβεβαιότητα στην οικονομία σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και οι κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός αναζητά τρόπους για να αποκλιμακώσει πολιτικά, αλλά και κοινωνικά την κατάσταση και να επανέλθει η ηρεμία.
Η μετωπική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανησύχησε τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες συζητήθηκε το ενδεχόμενο εκλογών ως «έξοδος κινδύνου» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Να πάμε στις κάλπες όσο τα ποσοστά μας είναι υψηλά» φέρεται να πρότεινε στον πρωθυπουργό στενός του συνεργάτης. Ο Αλέξης Τσίπρας εντούτοις αποκλείει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο καθώς εκτιμά πως αφενός η συμφωνία για το προσφυγικό και αφετέρου η αξιολόγηση και η δέσμευση για άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος, θα αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα και θα επαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός. Οι διαφωνίες της ομάδας των «53» αλλά και οι ατυχείς δηλώσεις από υπουργούς, τροφοδοτούν αυτά τα σενάρια, ενώ ο πρωθυπουργός θέλει από τη μία να κερδίσει πολιτικό χρόνο και παράλληλα να φέρει αέρα ανανέωσης στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα θα στείλει ηχηρό μήνυμα στην κοινοβουλευτική του ομάδα ότι ουδείς είναι αναντικατάστατος, ενώ ταυτόχρονα θα κατευνάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλάζοντας υπουργούς που συνέδεσαν το όνομά τους με επώδυνα μέτρα.
Πήρε το... μπλοκάκι ο Τσίπρας
Ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί ενδέχεται να αντικατασταθούν στον ανασχηματισμό που ετοιμάζεται.
Το πρόσωπο των προηγούμενων ημερών, ο Γιάννης Μουζάλας δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τελικά θα κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αν τελικά ο κ. Τσίπρας του το αφαιρέσει, δεν αποκλείεται να βρει μια θέση συμβούλου στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειές του στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού.
Στη μαύρη λίστα του Μαξίμου έχουν μπει ο Δημήτρης Μάρδας για τις δηλώσεις του για τους πρόσφυγες και ο Μάκης Μπαλαούρας για την ονομασία των Σκοπίων, ο οποίοι μάλιστα επιμένουν.
Στο μικροσκόπιο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποτελεί «κόκκινο πανί» για την κοινωνία και ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα τον... θυσιάσει με την πρώτη ευκαιρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Κατρούγκαλος θα μείνει και εκτός κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναλάβει κάποιο άλλο υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χαμηλή βαθμολογία έχουν πάρει στο υπουργείο Εργασίας και οι κυρίες Θεανώ Φωτίου και Ράνια Αντωνοπούλου, οι οποίες χειρίζονται ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και αντιμετώπισης της ανεργίας.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βαγγέλης Αποστόλου πιθανότατα θα πληρώσει το... μάρμαρο της «εξέγερσης» των αγροτών.
«Μαύρα» μαντάτα περιμένουν και τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, ο οποίος με τις εμπρηστικές του δηλώσεις έχει προκαλέσει πολλές φορές το κοινό αίσθημα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει και τη διάρρηξη των σχέσεων με τους Πόντιους. Στα αρνητικά καταγράφονται και οι κακές σχέσεις που διατηρεί με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά τον οποίο ο πρωθυπουργός εκτιμά απεριόριστα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, μετά το σάλο για την επιλογή του Βέλγου διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και τα «παλλόμενα πέη».
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης θα την... γλιτώσει μετά και την απόρριψη άρσης ασυλίας για την υπόθεση του «πόθεν έσχες».
Με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης φέρεται να είναι και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, για την οποία υπάρχει γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους διορισμούς συγγενικών της προσώπων.
Αμετακίνητος στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται ο Ευκλείδης Τσκαλώτος. Τρίζει ωστόσο η καρέκλα του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη στον οποίο χρεώνονται αστοχίες και επιπολαιότητες στο φορολογικό.
Στους αμετακίνητους συγκαταλέγονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Πάνος Καμμένος στο ΥΕΘΑ. Βέβαιη προς το παρόν θεωρείται και η παραμονή του Τέρενς Κουίκ στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός και οποιαδήποτε άλλη πολιτική πρωτοβουλία τοποθετείται μετά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
newsbomb.gr