Σκόπια και οι ανεκμετάλλευτοι άσσοι

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού

Η αδιαφορία μας και η υποτίμηση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων έχει οδηγήσει σε διαρκείς ήττες με αποκορύφωμα την καταδίκη της χώρας το 2011 από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας, που έγινε το 1995 και είχε ισχύ για 7 χρόνια (μέχρι το 2002) και προέβλεπε την υποχρέωση της Ελλάδας να μην εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς εκτός αν κάνουν αίτηση με άλλο όνομα από το ΠΓΔΜ.

Το τραγελαφικό ήταν ότι ενώ στο εσωτερικό έλεγε η τότε κυβέρνηση ότι άσκησε βέτο, η απαντητική γραμμή στην Χάγη ήταν ότι δεν ασκήσαμε βέτο. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων ήταν η μόνη απόδειξη για το βέτο που είχαν οι Σκοπιανοί καθώς η απόφαση στο Βουκουρέστι ήταν ομόφωνη. Η προσπάθεια για επικοινωνιακή εκμετάλλευση της στο εσωτερικό κατέληξε να χρησιμοποιηθεί από τους Σκοπιανούς. Το ΔΔΧ είπε ότι αποδείξεις είναι τα λόγια του τότε πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών.

Τρόποι άμυνας υπάρχουν.

Πρώτα απ' όλα άμεση καταγγελία της παράνομης συμφωνίας (ούτε από τη βουλή πέρασε σίγουρα μέχρι το 2010, αμφιβάλλω φυσικά και για μετά, ούτε στην εφημερίδα της κυβέρνησης εγγράφηκε, και η ισχύς της έχει λήξει προ πολλού) που μας αποτρέπει από το να θέτουμε βέτο για ουσιαστικά θέματα.

Καταγγελία στους διεθνείς οργανισμούς για την παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια. Ο εκλιπών Τάσος Μητσόπουλος πρώην υπουργός άμυνας της Κύπρου έγραψε σε άρθρο του το 2008 για την καταπίεση που του εξιστόρησαν ότι έζησαν Έλληνες των Σκοπίων που συνάντησε όταν υπηρετούσε ως σύμβουλος του Ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Χολέβας σε άρθρο του στην εφημερίδα Δημοκρατία.

Πρέπει να βοηθήσουμε τους γείτονες να καταλάβουν τις πληθυσμιακές πραγματικότητες του κράτους τους. Οι Αλβανοί δεν αποτελούν μειονότητα, σύμφωνα με άρθρο του Μοχάμεντ Νιάζι είναι το 47% του πληθυσμού.

Θέλουν οι Σλάβοι να συνεχίσουν να κυριαρχούν ή νομίζουν ότι ένα αυθαίρετο όνομα που συνδέεται ελάχιστα με τη γεωγραφική πραγματικότητα και καθόλου με την ιστορική θα τους βοηθήσει να ενωθούν και να υπερασπιστούν την ταυτότητα τους;

Αν βασίζονται στην Τουρκία είναι αφελείς γιατί στηρίζει την Αλβανία διαχρονικά και την εξυπηρετεί περισσότερο από ότι τους ορθόδοξους χριστιανούς Σλάβους.

Και δεν ξεχνάμε ότι η Ελλάδα το 2015 ήταν ο τρίτος εμπορικός εταίρος των Σκοπίων. Όταν έρθει μια πατριωτική κυβέρνηση και σταματήσει η υπερφορολόγηση, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια θα κληθούν να επιδείξουν τον ελάχιστο πατριωτισμό, αν δε δεχθούν -όπως είναι δικαίωμα τους- η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα ληφθεί υπ' όψιν.

Το θέμα των Σκοπίων που είναι κυρίως ο επεκτατισμός τους δεν είναι μικρό.

Λύσεις υπάρχουν και όταν υπάρξει κυβέρνηση που να ενδιαφέρεται για την χώρα, θα τις εφαρμόσει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail