ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! «Ξυπνάει» ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου

Σεισμικές δονήσεις έχουν ανησυχήσει τους επιστήμονες που φοβούνται για έκρηξη τεράστιου ηφαιστείου στην Κορεατική ενδοχώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το Όρος Παεκτού, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα της Βορείου Κορέας και της Κίνας, βρίσκεται σε σεισμική διέγερση με τους επιστήμονες να φοβούνται για έκρηξη 1000 και πλέον χρόνια μετά την τελευταία καταστροφική έκρηξη του το 946 μ.Χ., σύμφωνα με την express.co.uk.

Ήταν τόσο ισχυρή που σχημάτισε κρατήρα 5 χιλιομέτρων, (σήμερα είναι καλντέρα) και εκτόξευσε αρκετή τέφρα που έφτασε ακόμη και στην Ιαπωνία – σχεδόν 1.100 χιλιόμετρα μακριά, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία. Η έκρηξη ήταν η δεύτερη σε μέγεθος, πίσω μόνο με την έκρηξη του Ταμπόρα το 1815, η οποία προκάλεσε το λεγόμενο «έτος χωρίς καλοκαίρι». Αλλά λίγα είναι γνωστά για το ηφαίστειο Παεκτού.


Μεταξύ του 2002 και του 2005, μια αλληλουχία σεισμών ταρακούνησαν το βουνό αλλά μετά σταμάτησαν. Ωστόσο, παρόλο που παραμένει σχετικά ήσυχο, οι ιαματικές πηγές και τα θερμά σημεία αερίων δείχνουν την εκρηκτική δυναμική του βουνού. «Το ηφαίστειο είναι αρκετά δραστήριο», λέει ο Kayla Iacovino του Αμερικανικού Γεωλογικού Οργανισμού (U.S.G.S.) και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances. «Αλλά πότε θα γίνει εκρηκτικό; «Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.»

«Το ηφαίστειο είναι ήσυχο αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα έχει της δυνατότητες. Εμείς πρέπει να έχουμε ανοικτά τα μάτια μας», λέει ο James Hammond, ένας σεισμολόγος του Birkbeck στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Νομίζω ότι ο κίνδυνος μιας καταστροφικής έκρηξης εδώ είναι πολύ πραγματικός,» λέει ο σεισμολόγος Stephen Grand του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Αν δώσει μια έκρηξη όπως είχε γίνει το 946 μ.Χ. τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά.



Περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 100 χλμ από το ηφαίστειο. Ο φόβος της έκρηξης είναι τόσο μεγάλος στη Βόρειο Κορέα που έχουν οδηγήσει τις αρχές σε μια (από τις σπάνιες φορές) συνεργασία με επιστήμονες από την Δύση.

Ηλίας Σιατούνης.
crashonline.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail