Τα ανακλαστικά της κυβέρνησης ( για τα οποία ως γνωστόν, καθόλου δεν φημίζεται) δούλεψαν χθες άρτια. Εντός ελάχιστης ώρας από τη διαρροή των υποκλαπεισών συνομιλιών του διδύμου του ΔΝΤ Βελκουλέσκου- Τόμσεν, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη, επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, Συνέταξε επιστολή προς την Κριστίν Λαγκάρντ, ανέσυρε το αφήγημα περί "κακού" ΔΝΤ και Τόμσεν που επιβουλεύονται την σταθερότητα Ελλάδας και Ευρώπης. Διαμήνυσε μάλιστα, πως δεν θα επιτρέψει στον εκπρόσωπο του Ταμείου να την διαλύσει. Αλέξης, ο απελευθερωτής. Στο αφήγημα τούτο βέβαια, υπάρχει ένα κενό. Κρίσιμο για την εξέλιξη της "νουβέλας": Η Ε.Ε για να κερδίσει την "ελευθερία" της από το Ταμείο θα πρέπει να την πληρώσει αδρά. Διατίθεται; Κατά πως φαίνεται, μέχρι τώρα, ούτε για αστείο. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ βρίσκεται για μια ακόμη φορά με την πλάτη στον τοίχο: Τα έχει βρει με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς στη φορολόγηση ακόμη και του οξυγόνου, σκιαμαχεί εναντίον του Ταμείου στις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που ζητεί, πακέτο με την αναδιάρθρωση του χρέους. Και σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, όταν αποθέωνε τις εκτιμήσεις της ομάδας της Κριστίν Λαγκάρντ περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της χρείας για "κούρεμά" του, ο κ. Τσίπρας, αυτή τη φορά διάλεξε ξεκάθαρα πλευρά: Γυρίζει την πλάτη στα "δώρα" του Ταμείου, τη διευθέτηση του χρέους επομένως ( προφανώς με βαθιές περικοπές) και ρίχνεται ξέπνοος στην αγκαλιά των Ευρωπαίων που για ρύθμιση του χρέους ούτε να ακούν δεν θέλουν. Η αντίφαση τούτη έχει διάφορα πολιτικής φύσεως κενά. Η πλήρωσή τους, περνά αναπόδραστα μέσα από πολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες το Capital.gr, με τίτλο: Διαρροή ΔΝΤ: Κάποιος αποφάσισε να επισπεύσει τις εξελίξεις, Ε.Ε και ΔΝΤ, είναι και μαζί και χώρια. Το Ταμείο, με έκθεση περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που κρατά στο συρτάρι, μπορεί να προκαλέσει θεσμικά τη χρεοκοπία της χώρας. Πολλώ δε μάλλον, που ένα κούρεμα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, δεν περνά και τούτο το έχουν εμπεδώσει πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο. Όπερ σημαίνει ότι στην κρίσιμη τούτη φάση θα αναζητηθεί μια χρυσή τομή, ενδιάμεση λύση , συνέχισης του ιδιότυπου τούτου ταγκό, μεταξύ Ε.Ε και ΔΝΤ για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Έξωση του Ταμείου, κατά πως ονειρεύονταν στην κυβέρνηση από καιρό, δεν προβλέπεται. Όπερ με λόγια απλά σημαίνει πως η χθεσινή αντίδραση του πρωθυπουργού, καταρχήν μαρτυρά απόγνωση. Στο παρά πέντε της αξιολόγησης, η πιο απαιτητική μεταβλητή για την επίλυση της εξίσωσης, στυλώνει τα πόδια και θέτει τους όρους του. Το βασικό ερώτημα τούτου δοθέντος είναι πώς και με ποιο τρόπο θα επιλέξει να απαντήσει στο δίλημμα, πώς θα αξιοποιήσει τη διελκυστίνδα μεταξύ θεσμών και Ε,Ε , ο πρωθυπουργός: Άτακτη υποχώρηση με ψήφιση ακόμη πιο σκληρών μέτρων υπό την απειλή – για μια ακόμη φορά- της χρεοκοπίας της χώρας ή καταγγελία των … "μηχανορραφιών" και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες , ήτοι αναζήτηση "ηρωικής εξόδου" αφήνοντας την καυτή πατάτα των μέτρων στους επόμενους; Μένει δηλαδή να φανεί πώς θα επιλέξει να αξιοποιήσει ο κ. Τσίπρας το ζήτημα τούτο: έχοντας ως "οδικό χάρτη" το περσινό καλοκαίρι, θα εμφανιστεί και πάλι στους βουλευτές του ως "ηρωικά μαχόμενος" προκειμένου να μη χρεοκοπήσει η χώρα ζητώντας να περάσουν όλα τα σκληρά μέτρα υπό τον φόβο της απειλής του εχθρού ή ετοιμάζεται πλέον για δραπέτευση από την Ηρώδου Αττικού, δια "ηρωικής εξόδου";
Υπάρχουν βέβαια και άλλα περίεργα φαινόμενα που προοιωνίζονται εξελίξεις στην υπόθεση τούτη: Η εξαιρετικά γρήγορη και ακόμη πιο εξαιρετικά οργίλη αντίδραση του προέδρου της Δημοκρατίας στις χθεσινές διαρροές. Ο πρόεδρος Προκόπης, σαν έτοιμος από καιρό, άστραψε και βρόντηξε, εναντίον του Ταμείου "τραβώντας" μάλιστα το των Ευρωπαίων αυτί, για την επιλογή τους να κρατήσουν το ΔΝΤ ως "παίκτη" στα του οίκου τους. Τι θέλει να πει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ή έστω, τι γνωρίζει για τα μελλούμενα και οδηγήθηκε σε τέτοια εξαγριωμένη παρέμβαση- στα όρια του θεσμικού του ρόλου;
"Γαλάζιες" απορίες
Στο μεταξύ, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το capital.gr, συνεχίζουν να εκφράζουν σοβαρές απορίες γύρω από την υπόθεση. Απορίες, που εστιάζουν, κατά κύριο λόγο, γύρω από το momentum της όλης δημοσιοποίησης. Δηλαδή, σχεδόν μία ημέρα πριν την επανεκκίνηση των συζητήσεων-φωτιά της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για την ολοκλήρωση της βαλτωμένης εδώ και μήνες αξιολόγησης.
Αυτή ακριβώς τη χρονική συγκυρία, αλλά και τα πώς διέρρευσαν οι συνομιλίες των προσώπων-κλειδιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θέτουν επί τάπητος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι γαλάζιοι, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως πλέον τίθενται με τρόπο εμφατικό ζητήματα της ασφάλειας του απορρήτου των επικοινωνιών. Ταυτόχρονα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν, σε τετ α τετ τους, ως υπερβολική τη δραματοποίηση των πραγμάτων από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας πως οι θέσεις που εκφράζουν οι Τόμσεν-Βελκουλέσκου και Πέτροβα είναι γνωστές και εκπεφρασμένες θέσεις εδώ και καιρό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ κάποιες από αυτές χαρακτηρίζονται και ως υποβοηθητικές για το Μέγαρο Μαξίμου. "Όλο αυτό το σκηνικό θα τους βγει ανάποδα", ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες γαλάζιος παράγοντας σε συζήτηση που είχε πριν λίγη ώρα, δείχνοντας και προς την κατεύθυνση της αντίδρασης της πρώην προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία… κάρφωσε με 17 ερωτήματα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια στιγμή, στη λεωφόρο Συγγρού επί τάπητος φαίνεται να τίθεται και ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα. Στον απόηχο της τόσο άμεσης αντίδρασης του Μεγάρου Μαξίμου στο δημοσίευμα του Wikileaks, αλλά και των τόνων που ανέβηκαν κατακόρυφα από την πλευρά της συγκυβέρνησης, γαλάζιοι παράγοντες… βλέπουν το ενδεχόμενο ακόμα και μίας… ηρωικής εξόδου από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα της πολιτικής του και με όλα τα μείζονα μέτωπα ανοιχτά. "Έχει περάσει σχεδόν το 20% του χρόνου εφαρμογής της νέας συμφωνίας και η κυβέρνηση δεν έχει πράξει το παραμικρό. Εάν ψάχνουν εχθρούς, μπορούν εύκολα να βρουν. Αλλά το ζήτημα είναι ποια πολιτική τελικά παράγεις και ποια είναι τα αποτελέσματά της", είναι το συμπέρασμα, που καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της λεωφόρου Συγγρού.
Την ίδια στιγμή, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις οποίες επικοινώνησε το capital.gr ήταν σαφείς. "Εάν δε μπορούν ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του να σηκωθούν και να φύγουν. Εμείς είμαστε εδώ, για να αναλάβουμε ευθύνες που δε μας αναλογούν. Ευθύνες αυτής της συγκυβέρνησης. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες, για να σώσουμε την πατρίδα", έλεγαν χαρακτηριστικά.
Οδηγούν τη χώρα σε ασφυξία
Ανεβάζοντας τους τόνους, η Ν.Δ, με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, εγκαλεί την Κυβέρνηση ότι "Με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς της, οδηγεί και πάλι τη χώρα σε ασφυξία. Όπως ακριβώς έκανε και στο ολέθριο για τους Έλληνες 2015".
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ν.Δ, έχει ως εξής:
"Εκείνοι που πριν μερικούς μήνες με την επιστολή Τσακαλώτου, κυριολεκτικά παρακαλούσαν το Δ.Ν.Τ. και την κυρία Λαγκάρντ για συνεργασία, δεν έχουν σήμερα καμία αξιοπιστία όταν "σηκώνουν λάβαρα αντίστασης" κατά του Δ.Ν.Τ.
Ποιά επιστολή λέει την αλήθεια; Εκείνη του κ. Τσακαλώτου ή η τωρινή του
κ. Τσίπρα; Και τι ακριβώς επιδιώκουν;
Τελικά, είναι η δική τους ανικανότητα και αναξιοπιστία που δίνουν άλλοθι σε προβληματικές σκέψεις διαφόρων στελεχών για πιέσεις προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η Κυβέρνηση με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς της, οδηγεί και πάλι τη χώρα σε ασφυξία. Όπως ακριβώς έκανε και στο ολέθριο για τους Έλληνες 2015".