Σε θολά νερά κινείται η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα, που θα τεθεί επί τάπητος σήμερα το πρωί στο άτυπο Eurogroup στο Άμστερνταμ. Ενώ όμως στην κυβέρνηση λένε πως «κλείσαμε» και εμφανίζουν εικόνα συμφωνία εντός των ημερών, τέτοιο κλίμα δεν προκύπτει από τους δανειστές.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στο Άμστερνταμ με τον «αέρα» που του δίνουν τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στο Μνημόνιο έχουν πέσει έξω κατά 2 δισ. ευρώ. Αν και είναι «προσωρινά στοιχεία» (μπορεί να αλλάξουν επί τα χείρρω τον Οκτώβριο) δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%-0,7% του ΑΕΠ (περίπου 1 δισ.) ενώ το ΔΝΤ μιλούσε για έλλειμμα 0,6%.
Στην πραγματικότητα, όπως παραδέχτηκε και ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας μετά τις συναντήσεις Τσακαλώτου-Σταθάκη-Κατρούγκαλου με τους δανειστές, το καλύτερο που αναμένει σήμερα από το Eurogroup είναι μία επίσημη προαναγγελία πως θα υπάρξει… και επόμενο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα είναι πριν ή μετά το Πάσχα.
Συγκλίνουσες πληροφορίες από Ελλάδα και εξωτερικό έλεγαν πως δρομολογείται ήδη νέο Eurogroup για την Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου, αν και προ ημερών ο κ.Τσακαλώτος το τοποθετούσε για τις 25 ή 26 Απριλίου (και άλλες πληροφορίες μιλούσαν αρχικά για Μ. Παρασκευή 29 του μηνός).
Αν υπάρξει Eurogroup πριν το Πάσχα, θα πρέπει να βλέπουν όμως προοπτική συμφωνίας και οι υπόλοιποι, εκτός της κυβέρνησης. Δεν αρκεί η «σύγκλιση» για την οποία μιλά η κυβέρνηση, ούτε και τα 400 εκατομμύρια από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.
Τα προληπτικά μέτρα
«Κλειδί» της συμφωνίας είναι, όπως όλα δείχνουν, τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα στήριξης 3,6 δισ. ευρώ που ζητήθηκαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσινγκτον (πέραν των 5,4 δισ. από φόρους και συντάξεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση).
Εδώ και δύο μέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει πως στις συναντήσεις στην Αθήνα «δεν έγινε καμία συζήτηση» και «δεν δεχτήκαμε» τέτοια μέτρα. Και ο πρόεδρος Γιούνκερ λέει όμως όταν τον ρωτάνε, πως δεν χρειάζονται τέτοια μέτρα.
Στην πραγματικότητα, τέτοια απόφαση δεν υπάρχει καν. Και ενώ και οι κ. Τσακαλώτος και Σόιμπλε επιβεβαιώνουν την ύπαρξη «πρότασης» για συμπληρωματικά μέτρα (που έγινε γνωστή από τη διαρροή στην Wall Street Journal το Σαββατοκύριακο, όταν ήταν στην Ουάσιγκτον ο κύριος Τσακαλώτος) στελέχη μέσα από τη διαπραγμάτευση λένε πως οι απεσταλμένοι των δανειστών στην Αθήνα δεν θα μπορούσαν να συζητήσουν καν τέτοιο θέμα, χωρίς να πάρει πρώτα απόφαση το Eurogroup.
Αυτό μπορεί να συμβεί σήμερα ή στο επόμενο Eurogroup. Αλλά και αν δεν περάσει η πρόταση από το Eurogroup, έλεγαν άλλες πηγές, θα το απαιτήσει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Όπως έδειξαν όμως τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις Σόιμπλε, κόντρα στις θέσεις της κυβέρνησης και του προέδρου Γιούνκερ, η αστοχία των προβλέψεων του ΔΝΤ δεν ακυρώνει την απαίτηση για πρόσθετα μελλοντικά μέτρα γιατί, όπως έλεγε και Ευρωπαίος αξιωματούχος την Τετάρτη, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν το παρελθόν (ως το 2015) ενώ οι απαιτήσεις για μέτρα το μέλλον (ως το 2018).
Τότε θα είναι δύσκολο και για τον πρόεδρο Γιούνκερ, όπως έλεγαν κύκλοι κοντά στην διαπραγμάτευση, να επιμείνει να παίζει τον «ισορροπιστή» μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, αν οι χώρες που βάζουν τα χρήματα αξιώσουν την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων με προληπτικά μέτρα, είτε τα ζητήσει το Eurogroup είτε το ΔΝΤ.
Λεφτά δεν υπάρχουν
Οσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο αυξάνονται οι δυσκολίες στο μέτωπο των πληρωμών που το επόμενο διάστημα έχουν ως εξής:
• Τον Μάιο πρέπει να καλυφθούν 460 εκατ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων και τόκων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ και την καταβολή τόκων ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
• Τον Ιούνιο ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ αποτελούν δόση προς το ΔΝΤ.
• Τον Ιούλιο θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 3,666 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,872 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα (μαζί με τόκους) που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου, και τα 458 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔΝΤ.
crashonline.gr