Σε παιχνίδι για γερά νεύρα στην πλάτη των ελλήνων φορολογούμενων έχει εξελιχθεί η πολύμηνη διαπραγμάτευση Ελλάδας – δανειστών με τις διαφαινόμενες διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, που μπορεί όμως να κρύβουν και μια κοινή πρόθεση: τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Και ενώ η κυβέρνηση αλλά και οι εταίροι μιλούν για εφικτό κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το Πάσχα συνεχώς στο τραπέζι, επισήμως και ανεπισήμως μπαίνουν νέες απαιτήσεις και τρικλοποδιές.
Η πρόταση Τόμσεν για μέτρα ύψους 8,1 δις. Ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι αρκεί το πακέτο των 5,4 δις. Ευρώ, φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει αν τελικά ισχύσουν οι διαρροές των τελευταίων ωρών, που έχουν τη στήριξη του Βερολίνου.
Από το δημοσίευμα της Wall Street Journal, στον απόηχο των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, περί μέτρων «έκτακτης ανάγκης» ύψους 3 δις. Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, προκύπτει ότι ο λογαριασμός είναι πιθανό να ανέβει στα επίπεδα που προτείνει το ΔΝΤ και ξορκίζει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου και τίποτα πέραν αυτής.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα το παραπάνω σενάριο παρουσιάζεται μάλιστα ως τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Το εν λόγω σενάριο, που έχει τη στήριξη της Γερμανίας, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, και αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών αναφέρουν πως θα είναι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί κάτι τέτοιο, από πολιτικής άποψης, σημειώνει η εφημερίδα.
Την ίδια ώρα υψηλόβαθμες πηγές της ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το MNI και το Euro2day.gr επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σεναρίου για μέτρα «έκτακτης ανάγκης» αλλά αρνούνται για την ώρα τουλάχιστον το ύψος αυτών, καθώς όπως αναφέρουν δεν έχουν συζητηθεί αριθμοί.
Κλειδί θα αποτελέσει η δημοσιοποίηση την προσεχή Πέμπτη από την Eurostat των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας.
Η ουσία είναι πάντως πως τη νύφη θα την πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός αν χρειαστεί πέρα από το τρέχον πακέτο με βαρύ τον πέλεκυ από ασφαλιστικό και φορολογικό να ληφθούν και άλλα μέτρα περικοπών και φορομπηχτικού χαρακτήρα.
Παρά λοιπόν και τις τελευταίες δηλώσεις «αισιοδοξίας» για κλείσιμο της αξιολόγησης το αμέσως επόμενο διάστημα τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι υπάρχουν και άλλες απαιτήσεις.
Χθες βράδυ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και πριν συναντηθεί εκτάκτως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δήλωσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι στόχοι και τα μέτρα που θα επιτευχθούν πρέπει να είναι βιώσιμοι και πως απαιτείται χρόνος.
«Eίχαμε παραγωγικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και όπως έκανα σαφές και με την χθεσινή (15/04) μου δήλωση αναφέρθηκα πού καταλήξαμε σ' αυτές τις επαφές. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει, μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, σίγουρα πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αποτελεσματικά, η θέση μας σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει: βιωσιμότητα και σταθερότητα», είπε η επικεφαλής του Ταμείου.
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του που μεταδίδει το Reuters, ανέφερε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν να καταλήξουν σε ένα «συμπέρασμα» για την Ελλάδα την εβδομάδα μετά το Ecofin, τη Μεγάλη Εβδομάδα δηλαδή. Στο μεταξύ είναι γνωστή και πάγια η θέση του ότι αφενός δεν συζητά στην παρούσα φάση το ζήτημα του χρέους και αφετέρου ότι θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο όμως θέτει ως προαπαιτούμενο τη ρύθμιση του χρέους.
Μήνυμα που υποδεικνύει και άλλες απαιτήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης άφησε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε μεν λόγο για ικανοποιητική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες, τόνισε δε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να φτάσουμε σε μια συμφωνία για την αξιολόγηση.
Το σίγουρο είναι, σύμφωνα τουλάχιστον και με τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Λαγκάρντ, ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.
Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η αποστολή των πιστωτών θα επιστρέψει στην Αθήνα ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου, σημειώνοντας ότι «πρέπει νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με ένα αξιόπιστο τρόπο»
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το σκηνικό διαφωνίας μεταξύ των θεσμών και κάνουν λόγο για προσωπικά παιχνίδια και μια "ανίερη" συμμαχία ανάμεσα στον Σόιμπλε και παράκεντρα του Ταμείου στην Ευρώπη, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς, τον επικεφαλής του ΔΝΤ στη Γηραιά Ήπειρο, Πολ Τόμσεν.
Όταν κάποιος κοιτάξει τις επίσημες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και του Ταμείου για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται σε διαφορετική κατεύθυνση. Όμως, από το Μαξίμου εκτιμούν πως στην πραγματικότητα, αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που μπλοκάρουν την πορεία προς την αξιολόγηση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.