Ενώ η κυβέρνηση διαρρέει ότι περίπου όλα είναι έτοιμα για τη συμφωνία και μάλιστα ισχυρίζεται ότι καταγάγει άλλη μία… νίκη επί των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας κρέμεται από τα τηλέφωνα με τους ευρωπαίους παράγοντες
Πλήρως αντιφατική είναι η εικόνα που δίνει η κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, την ώρα που οι εκπρόσωποι των Θεσμών είναι πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους και αποφεύγουν να στείλουν το παραμικρό μήνυμα για την έκβαση των συζητήσεων.
Ενώ η κυβέρνηση διαρρέει ότι περίπου όλα είναι έτοιμα για τη συμφωνία και μάλιστα ισχυρίζεται ότι καταγάγει άλλη μία… νίκη επί των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας κρέμεται από τα τηλέφωνα με τους ευρωπαίους παράγοντες αναζητώντας εναγωνίως συμμάχους, ο λογαριασμός είναι ήδη βαρύς και το Μαξίμου, δια του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Η τελευταία αυτή κίνηση θυμίζει την τακτική της κυβέρνησης τέτοια εποχή, όταν προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρήματα ενόψει της τελικής δύσκολης αναμέτρησης με τους δανειστές, οι οποίοι πίεζαν ασφυκτικά για δραματικές υποχωρήσεις. Εάν δεν πρόκειται για κάτι άλλο πιο σοβαρό, τότε η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δείχνει τουλάχιστον ότι η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο γιατί ο δρόμος προς την οριστική διευθέτηση των θεμάτων μίας συμφωνίας είναι ακόμη μακρύς.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε στις χθεσινές συνομιλίες του με Φρανσουά Ολάντ, Μάρτιν Σουλτς και Πιέρ Μοσκοβισί να πείσει τους ευρωπαίους ότι τα θετικά στοιχεία από την Eurostat αποδεικνύουν την καλή πορεία της οικονομίας και άρα δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και επιπλέον να εξασφαλίσει στήριξη για την υπόθεση του χρέους. Επιδιώκει δε να αποφευχθεί η νομοθέτηση των όποιων πρόσθετων μέτρων, αλλά αυτή η πρόβλεψη – υποχρέωση, που πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την περίπτωση που η οικονομία δεν πάει καλά έως το 2018, να αναφέρεται απλώς στη γενική συμφωνία, χωρίς ονομαστικοποίηση των μέτρων.
Ο κ. Τσίπρας είχε φροντίσει νωρίτερα να στείλει μήνυμα στους ευρωπαίους ότι οι «153» των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αντέχουν άλλα μέτρα. «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και, βεβαίως, δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον να επιμένουν σε αυτό γιατί τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδουν» είχε πει σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Ποντάρει δηλαδή στη καλή πρόθεση των εταίρων, που υποτίθεται δεν επιθυμούν νέα πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας θα το χρησιμοποιήσει το Μαξίμου μέχρι τέλους κατά τα φαινόμενα, τόσο στο εξωτερικό, όσο, πιθανόν και στο εσωτερικό, εάν προκληθεί πρόβλημα στη διαδικασία ψήφισης του σκληρού πακέτου. Αλλά και στα δύο μέτωπα είναι αμφίβολο εάν το επιχείρημα θα έχει αποτέλεσμα.