Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με αβέβαιη έκβαση βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από τα νέα επεισόδια στον καταυλισμό της Ειδομένης. Η απόπειρα περίπου 500 μεταναστών να διασπάσουν το πρωί της Κυριακής ξανά τον φράχτη στη μεθόριο με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), η σκληρή απάντηση των σκοπιανών αρχών, αλλά και η «ύποπτη» δράση στοιχείων που συνδέονται και με ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα. Και η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη αν τα γεγονότα της Κυριακής επαναληφθούν.
Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε την Κυριακή το απόγευμα σε δύο διαβήματα προς την κυβέρνηση της πΓΔΜ, τα οποία όμως είναι άγνωστο αν βοηθούν προς την εκτόνωση της κρίσης ή αν επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις. Ξένες διπλωματικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ ότι εδώ και ημέρες υπήρχαν πληροφορίες ότι στους κόλπους του καταυλισμού της Ειδομένης είχαν κυκλοφορήσει φυλλάδια στα αραβικά που παρακινούσαν τους απελπισμένους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα, αλλά σημείωναν ότι οι ελληνικές αστυνομικές αρχές αδράνησαν. Όπως είναι φυσικό όμως, ο ακριβής εντοπισμός της διανομής αυτών των φυλλαδίων δεν είναι καθόλου εύκολος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι σκοπιανοί στρατιώτες και αστυνομικοί που φυλάσσουν τον φράχτη προχώρησαν στην εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και σφαιρών από καουτσούκ, αλλά δεν εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Και τούτο διότι ο φράχτης που έχει κατασκευαστεί βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 μέτρων από την ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Η πληροφορία αυτή προερχόταν τόσο από πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και από το ΓΕΕΘΑ και στελέχη του Γ’ Σώματος Στρατού. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα μέσα που χρησιμοποίησαν για να απωθήσουν τους μετανάστες προσγειώθηκαν σε ελληνικό έδαφος συνιστά παραβίαση και λογικά σε αυτό απαντούσαν τα δύο διαβήματα.
Άγνωστος Χ παραμένει για τις ελληνικές αρχές η δράση ορισμένων ΜΚΟ, ακόμη και πολύ γνωστών. Ορισμένες πηγές τόνιζαν αργά χθες το απόγευμα ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα άτομα, προερχόμενα μάλιστα από μεγάλες δυτικές χώρες, που είναι μέλη ΜΚΟ αλλά δεν διαμένουν επί ελληνικού εδάφους. Προτιμούν να μένουν στη Γευγελή και περνούν στην Ελλάδα το πρωί. Αυτοί είναι που μοιράζουν χαρτιά που καλούν τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στο ζήτημα των ΜΚΟ, ορισμένες εκ των οποίων σχεδιάζουν να κερδίσουν πολλά χρήματα από την υπόθεση των μεταναστών.
Το έτερο δύσκολο ζήτημα που απαιτεί άμεση απάντηση είναι ο τρόπος εκκένωσης της Ειδομένης. Με την πλειοψηφία των ανθρώπων στην περιοχή να είναι γυναίκες και παιδιά καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη μία βίαιη μεταφορά τους σε οργανωμένους καταυλισμούς. Ένα σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η ενοικίαση βιομηχανικών χώρων από την κυβέρνηση, κατά μήκος του άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ώστε να μεταφερθούν σταδιακά εκεί. Θεωρείται ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των μεταναστών που δεν θέλουν να μεταφερθούν σε απομονωμένες εγκαταστάσεις. Η ελληνική γραφειοκρατία καθυστερεί μία τέτοια λύση, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι τελικά θα προχωρήσει.
ΤΟ ΒΗΜΑ