Η απόλυτη φρίκη: Τα παιδιά-βόμβες

Ο αριθμός των παιδιών που εμπλέκονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, όπου δρα η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, δεκαπλασιάστηκε το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Unicef που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Από τέσσερα παιδιά που είχαν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις καμικάζι το 2014, ο αριθμός τους έφθασε τα 44 το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Unicef, η οποία συνέλεξε στοιχεία από τη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα όπου δρα η οργάνωση η οποία έχει ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 75% από αυτά είναι κορίτσια, σημειώνει η Unicef στην έκθεσή της που τιτλοφορείται "Πέρα από το Τσιμπόκ" ("Beyond Chibok"), σχεδόν δύο χρόνια μετά την απαγωγή 276 μαθητριών λυκείου στο Τσιμπόκ (βορειοανατολική Νιγηρία) από την Μπόκο Χαράμ, που προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε όλο τον κόσμο.

"Ας είμαστε σαφείς: τα παιδιά αυτά είναι τα θύματα και όχι οι δράστες", λέει ο Μανουέλ Φοντέν, περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη δυτική και τη κεντρική Αφρική.

"Η παραπλάνηση των παιδιών και ο εξαναγκασμός τους να διαπράξουν θανάσιμες πράξεις είναι μία από τις πιο φρικτές πλευρές της βίας στη Νιγηρία και στις γειτονικές χώρες", προσθέτει.

Από τον Ιανουάριο του 2014, το βόρειο Καμερούν, που αποτελούσε συχνά στόχο της Μπόκο Χαράμ, κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων αυτοκτονίας από παιδιά (21) και ακολουθεί η Νιγηρία (17) και το Τσαντ (2).

Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί "ένα κλίμα φόβου και υποψίας το οποίο έχει καταστρεπτικές συνέπειες" για τα παιδιά, ιδίως για εκείνα που απελευθερώθηκαν αφού είχαν αιχμαλωτιστεί από ένοπλες ομάδες, οι οποίες θεωρούνται στο εξής απειλή για τις κοινότητες τους, υπογραμμίζει η Unicef.

Επιπλέον, τα παιδιά που γεννήθηκαν από αναγκαστικούς γάμους ή ως συνέπεια της σεξουαλικής βίας "αντιμετωπίζουν επίσης τον στιγματισμό και τις διακρίσεις" στα χωριά τους και στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων.

nooz.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail