Η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας στην Μόσχα ήταν μία ένδειξη διάθεσης σύγκλισης μεταξύ των τριών κρατών. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η συμμαχία εκνευρίζει τους νεοσυντηρητικούς Αμερικής και Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον Κινέζο διπλωμάτη Wang Yusheng.
Σύμφωνα με τον Yusheng όμως οι ανησυχίες αυτές είναι ανυπόστατες και παράλογες διότι στην πραγματικότητα η στρατηγική συνεργασία Μόσχας, Δελχί και Πεκίνου θα είναι προς όφελος του νέου πολυπολικού κόσμου.
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των 3 χωρών ξεκίνησε επίσημα το 1998 από τον τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας Yevgeny Primakov.
Παρ’ όλα αυτά πολλοί ήταν εκείνοι που δεν συμμερίστηκαν τις απόψεις του, θεωρώντας ανεδαφική μία τέτοια συνεργασία. Δεν έδωσαν επομένως σημασία στις απόψεις αυτές. Εν τούτοις η ιδέα του Primakov έγινε η αφορμή ώστε με την συνάντηση αυτοί οι δεσμοί να ενισχυθούν και να επεκταθούν.
Εδώ και πολλά χρόνια, ολόκληρος ο πλανήτης βλέπει με θετική ματιά την συνεργασία Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας.
Η συνεργασία αυτή ενισχύει ένα πολυπολικό παγκόσμιο μοντέλο και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως, σύμφωνα με τους Global Times.
Οι τρεις χώρες Ρωσία, Ινδία και Κίνα είναι οι μεγαλύτερες από άποψη πληθυσμού και ΑΕΠ.
Η Ρωσία είναι ο συνεχιστής της ισχυρής Σοβιετικής Ένωσης και θεωρείται ακόμα υπερδύναμη η οποία αποκαθιστά την θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα.
Η Ινδία παραδοσιακά δεν ενδιαφέρεται να προσχωρήσει σε οποιαδήποτε συμμαχία και η Κίνα πιστεύει στην ανεξαρτησία της διπλωματίας με τις υπόλοιπες δύο χώρες, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σημάδια εντυπωσιακής οικονομικής άνθισης.
«Άρα και οι τρεις χώρες έχουν ιδιαίτερα υψηλό κύρος στην παγκόσμια σκηνή και προφανώς συνεισφέρουν σημαντικά στην δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου».
Όλα αυτά τα δεδομένα ανησυχούν τις ΗΠΑ οι οποίες βλέπουν τις τρεις χώρες να βρίσκονται σε ένα «στρατηγικό σταυροδρόμι».
Η Κίνα δείχνει να αντιστέκεται στον «εξαμερικανισμό».
Η Ρωσία, της οποία ο πρόεδρος δεν ακολούθησε τα βήματα των προκατόχων του, ακολουθώντας την Δύση ή ακόμα και την Ινδία, που προοριζόταν από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ως το ιδανικό μέλος του «Ασιατικού ΝΑΤΟ», δεν ήθελε επίσης να γίνει μέρος του μπλοκ.
«Αν οι ΗΠΑ μπορούσαν να βγάλουν τις ψυχροπολεμικές παρωπίδες, θα έβλεπαν ότι η Μόσχα, το Νέο Δελχί και η Κίνα επιδιώκουν την συνεργασία ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της νέας εποχής. Η σχέση αυτή είναι θετική και υγιής και κρίνεται ωφέλιμη για την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε ο Yusheng.
«Αν όλοι αυτοί οι νεοσυντηρητικοί κόπτονται τόσο για την ευτυχία της ανθρωπότητας, γιατί αποφεύγουν την συλλογικότητα», κατέληξε ο διπλωμάτης.
Ένα ακόμη σημάδι της στρατηγικής συνεργασίας των τριών χωρών είναι η πρόσφατη τριμερής ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους υπουργούς εξωτερικών της Ρωσίας, της Κίνας και την Ινδίας και η οποία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Μόσχα και το Νέο Δελχί στηρίζουν την θέση του Πεκίνου, ότι δεν θα πρέπει να «διεθνοποιηθεί» η διαμάχη της Νότιας Σινικής Θάλασσας, αλλά να επιλυθεί από τις διαφιλονικούμενες πλευρές, όπως σημειώνει ο διπλωμάτης Ankit Panda.
Μία θαλάσσια διαμάχη στην Νότια Σινική Θάλασσα έχει μετατραπεί σε πολιτικό εργαλείο για την Ουάσιγκτον, η οποία προσπαθεί να εδραιώσει την γεωπολιτική της κυριαρχία στην περιοχή.
Τα νησιά Paracel και Spratly και η κυριαρχία στην θαλάσσια περιοχή τους, αποτελούν το μήλο της έριδας για την Κίνα και τις γειτονικές της χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το Brunei, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι από την πλευρά της Ουάσιγκτον η διαμάχη που προκλήθηκε από αντικρουόμενα συμφέροντα, είναι προάγγελος ανάμιξης στην διαμόρφωση της κατάστασης στην περιοχή.
Ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η ρωσοκινεζική προσέγγιση, καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας για νέο «Δρόμο του Μεταξιού» ήταν η αφορμή για τον Ομπάμα ώστε να εφαρμόσει περισσότερο αποφασιστική τακτική απέναντι στην Κίνα.
«Θα έλεγα ότι οι ΗΠΑ έχουν σκόπιμα δημιουργήσει ένταση στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που οδήγησε στην προσέγγιση Κίνας-Ρωσίας, πράγμα μη αναμενόμενο», ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Dmitry Babich στο Radio Sputnik.
Τον περασμένο χρόνο, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον για τα έργα εκχέρσωσης στην Νότια Σινική Θάλασσα.
Επιπλέον το Πεντάγωνο έχει πραγματοποιήσει μία σειρά προκλητικών πράξεων στην περιοχή.
Κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, είναι η ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ashton Carter την περασμένη εβδομάδα, ότι το Πεντάγωνο θα ενίσχυε την στρατιωτική του παρουσία στην Νότια Σινική Θάλασσα.
Οι Φιλιππίνες, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, υπέβαλλαν μήνυση στην Κίνα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης το 2013.
Τον Οκτώβριο του 2015 το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα δεχόταν ακροάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι σφόδρα αντίθετη με την διεθνοποίηση του ζητήματος επίλυσης, ισχυριζόμενη ότι λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από συνεννόηση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Πεκίνο ξεκάθαρα χρειάζεται την βοήθεια των συμμάχων του.
«Δύο μέρες πριν, στην Μόσχα, οι υπουργοί εξωτερικών Ινδίας, Ρωσίας και Κίνας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία σκιαγραφείται η τριμερής συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών», σύμφωνα με άρθρο του Ankit Panda.
O Panda τονίζει ότι κατά την φετινή χρονιά η διαμάχη της Νότιας Σινικής Θάλασσας περιλαμβανόταν στην ατζέντα της συνάντησης.
Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει: «Ρωσία, Ινδία και Κίνα είναι αφοσιωμένες στην διατήρηση έννομης τάξης για τις θάλασσες και τους ωκεανούς, βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, κάτι που εκφράστηκε έντονα στην πρόσφατη UNCLOS (σύμβαση δικαίου θάλασσας).
Όλες οι σχετικές διαμάχες οφείλουν να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων και συμφωνιών των εμπλεκόμενων πλευρών.
Στα πλαίσια αυτά οι Υπουργοί απαιτούν πλήρη συμμόρφωση με όλες τις διατάξεις του UNCLOS, του DOC, καθώς και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του DOC».
O Panda τονίζει ότι η φράση «Όλες οι σχετικές διαμάχες οφείλουν να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων και συμφωνιών των εμπλεκόμενων πλευρών» είναι σχεδόν επί λέξη η δήλωση του κινέζου Υπουργού Εξωτερικών για την διαμάχη της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την περασμένη εβδομάδα πριν την τριμερή συνάντηση στην Μόσχα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σέργκει Λαβρόφ «έκανε παρόμοιες δηλώσεις.»
Πράγματι στις 12 Απριλίου, ο Λαβρόφ έκανε έκκληση για παύση των εξωτερικών παρεμβάσεων στις διαπραγματεύσεις για την Νότια Σινική Θάλασσα, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες διεθνοποίησης του θέματος είναι αντιπαραγωγικές και ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην θαλάσσια διαμάχη θα πρέπει να αναζητήσουν κοινές αποδεκτές συμφωνίες.
Η Ρωσία ως γνωστόν έχει εκφράσει τη άποψη ότι οι περιφερειακές συγκρούσεις και διαμάχες πρέπει να επιλύονται δια της διπλωματικής οδού με σεβασμό στην αρχή της κυριαρχίας.
Η θέση της Ινδίας όμως, που εκφράστηκε στην κοινή ανακοίνωση, εξέπληξε τους Δυτικούς, σύμφωνα με τον Panda.
«Το εντυπωσιακό με την τριμερή ανακοίνωση Ρωσίας-Ινδίας-Κϊνας είναι ότι και η Ινδία την προσυπέγραψε, αν σκεφτεί κανείς ότι από το 2013 η άποψη της Ινδίας για την Νότια Σινική Θάλασσα συνέπιπτε με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, Βιετνάμ, Φιλιππίνων, Αυστραλίας και Ιαπωνίας», τόνισε ο δημοσιογράφος.
Παρ’ όλη την έκπληξη της Δύσης για την πρόσφατη κίνηση της Ινδίας, φαίνεται ότι το Νέο Δελχί επιδεικνύει την δέσμευση του σ’ έναν πολυπολικό κόσμο, όπου τα κυρίαρχα έθνη επιλύουν τις διαφωνίες μεταξύ τους, χωρίς την ανάγκη εξωτερικής παρέμβασης.
Σύμφωνα με τα άρθρα μας Η Ρωσία παρέδωσε στην Κίνα 200 αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-59 οι οποίοι «προορίζονται» για τα αμερικανικά Αντιτορπιλικά, Κίνα: «Η επίσκεψη του Β.Πούτιν στο Πεκίνο θα είναι το σημαντικότερο γεγονός» – Ενισχύεται ο στρατηγικός άξονας των δύο χωρών, Ρωσία και Κίνα κυριαρχούν στον παγκόσμιο εμπόριο χρυσού – Εμβαθύνουν την συνεργασία τους και ετοιμάζονται για πόλεμο… και Συμμαχία Ρωσίας-Κίνας εναντίον ΗΠΑ και Τουρκίας: Τι συμφώνησαν για Συρία και αντιπυραυλική ασπίδα στην Κορέα Ρωσία και Κίνα με την προσθήκη και της Ινδίας «χτίζουν» τον νέο πολυπολιτκό κόσμο βάζοντας τέλος στην ηγεμονία των ΗΠΑ.
Ο πολυπολικός κόσμος αποτελεί άλλωστε το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Πριν ένα μήνα περίπου ο ίδιος ο πρόεδρος Β.Πούτιν έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών, Σ.Λαβρόφ, να προετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο και το νέο δόγμα που θα αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.
Ρωσία, Κίνα και Ινδία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν μαζί και να εμβαθύνουν την στρατηγική συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα…