«Ξήλωμα» σε οκτώ δόσεις

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΒΑΣΙΛΑ

Έρχονται τα νέα φορολογικά χαράτσια που θα πέσουν στα κεφάλια κυρίως των μικρομεσαίων νοικοκυριών, τα οποία θα πληρώσουν και πάλι το τεράστιο λογαριασμό της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και ο αριθμός των δόσεων καταβολής του φόρου προφανώς θα αλλάξουν τις επόμενες ημέρες, αφού ήδη ετοιμάστηκε νέα τροπολογία από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου.

Σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ, ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα είναι οκτώ και θα μειώνεται ανάλογα με τον μήνα υποβολής της δήλωσης (π.χ. εάν η δήλωση υποβληθεί τον Απρίλιο, οι δόσεις θα εκκινούν από το τέλος Μαΐου και θα λήγουν 31.12.2016, ενώ εάν η δήλωση υποβληθεί τον Μάιο, οι δόσεις θα εκκινούν από το τέλος Ιουνίου και θα λήγουν πάλι στο τέλος του έτους). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει στην καλύτερη των περιπτώσεων στο τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.

Για τα φυσικά πρόσωπα πάντως το υπουργείο Οικονομικών, αν και δεν έχει αποφασίσει ακόμα την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων, σκέφτεται ως επικρατέστερη ημερομηνία την 30ή Ιουνίου 2016, θέλοντας έτσι να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες αλλά και στους επαγγελματίες του χώρου να υποβάλουν τις δηλώσεις μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αφού ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής αυτών. Να τονίσουμε ότι η ημερομηνία αυτή έχει απαιτηθεί σχεδόν από το σύνολο των φορέων του κλάδου.

Την ίδια ώρα ο λογαριασμός των επιβαρύνσεων μοιάζει ασήκωτος, αφού έρχονται και νέες μειώσεις αποδοχών σε όσους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν πάνω από 650 ευρώ τον μήνα και σε όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους εισπράττουν πάνω από 770 ευρώ τον μήνα με τον νέο υπολογισμό της παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τις νέες κλίμακες που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς, οι οποίοι και τις αποδέχτηκαν.

Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις, την οποία έχει προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές, ο ελάχιστος συντελεστής φόρου 22% θα ισχύει για ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ η έκπτωση φόρου μειώνεται από 2.100 σε 2.000 ευρώ.

Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής φόρου 37%. Στο υπερβάλλον των 40.000 ευρώ τμήμα του ετησίου εισοδήματος θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 45%. Η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ πρόσθετο εισόδημα πάνω από τα 20.000 ευρώ, οπότε θα μηδενίζεται στο επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 40.000 ευρώ. Αποτέλεσμα των μεταβολών αυτών στην κλίμακα φόρου εισοδήματος είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ και η επιβολή πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από τα 9.090 ευρώ.

Νέα βάρη

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει τη ριζική αναμόρφωση της κλίμακας υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, η νέα κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται ως εξής: συντελεστής 2,2% για εισόδημα από 12.001 ως 20.000 ευρώ, 5% από 20.001 ώς 30.000 ευρώ, 6,5% από 30.001 ώς 40.000 ευρώ, 7,5% από 40.001 ώς και 65.000 ευρώ, 9% από 65.001 ώς και 220.000 ευρώ και 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.

Η εφαρμογή των νέων κλιμάκων φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά τον υπολογισμό των μηνιαίων φορολογικών κρατήσεων επί των μισθών και των συντάξεων που καταβάλλονται εντός του 2016 αναμένεται να έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

1) Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 650 ευρώ και μέχρι 680 ευρώ, οι οποίες με τις ισχύουσες κλίμακες δεν υφίσταντο καθόλου κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, θα δουν για πρώτη φορά στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας τους μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος από 0,14 έως και 6,5 ευρώ, που θα μειώσουν ισόποσα τους καθαρούς μισθούς τους.

2) Όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 680 και μέχρι 1.500 ευρώ, δηλαδή «καθαρά» πάνω από 680 έως 1.300 ευρώ τον μήνα, θα υποστούν μειώσεις αποδοχών κατά 7 έως 14 ευρώ τον μήνα.

3) Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 1.500 και μέχρι 2.000 ευρώ, δηλαδή με «καθαρά» ποσά μηνιαίων μισθών πάνω από 1.300 και μέχρι 1.616 ευρώ, θα υποστούν μειώσεις αποδοχών κατά 15 έως 45,5 ευρώ τον μήνα.

Έχει κλειδώσει

Παράλληλα, αυξημένοι θα είναι και ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, τα κινητά τηλέφωνα και η επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση. Η πρώτη από αυτές τις επιβαρύνσεις δείχνει να έχει κλειδώσει ενώ οι άλλες δυο βρίσκονται σε διαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών.

Σε ότι αφορά τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015, ο φόρος θα αρχίσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να πληρώνεται από τον Ιούλιο και θα εξοφληθεί είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις είτε σε έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν με τα νέα εκκαθαριστικά συνολικούς φόρους πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα φουσκωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για όσους έχουν συνολικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ λόγω της αναδρομικής αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1.1.2015 στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού για το τρίτο μνημόνιο.

Εδώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον νέο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος από εδώ και στο εξής θα λέγεται φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας και αναμένεται να αρχίσει να πληρώνεται από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Το ποσό που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα είναι το ίδιο με πέρυσι, δηλαδή 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι οι αντικειμενικές τιμές μειώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αναμένονται προσαρμογές στους συντελεστές του φόρου καθώς και μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου.

Τέλος, αλλαγές έρχονται και στα τέλη κυκλοφορίας καθώς υπάρχει πρόθεση για σύνδεση των τελών με την αξία των Ι.Χ. και λιγότερο με τον κυβισμό, όπως ισχύει σήμερα.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail