Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας συνεχίζει να αναπτύσσεται, καθώς και οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθειες ώστε η διμερής στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους να περάσει σε νέο επίπεδο, σύμφωνα με τον Lyle J. Goldstein, επίκουρο καθηγητή στο US Naval War College στο Newport.
Η αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων στον δυτικό Ειρηνικό και η ύπαρξη σχέσεων σταθερής συνεργασίας 30 ετών, καταρρίπτει τις οποιεσδήποτε κριτικές για απουσία στρατηγικού συντονισμού μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
«Από τις αρχές τις δεκαετίας του 90’, οι πόροι που προσέφερε το Πεκίνο βοήθησαν τους Ρώσους κατασκευαστές όπλων να επιβιώσουν τα δύσκολα αυτά χρόνια ενώ και η Μόσχα απ’ την πλευρά της έχει δώσει στην Κίνα τεχνογνωσία για ανάπτυξη οπλικών συστημάτων», δήλωσε ο Goldstein.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα κινέζικα μαχητικά J-11, J-15 και J-16, τα οποία αποτελούν «τροποποιήσεις σχεδίων των Ρωσικών μαχητικών πολλαπλού ρόλου Su-27».
Ανέφερε επίσης τους υπερηχητικούς πυραύλους εδάφους-επιφανείας YJ-12 και YJ-18 τους οποίους περιέγραψε ως προϊόν της αναγνωρισμένης Ρωσικής πυραυλικής υπεροχής.
Οι κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας-Κίνας κατά τα έτη 2014 και 2015 σηματοδότησαν «ένα περισσότερο φιλόδοξο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας που τώρα φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά», δήλωσε ο Goldstein.
Οι ασκήσεις αυτές περιλάμβαναν πτήσεις J-10 και J-7 από την Κίνα προς την Ρωσία και την δοκιμή του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης KJ-200, για το οποίο ο Goldstein δήλωσε ότι «η χρησιμοποίηση του στην άσκηση είναι ενδεικτική της πρόθεσης Ρωσίας και Κίνας να μεταφέρουν την στρατιωτική τους συνεργασία σε νέο επίπεδο».
Από την Ρωσική πλευρά ο υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu συμφώνησε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας θέτει τα θεμέλια μίας στρατηγικής ένωσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων.
Tον περασμένο μήνα, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι ικανές να προβάλλουν αντίσταση έναντι σε οποιαδήποτε διεθνή κρίση και ότι η συνέχιση της συνεργασίας τους οφείλει να παραμείνει ανθεκτική έναντι σε προσωρινά εμπόδια.
Περιέγραψε τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου ως «ώριμες και σταθερές».