Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης ο ρωσικός στρατός θα είχε πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα απέναντι στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι ειδικοί του ερευνητικού ιδρύματος «RAND», David Shlapak και Michael Johnson, γράφει η ρωσική εφημερίδα «Rossijskaja Gaseta».
Σε αυτό επικαλούνται τον επιτελάρχη του αμερικανικού στρατού ξηράς, Mark Milley, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε πως η Ρωσία είναι ανώτερη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Ως παράδειγμα έθεσαν μια θεωρητική επίθεση της Ρωσίας στην χώρες της Βαλτικής, η οποία, βάσει παλιότερης εκτίμησης, θα χρειαζόταν μόλις τρεις μέρες για να εξοντώσει τις δυνάμεις της Δυτικής Συμμαχίας.
Οι Shlapak und Johnson καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ρωσία θα μπορούσε μέσα σε δέκα μέρες να συνθέσει 27 τάγματα 30.000-50.000 αντρών, τα οποία θα διέθεταν, μεταξύ άλλων, τεχνολογία τεθωρακισμένων.
Αντίθετα το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αντιπαρατάξει μόνο ελαφρώς οπλισμένα στρατεύματα.
Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, η Ρωσία έχει επτά φορές περισσότερα τεθωρακισμένα απ’ ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, τέσσερις φορές περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πέντε φορές περισσότερα μαχητικά ελικόπτερα, τέσσερις φορές περισσότερα κανόνια πυροβολικού, 24 φορές περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα μικρής ακτίνας βολής και 17 φορές περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα μεγάλης ακτίνας βολής.
Αλλά η αριθμητική υπεροχή των Ρώσων δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ, τονίζουν οι Shlapak και Johnson. Τα ρωσικά όπλα πυροβολικού έχουν μεγαλύτερη ακτίνα βολής: Την ώρα που τα αμερικανικά όπλα μπορούν να βαρέσουν σε απόσταση 14 έως 24 χιλιομέτρων, η ακτίνα βολής των Ρώσων ανέρχεται στα 29 χιλιόμετρα.
Πέραν τούτου, συνεχίζουν οι Αμερικανοί ειδικοί, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν σχεδόν καθόλου αντιδραστικά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, ενώ τα όπλα που έχουν βαράνε στην καλύτερη περίπτωση 40-70 χιλιόμετρα μακριά. Στον αντίποδα οι Ρώσοι έχουν εκτοξευτές ρουκετών με ακτίνα βολής 90 χιλιομέτρων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, καταλήγουν οι αναλυτές του RAND, η Ρωσία σε μία υποτιθέμενη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ θα ήταν ανώτερη τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Επιπλέον, ένα ακόμα μειονέκτημα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι τα προβλήματα στην υποδομή, η οποία είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των στρατευμάτων του.