Brand names που «γονάτισε» η κρίση – Επιχειρηματικοί κολοσσοί που… κατέρρευσαν

Κάποτε ήταν κολοσσοί και σημείο αναφοράς ,σήμερα είτε έχουν κλείσει, πτωχεύσει «μεταναστεύσει», εξαγοραστεί, είτε αποτελούν απλώς μνήμη του υπερκαταναλωτικού – προ κρίσης- παρελθόντος. Η οικονομική κρίση «έλιωσε » την ελληνική βιομηχανία και το εμπόριο καθώς ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν άντεξε υπό την πίεση της ύφεσης και της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης.

Την ίδια στιγμή, αρκετές ήταν οι πολυεθνικές που αποφάσισαν να βάλουν τέλος στις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και να αποχωρήσουν εγκαταλείποντας τις επενδύσεις τους.

Με αφορμή το πρόσφατο «λουκέτο» της Ηλεκτρονικής Αθηνών το newpost.gr παρουσιάζει κάποια από τα ηχηρά ονόματα που στο παρελθόν έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ή έγραψαν την δική τους ιστορία στους τομείς που δραστηριοποιούνταν.
«Σβήνει» ο χώρος των ηλεκτρικών

Ραδιο Αθήναι, Κορασίδης, Elephant, Electroworld, Saturn, Εικόνα – Ηχος, Ηλεκτρονική Αθηνών, είναι μόνο κάποιες από τις αλυσίδες που είχαν συνδέσει το όνομά τους με το εμπόριο ηλεκτρικών αλλά τώρα με το «λουκέτο». Πολλά καταστήματα με κατεβασμένα ρολά και πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία. Κάποιες εξ αυτών κατάφεραν να διασωθούν μέσω της απορρόφησης από μεγάλους ομίλους της αγοράς.

Softex: Η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία

Nα κλείσει το εργοστάσιο της Softex στην Αθήνα αποφάσισε η πολυεθνική Βolton Group, με αποτέλεσμα να μένουν στο δρόμο περίπου 200 εργαζόμενοι.

Αφορμή για την απόφαση της εταιρείας στάθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο στο εργοστάσιό της στο Βοτανικό. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία. Αυτό αποτέλεσε το “πρόσχημα”, έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η SOFTEX και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.

Η χαρτοβιομηχανία Diana υπήρξε, επίσης, ένα από τα θύματα. Το πρόβλημα άντλησης ρευστότητας δεν ξεπεράστηκε για την επιχείρηση του Πάνου Ζερίτη, η οποία αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο και να στερήσει από την κοινωνία της Ξάνθης πολλές θέσεις απασχόλησης. Οι συνολικές υποχρεώσεις της Diana, που είχε ιδρυθεί από το 1980, ανέρχονταν σε 30 εκατ. ευρώ. Δεν πρόφτασε να γιορτάσει τα σαράντα της χρόνια έχοντας και το δικό της εργοστάσιο. Σαν σήμα το Delica μπορεί να υπάρχει ακόμη, όμως το εργοστάσιο της στην Πάτρα – ένα από τα ελάχιστα που είχαν απομείνει στον Νομό Αχαϊας – που πρωτολειτούργησε το 1984 έκλεισε τον περασμένο Μάιο.

Φεύγει η ΦΑΓΕ δεν άντεξε η ΑΓΝΟ

Την πλήρη αποχώρηση της από την αγορά γάλακτος στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω δραστηριότητα ασύμφορη, αποφάσισε η ΦΑΓΕ.

Μάλιστα, η γαλακτοβιομηχανία έχει βάλει ήδη πωλητήριο στο εργοστάσιο που διατηρεί στο Αμύνταιο της Φλώρινας, στο οποίο παράγονται γάλατα μακράς διαρκείας και σοκολατούχα. Από την άλλη η εταιρία ΑΓΝΟ έχει παύσει κάθε παραγωγική διαδικασία από το 2014. Το σωματείο των εργαζομένων είχε δώσει στη δημοσιότητα το ιστορικό της φθίνουσας πορείας της ΑΓΝΟ, η οποία οδήγησε σε πτώχευση μια ιστορική γαλακτοβιομηχανία, με αποτέλεσμα 375 άτομα να χάνουν τις δουλειές τους και 22 στρέμματα σύγχρονων εγκαταστάσεων να ρημάζουν.

Ο πάλαι ποτέ «ηγέτης»

Η Nutriart (πρώην Κατσέλης) κατείχε ηγετική θέση στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων και υπήρχαν φιλοδοξίες για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη όταν το 2007 πέρασε στα χέρια των επιχειρηματιών Δαυίδ, Λεβέντη. Ωστόσο, το καλό αυτό σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα, η εταιρεία έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης και στα μέσα Ιουνίου 2013 κατέθεσε αίτηση πτώχευσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Κατά την επιχείρηση, πέρα από την ύφεση, στο κλείσιμό της διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο και η χρονοτριβή στη σύναψη συμφωνιών χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες. Οι δύο που υπογράφηκαν κρίθηκαν καθυστερημένες και αναποτελεσματικές επειδή αδυνατούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της εταιρείας. Πάντως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν λάθος κινήσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών. Η κριτική επικεντρώνεται στα υπέρογκα δάνεια που πήρε μετά τη συγχώνευσή της με την Αλλατίνη και την ΕΛΒΙΠΕΤ.

SPRIDER STORES και FOCAS

H 1η Οκτωβρίου 2013 βρίσκει τις πόρτες όσων καταστημάτων Sprider Stores είχαν απομείνει κλειστές. Την προηγούμενη ημέρα η διοίκηση της εταιρείας σε μία κίνηση εντυπωσιασμού είχε ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων ως ένα μέτρο πίεσης για περαιτέρω χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Τα πρώτα σύννεφα είχαν φανεί τον Νοέμβριο του 2012, τότε που η διοίκηση της Fokas για να προλάβει τα χειρότερα κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99, η οποία όμως δεν έγινε τελικά δεκτή. Η αλυσίδα που για 77 χρόνια αποτελούσε την Νο1 επιλογή των Θεσσαλονικιών είχε καταφέρει και είχε κερδίσει τα τελευταία χρόνια αξιόλογο μερίδιο αγοράς τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πόλεις που είχε επεκταθεί δυναμικά.

Neoset

Με την απόφαση 212/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας η Neoset κηρύχθηκε σε πτώχευση ύστερα από την αίτηση των εργαζομένων του εργοστασίου της Χαλκίδας που εκδικάστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2013. Η ίδια η εταιρεία τον Νοέμβριο του 2012 είχε καταθέσει αίτηση για την υπαγωγή της στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, ακολούθησε το κλείσιμο του εργοστασίου της Χαλκίδας τον Μάρτιο του 2013 και η απόλυση του προσωπικού της, ενώ η αίτηση πτώχευσης απορρίφθηκε τον Ιούνιο του 2013.


Γ.Λ.

newpost.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail