Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση Brexit

Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός ευρωζώνης αυτό το καλοκαίρι εάν οι βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα, προβλέπουν οικονομολόγοι.

Η αβεβαιότητα μετά από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα δημιουργούσε μη βιώσιμη πίεση στην οικονομία της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που πασχίζει να διαχειριστεί και μια εισροή μεταναστών που διαφεύγουν από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με έκθεση της Economist Intelligence Unit.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν πως είναι εξαιρετικά πιθανό η Ελλάδα να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αν όμως το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ τον Ιούνιο, αυτό μπορεί να συμβεί πολύ πιο σύντομα.

Η Ελλάδα δέχεται ήδη τεράστιες ποσότητες πίεσης και το λεγόμενο Brexit μπορεί να τη σπρώξει από την άκρη του γκρεμού. Οι χώρα έχει μεγάλες πληρωμές χρέους που λήγουν στα μέσα του 2016, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υποδεικνύονται από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχουν αργή απόδοση και είναι απίθανο να αποφέρουν οποιαδήποτε σημαντική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.

Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 0,3% πέρυσι, ενώ η ανεργία στέκεται στο 24%. Το συνολικό ποσοστό του χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ της έχει φτάσει το 171%.

«Ενώ η περιοχή θα μπορούσε μάλλον να διαχειριστεί το Brexit, το Grexit ή μια κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης ξεχωριστά, θα ήταν απίθανο να περιηγηθεί μέσα από μια κατάσταση όπου θα ξεσπάσουν μερικές από αυτές τις κρίσεις ταυτόχρονα» ανέφερε η έκθεση με τίτλο «η Ευρώπη στα όριά της».

«Δεν είναι απίθανο αυτό να συμβεί στα μέσα του 2016, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να ψηφίσει εάν θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ.»

Το κύμα των μεταναστών που φτάνουν στις ελληνικές ακτές δημιουργεί συνεχή πίεση στην οικονομία.

Στον ζενίθ του τον Οκτώβριο του 2015, περισσότεροι από 200.000 μετανάστες έφταναν στην Ελλάδα κάθε μήνα.

1

Από τότε, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κάνει βήματα για να επιβραδύνουν την εισροή των μεταναστών στην ένωση, παρ’ ότι οι επικριτές αμφιβάλουν ότι τα σχέδιά τους θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα.

Αμφιλεγόμενα σχέδια που εισήχθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σημαίνουν πως οι μετανάστες που φτάνουν παράνομα για οικονομικούς λόγους επαναπροωθούνται πίσω στην Τουρκία, και στη συνέχεια επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους. Οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες γίνονται δεκτοί στην ΕΕ.

«Προβλέπουμε η ελληνική κυβέρνηση να συναντήσει σοβαρές δυσκολίες στην υποδοχή των μεταναστών, στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου τους και στην επιστροφή τους στην Τουρκία» αναφέρει η έκθεση.

«Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε σύγκρουση με τους διεθνείς πιστωτές της για τους όρους της τελευταίας συμφωνίας διάσωσής της πριν από μια μεγάλη πληρωμή ομολόγων που λήγει τον Ιούλιο. Ο κίνδυνος η Ελλάδα να περάσει μια νέα πτώση σε κρίση είναι σημαντικός.»

2

Η έκθεση υποστηρίζει πως η πιθανότητα η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω μιας σειράς καταστροφών δημοσίων σχέσεων για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος στηρίζει την εκστρατεία υπέρ της παραμονής. Ωστόσο, οι συντάκτες της καταλήγουν πως οι βρετανοί θα ψηφήσουν τελικά για να παραμείνουν στην ένωση και δε θα διακινδυνέψουν με τις «αβέβαιες οικονομικές επιπτώσεις» της εξόδου από την ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail