Του Σπύρου Δημητρέλη
capital.gr
Υπάρχει μια αθέατη πλευρά του δολοφονικού πλήγματος που, μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα, επέφερε το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls σε πολλές επιχειρήσεις φέρνοντάς τις αντιμέτωπες ακόμη και με τον άμεσο κίνδυνο του λουκέτου. Είναι τα προβλήματα που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις οι οποίες ήθελαν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και να απαλλαγούν μια και έξω από πρόστιμα και προσαυξήσεις για παλαιότερες φορολογικές παραβάσεις.
Η ρύθμιση των 100 δόσεων, εκτός από την τμηματική καταβολή, έδινε τη δυνατότητα στους οφειλέτες να πληρώσουν τη βασική οφειλή εφάπαξ και να γλιτώσουν το 100% των προστίμων και προσαυξήσεων. Πολλές επιχειρήσεις οι οποίες βαρύνονταν με μεγάλα πρόστιμα και προσαυξήσεις έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευεργετική αυτή ρύθμιση. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις κατέφυγαν ακόμη και στον τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να εξασφαλίσουν το ποσό που θα κατέβαλαν στην εφορία για να εξοφλήσουν τη βασική οφειλή. Η ρύθμιση, μετά από μια παράταση που δόθηκε στα τέλη Ιουνίου, έληξε στις 15 Ιουλίου.
Υπάρχουν περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, για τις οποίες μάλιστα έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Οικονομικών όπου επιχειρήσεις είχαν εξασφαλίσει έγκριση για τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την πληρωμή της βασικής οφειλής. Ωστόσο, το Σάββατο 27 Ιουνίου επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, οι τράπεζες έκλεισαν και οι εγκρίσεις των τραπεζικών δανείων για τον παραπάνω σκοπό παρέμειναν εγκρίσεις αφού πάγωσε η χρηματοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών. Πέρασε και η προθεσμία της 15ης Ιουλίου και τελικά χάθηκε η ρύθμιση.
Να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεις διέκοψες και τις νομικές ενέργειες εναντίον των αποφάσεων για την επιβολή των προστίμων με αποτέλεσμα να έχει γίνει απαιτητό το σύνολο του ποσού φόρων και προστίμων.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τελικά οι επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να απαλλαγούν από πρόσθετα βάση και παλεύουν πλέον για την επιβίωσή τους. Επίσης, κάποιες έχουν καταφέρει να προχωρήσουν με τον τραπεζικό δανεισμό για την αποπληρωμή της βασικής οφειλής, δηλαδή η τράπεζα δέχεται πλέον να τους χορηγήσει το ποσό, αλλά η ρύθμιση δεν υφίσταται…
capital.gr