H Kίνα απαντά στις αμερικανικές προκλήσεις με εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου DF-41. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναπτύξουν υποβρύχια drones κοντά στο αρχιπέλαγος Spratly καθώς και μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας!
Την προηγούμενη χρονιά, η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε εξοργισμένη από το Πεκίνο με αφορμή μία σειρά από εκχερσώσεις του Πεκίνου στην Νότια Σινική Θάλασσα.
Η απάντηση του Πενταγώνου ήταν προκλητικές ενέργειες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και ναυτικών περιπολιών εντός των χωρικών υδάτων που περιβάλλουν τα αμφισβητούμενα νησιά, καθώς και αναγνωριστικές πτήσεις στον κινέζικο εναέριο χώρο.
«Χώρες του άξονα Ασίας-Ειρηνικού εκφράζουν την ανησυχία τους για τις μεγάλης έκτασης εκχερσώσεις που πραγματοποιεί η Κίνα, καθώς και για την στρατικοποίηση που προσπαθεί να επιβάλλει στην Νότια Κινέζικη Θάλασσα», δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Ashton Carter κατά την επίσκεψή του στο αεροπλανοφόρο Stennis στην Νότια Κινέζικη Θάλασσα, την Παρασκευή.
Ενώ το Πεκίνο έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία επικράτησης ηρεμίας, η Ουάσιγκτον αυξάνει την ένταση, ανακοινώνοντας νέα σχέδια ανάπτυξης στόλου μη επανδρωμένων υποβρυχίων στην περιοχή.
Ο Carter δήλωσε ότι το Πεντάγωνο τελειοποιεί «νέα υποβρύχια drones διαφόρων μεγεθών και οπλισμού, με δυνατότητα πλεύσης σε ρηχά νερά, πράγμα αδύνατο για τα επανδρωμένα υποβρύχια».
Το Πεντάγωνο σκοπεύει να επενδύσει 8 δισ. δολάρια για εξοπλιστικό πρόγραμμα υποβρυχίων, επανδρωμένων και μη, με προτεραιότητα στον οπλισμό των μη επανδρωμένων υποβρυχίων.
«Η ιδέα είναι ότι αν ποτέ εμπλακούμε στην Νότια Κινέζικη Θάλασσα, οι Κινέζοι δεν θα γνωρίζουν με σιγουριά τις πολεμικές δυνατότητες των ΗΠΑ», δήλωσε ο Shawn Brimley του think tank, Center for a New American Security, στους Financial Times.
«Αυτό θα έχει αποτρεπτική ισχύ έναντι σε πιθανή προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Κίνας», συμπλήρωσε.
Τα υποβρύχια drones διαθέτουν πολλά από τα πλεονεκτήματα των εναέριων drones.
Χωρίς πλήρωμα, το κόστος και το μέγεθος του σκάφους μειώνεται, ενώ υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης σόναρ και άλλων οργάνων παρακολούθησης.
Λόγω του μειωμένου κόστους είναι εφικτή η ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού τέτοιων σκαφών.
«Η χρήση υποβρύχιων drones είναι η απαρχή μίας νέας εποχής δυνατοτήτων», δήλωσε ο Brimley.
Ταυτόχρονα με την δαπάνη μεγάλων ποσών για ανάπτυξη υποβρύχιων, το Πεντάγωνο αναπτύσσει στόλο μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας, όπως το Sea Hunter, το οποίο φέρει το προσωνύμιο “ghost ship” λόγω της δυνατότητας αυτόνομης και μυστικής αναζήτησης υποβρυχίων που διαθέτει.
Το συγκεκριμένο σκάφος αναμένεται να αντιπαρατεθεί στο Πεκίνο και την Μόσχα στον αντίστοιχο τομέα, όπως δήλωσε ο Peter Singer του think tank New America Foundation.
Η Κίνα απάντησε στις προκλήσεις αυτές με την δοκιμή του του βαλλιστικού πυραύλου Dongfeng-41.
Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, o Dongfeng-41 είναι διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος μπορεί να μεταφέρει από 6 έως 10 πυρηνικές κεφαλές σε μία απόσταση 10000 χιλιομέτρων.
Αυτό σημαίνει ότι έχει την δυνατότητα να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στο έδαφος των ΗΠΑ μέσα σε χρόνο 30 λεπτών.
Το αμερικάνικο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού κατάφερε να εντοπίσει την εκτόξευση του κινέζικου πυραύλου, χωρίς ωστόσο να εντοπίσει το σημείο εκτόξευσης.
Η προηγούμενη εκτόξευση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2015 έγινε από φορητή μονάδα εκτόξευσης που κινείτο σε ράγες.
Τον Δεκέμβριο του 2015, οι κινέζικες ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχημένη δοκιμή πυραύλου υπερ-υψηλής ταχύτητας, ο οποίος ήταν σχεδιασμένος για την αντιμετώπιση του αμερικάνικου πυραυλικού αμυντικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα άρθρα μας Η Ρωσία παρέδωσε στην Κίνα 200 αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-59 οι οποίοι «προορίζονται» για τα αμερικανικά Αντιτορπιλικά και Κίνα: «Η επίσκεψη του Β.Πούτιν στο Πεκίνο θα είναι το σημαντικότερο γεγονός» – Ενισχύεται ο στρατηγικός άξονας των δύο χωρών, οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει να ενεργοποιήσουν τον στρατηγικό-στρατιωτικό άξονα εναντίον των ΗΠΑ.
Η Ρωσία συνεχίζει να εξοπλίζει την Κίνα με οπλικά συστήματα που μπορούν να αλλάξουν την έκβαση μιας μάχης.
Οι αμερικανικές προκλήσεις είναι συνεχόμενες και προς Ρωσία και προς Κίνα και το θέμα είναι πότε θα γίνει το μοιραίο λάθος…
Η εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου χωρίς να εντοπιστεί καν το σημείο εκτόξευσης αποτελεί ηχηρή απάντηση του Πεκίνου…
pentapostagma.gr