Τα «ασημικά» του κράτους είναι το αγαπημένο σeξ toy των δανειστών

ΒΑΛΙΑ ΜΠΑΖΟΥ

Σε κάθε συνοικέσιο η «προίκα» είναι πάντα το ζητούμενο. Και αυτό το επιβεβαίωσε και η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για τη συμφωνία που επετεύχθη με την ελληνική κυβέρνηση.

Γιατί οι αγαπητοί εταίροι και δανειστές αφού είπαν τα γνωστά περί προόδου και άλλα βουκολικά επεσήμαναν ότι «απομένει να γίνει πολύ δουλειά ακόμη, στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής και του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων».

Και για να το κάνουμε λιανά, το θέμα όλο είναι, πλέον, ποιος θα πουλήσει τα «ασημικά» του κράτους και πού θα πάνε τα χρήματα. Δηλαδή εάν θα πάνε όλα για την αποπληρωμή του χρέους ή θα μείνουν και κάτι ψιλά για έργα ανάπτυξης.

ΤΑΙΠΕΔ ή Υπερταμείο;

Στο τρίτο μνημόνιο υπάρχει σαφής δέσμευση για τη συγκρότηση του λεγόμενου Υπερταμείου που θα διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις συζητήσεις με τους δανειστές το Υπερταμείο, το οποίο θα αποτελείται από πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, με πρόεδρο που θα διοριστεί από τους δανειστές και σύνθεση που θα καθοριστεί κατά τα 3/5 από την ελληνική κυβέρνηση και τα 2/5 από την Κομισιόν και τον ESM, θα μπει «καπέλο» στο ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ αλλά και τις ΔΕΚΟ.

Μέχρι εδώ όλα καλά και όλα ωραία. Μόνο που υπάρχει μια ακόμα δέσμευση που φαίνεται ότι οι δανειστές πολύ θα ήθελαν τελικά να μην ισχύσει. Σύμφωνα, πάντα, με το μνημόνιο 3, τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο δεν θα πηγαίνουν, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, υποχρεωτικά προς πώληση με την υποχρέωση επίσης όλα τα έσοδα να πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους.

Και αυτό γιατί η λειτουργία του Υπερταμείου θα είναι περισσότερο κοντά σε ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο από τα έσοδα του οποίου ¼ θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους, ¼ για την ανάπτυξη ενώ το 50%, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών.

Μόνο που οι πληροφορίες, λένε, ότι οι δανειστές πιέζουν προκειμένου όσα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου έχουν ήδη μεταφερθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, να μείνουν εκεί και να μην μεταφερθούν στο Υπερταμείο.

Και βέβαια μιλάμε για τα λεγόμενα «φιλέτα», δηλαδή, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Το τι τελικά θα συμβεί, το εάν τελικά η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντισταθεί στις ορέξεις των δανειστών θα το διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο αφού με την πλευρά των δανειστών έχουν συναχθεί και ιθαγενείς δυνάμεις που δεν θα ήθελαν να χάσουν ούτε ψίχουλο και δεν καλοβλέπουν την μεταφορά τωνassets (sic) του δημοσίου σε άλλη στέγη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail