«Χολωμένοι» φαίνονται οι Ρώσοι από την στάση της Ελληνικής κυβερνήσεως και ενδεχομένως κάνουν «πίσω» στην επιλογή της χώρας μας ως «σημείου διέλευσης» του αγωγού φυσικού αερίου «Poseidon».
Ίσως όμως οι Γερμανοί να έβαλαν και εδώ το «χεράκι τους» για να ελέγχουν αυτοί την ροή του αερίου στην Ευρώπη. Το Βερολίνο τα θέλει «όλα» και τα θέλει τώρα.
Μετά την ακύρωση του έργου κατασκευής του αγωγού «South Stream», η Ρωσία εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της για το άνοιγμα ενός διαδρόμου φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη,
Η υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της Gazprom, της εταιρείας του γαλλικού ομίλου EDF Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη κοινών σχεδίων για το έργο του αγωγού ITGI-«Ποσειδών», έδωσε το έναυσμα για το έντονο στρατηγικό ενδιαφέρον της Μόσχας που «επεκτείνεται» έως την Ιταλία.
Ο αγωγός «ITGI-Ποσειδών», υποτίθεται ότι θα διέρχονταν σύμφωνα με τα σχέδια αυτά, κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, θα διέσχιζε την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.
H Μόσχα ;omvw άλλαξε «ρότα» από την στάση της Ελλάδος, και λόγω της διένεξης με την Τουρκία, αλλά και από τις αντιδράσεις της ΕΕ, μετά από προτροπή των ΗΠΑ.
« Η διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου «Poseidon» από την Ελλάδα δεν έχει αποφασισθεί ακόμη , και είναι επί του παρόντος στο στάδιο της επεξεργασίας», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το RIA Novosti.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας επικαλέσθηκε ότι το έργο αυτό συναντά εμπόδια από την νομοθεσία της ΕΕ.
«Όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, η διαδρομή δεν είναι ήδη επιλεγμένη, διότι αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα», είπε ο Νόβακ.
«Υπογράφηκε μνημόνιο με την μελέτη σκοπιμότητας, η οποία μελετάται τώρα, ενώ οι εταιρείες που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν διεξάγουν έρευνα και στην συνέχεια στο επόμενο στάδιο θα αποφασίσουν τι ακριβώς θα γίνει με νέες συγκεκριμένες συμφωνίες.», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Ιταλία ενδιαφέρεται για μια αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου. «Νομίζω ότι η Ιταλία παρέχει μια πιο αξιόπιστη λύση στην παροχή φυσικού αερίου», δήλωσε ο Νόβακ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα μελετάται το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου, από τον αγωγό «Nord Stream» ο οποίος θα φτάνει έως την Ιταλία μέσω Γερμανίας και Αυστρίας.
«Μέρος της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό « Nord Stream » μπορεί να παρασχεθεί στην Ιταλία μέσω της Γερμανίας, της Αυστρίας … Τέλος πάντων, αυτό θα είναι μια πρόσθετη ευκαιρία για την Ιταλία, αλλά δεν αποκλείεται η νότια κατεύθυνση, απλώς ίσως απαιτηθεί μια διαφοροποίηση των διαδρομών», είπε ο Νόβακ.
Ο αγωγός φυσικού αερίου «Ποσειδών» αποτελεί μέρος του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ITGI , ο οποίος είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί στο Ιόνιο Πέλαγος με την σύνδεση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία. Οι συμμετέχοντες εταιρείες ήταν , ITGI Ποσειδών Α.Ε. επί ίσοις όροις Edison και ΔΕΠΑ.
Ο Αγωγός ITGI (Interconnector Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία) είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου που ξεκινά από την Τουρκία διέρχεται την χώρα μας και καταλήγει στην Ιταλία, και είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο του έργου «Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου».
Η ρωσική «Gazprom», η ιταλική Edison και η ΔΕΠΑ, τον Φεβρουάριο υπέγραψαν μνημόνιο για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το οποίο μέσω αγωγού θα διέσχιζε την Μαύρη Θάλασσα και μέσω Ελλάδας θα κατέληγε στην Ιταλία για την οργάνωση της νότιας διαδρομής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο αγωγός «North Stream-2» περιλαμβάνει την κατασκευή δύο αγωγών με συνολική δυναμικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη ρωσική ακτή της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία. Η «Gazprom» κατέχει το 50%, ενώ το 10% κατέχουν BASF, E.ON, Engie, OMV, και η Shell . Ο νέος αγωγός έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί δίπλα στο «Nord Stream-1».
Όπως και να έχει το ζήτημα οι μεγάλοι χαμένοι αυτού του σεναρίου είναι η Ελλάδα κυρίως και μετά η Ιταλία. Η χώρα μας δεν μπορεί να «επιτύχει» μια συμφωνία επωφελή με την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, λόγω των αντιδράσεων των Γερμανών, Αμερικανών και Τούρκων.
Πρόκειται για άκρως δυσάρεστη εξέλιξη η οποία δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην Ελλάδα.
pentapostagma.gr