ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ REUTERS! Τι θα ζητήσει η Ελλάδα από το ΔΝΤ για το χρέος!

Να «κλειδώσει» το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε ένα σταθερό επιτόκιο θα ζητήσει από το ΔΝΤ η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, με σκοπό να καταστήσει πιο βιώσιμο το βάρος του, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει το διεθνές πρακτορείο, στο πλαίσιο των συναντήσεων της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον στις 15-17 Απριλίου, η Αθήνα θα προτείνει «ταβάνι» 15% του ΑΕΠ της για το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, το 8% του οποίου προορίζεται για αποπληρωμές ομολόγων, δανείων και τόκων και το υπόλοιπο 7% θα πηγαίνει στις αποπληρωμές εκκρεμών εντόκων γραμματίων.

Η Αθήνα επιδιώκει να σταθεροποιήσει τα υφιστάμενα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων της ΕΕ, προκειμένου να αποκτήσει ένα «μαξιλάρι” ασφαλείας έναντι πιθανών μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, εξηγεί η πηγή που γνωρίζει το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς. «Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα κλειδώνει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των χρεών της για τα επόμενα χρόνια, δίνοντας στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα των ποσών που καλείται να πληρώνει κάθε τρόπο”, φέρεται να δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι «θα λειτουργεί ως εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη της χωρίς πρόσθετες αυξήσεις”.

Σημειώνεται πως το χρέος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα φτάσει το 174,4% του ΑΕΠ της ή τα 337,6 δις. ευρώ φέτος. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα έχει συνάψει τρία προγράμματα διάσωσης, ενώ οι τρέχουσες προβλέψεις για την αποπληρωμή των χρεών δεν περιλαμβάνουν το τελευταία πακέτο βοήθειας ύψους 86 δις. ευρώ που υπέγραψε τον περασμένο Αύγουστο.

Από το 2021, όταν η χώρα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη από το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας του 2010, το ετήσιο κόστος πληρωμών κεφαλαίου και επιτοκίων ομολόγων αναμένεται να εκτοξευτεί στο 15% του ΑΕΠ το 2022 και 2023. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος για τις αποπληρωμές εντόκων γραμματίων.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το ΔΝΤ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς το «μη βιώσιμο», με την Γερμανία να αντιτείνεται σθεναρά της πρότασης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναρριχήθηκαν σε υψηλό 6 εβδομάδων σήμερα, μετά την ζοφερή εικόνα της ελληνικής οικονομίας που περιγράφει σε έκθεσή του το ΔΝΤ.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι το αίτημα για «σταθερά» επιτόκια που περιγράφεται στο ρεπορτάζ του Reuters, δεν αφορά σε μετατροπή των μεταβλητών επιτοκίων που ισχύουν σήμερα σε σταθερά, αλλά στο κλείδωμα της ετήσιας δαπάνης για την εξυπηρέτηση τόκων σε ένα συγκεκριμένο σταθερό επίπεδο, τέτοιο που να μπορεί να αντιμετωπίσει ο προϋπολογισμός.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί όπως έχει εξηγηθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Capital.gr και του Κεφαλαίου με την εισαγωγή ενός μηχανισμού ο οποίος έχει μελετηθεί από στελέχη του ΟΔΔΗΧ και ο οποίος θα προβλέπει την μεταφορά του υπερβάλλοντος κόστους σε μεταγενέστερο χρόνο ως κεφάλαιο.

Με τον τρόπο αυτό θα παραμείνει σταθερή η ετήσια δαπάνη για την εξυπηρέτηση του χρέους (τόκοι και χρεολύσια) σε πολύ μακρό ορίζοντα, μιας και η ρύθμιση αυτή θα συνοδεύεται από την πρόβλεψη για επιμήκυνση του χρέους είτε κατά μία ή δύο δεκαετίες σύμφωνα με το μοντέλο της Ευρωζώνης, είτε στα 70 χρόνια που προβλέπει το μοντέλο που επεξεργάζεται το ΔΝΤ.

Παράλληλα το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα χρειασθεί επέκταση για τουλάχιστον δύο ακόμα δεκαετίες της ισχύουσας περιόδου χάριτος.

Οι γενικές γραμμές από αυτές τις «ιδέες” πρόκειται να συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον σε μία συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου. Αλλά όπως διευκρινίζεται αρμοδίως τα τεχνικά μοντέλα δεν πρόκειται να τεθούν επι τάπητος ή πολύ περισσότερο να συζητηθούν και να υπάρξουν δεσμεύσεις για συγκεκριμένους χρόνους επιμήκυνσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail