Xαρούμενοι, Χρήσιμοι ηλίθιοι. Πειραματόζωο πάλι η Ελλάδα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
 
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιστρέψει στον κοινωνικό παράδεισο της δεκαετίας του ’70, πρέπει να κερδίσει έδαφος στη χαμένη της ανταγωνιστικότητα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ελλάδα προσφέρει την ευκαιρία να αποδείξουμε πως οι αλλαγές αυτές παράγουν σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα που θα είναι ορατό σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».
 
Άγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη, να πιέζει τις κυβερνήσεις για  τις -πολιτικά δύσκολες- διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να «κόψει τον βήχα» σε όσους ονειρεύονται ένα παγκόσμιο «κούρεμα οφειλών» για τις υπερχρεωμένες οικονομίες τους.
 
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό πειραματόζωο, ο «πρόθυμος ηλίθιος» που για να εισπράττει δόσεις θα πρέπει να εφαρμόζει σκληρές μεταρρυθμίσεις και αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και θα λειτουργεί ως «παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή» για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να «εκτίθεται πολιτικά» η Γερμανίδα Καγκελάριος ή ο πραγματικός θιασώτης αυτής της πολιτικής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  1. Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, η μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία θα κερδίσει μόνο μια γενικόλογη συμφωνία για την «διευθέτηση του χρέους», με τη σύσταση κοινών ομάδων εργασίας οι οποίες θα επεξεργαστούν μηχανισμούς και ρυθμίσεις ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μην ξεπερνούν ποτέ το 15% του ΑΕΠ.
  2. Παράλληλα θα δημιουργηθούν ειδικοί μηχανισμοί «ύστατης καταφυγής» ώστε σε περιόδους μεγάλων νομισματικών ή χρηματιστηριακών κρίσεων η Ελλάδα «ως ειδική περίπτωση στην Ευρωζώνη» να συνεχίσει να χρηματοδοτείται ομαλά.
  3. Το πάγωμα και η σταθεροποίηση των κυμαινόμενων επιτοκίων με τα οποία δανείζεται σήμερα η Ελλάδα, θα αποφασισθεί μόνο για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο 6-8 ετών και οι όποιες περαιτέρω χρηματοδοτικές διευκολύνσεις προς την Ελλάδα θα αποφασίζονται «καθ’ οδόν» με την προϋπόθεση («conditionality») ότι η χώρα λειτουργεί στα πλαίσια δημοσιονομικού ορθολογισμού και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Η «εσωτερική διαφωνία των θεσμών» -την οποία με τόση επιμέλεια φροντίζει να αναδεικνύει η Ελληνική Κυβέρνηση- θα αποτυπωθεί και στο τελικό κείμενο της πρώτης αξιολόγησης που καταρτίζεται αυτές τις ώρες.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως τεχνικός σύμβουλος και όχι ως δανειστής, επιμένει στην πιστή τήρηση του κειμένου της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015, μετά την περιβόητη 17ωρη διαπραγμάτευσης.
  • Στη συμφωνία του Ιουλίου 2015, εκτός από το δημοσιονομικό πακέτο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, περιλαμβάνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό Σύστημα, το Εργασιακό, τις Ιδιωτικοποιήσεις, το σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων και την πλήρη απελευθέρωση πώλησης των «κόκκινων δανείων».
  • Επιπλέον, από τον Ιούλιο του 2015 η Ελληνική Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ μαζί με το  άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.
Στο τελικό κείμενο της πρώτης αξιολόγησης (στην περιβόητη Staff Level Agreement ) θα περιλαμβάνονται τα μέτρα 5,4 δις Ευρώ, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, η νομοθέτηση του ΥπερΤαμείου Αποκρατικοποιήσεων και οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» για να εγκριθεί η έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων.
 
Το κείμενο συμφωνίας της πρώτης αξιολόγησης θα συνοδεύεται από ένα ξεχωριστό κείμενο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα λειτουργήσει ως οδηγός για την β’ αξιολόγηση του Φθινοπώρου και κυρίως θα είναι η βάση για το Μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα για να καταστεί το ΔΝΤ πάλι δανειστής αλλά και «χρηματοδότης ύστατης καταφυγής» στα πλαίσια της νέας συμφωνίας για το Χρέος.

ΤΟ ΧΡΗΜΑ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail