Ετοιμάζουν τελεσίγραφο προς την Ελλάδα έχει τηρήσει μόνο το 20% των δεσμεύσεων – Μονομερής ενέργεια το ασφαλιστικό

Για να πάρει δέσμευση για το χρέος θα πρέπει να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και να ψηφίσει μέτρα θα είναι το τελεσίγραφο των ευρωπαίων και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Σε επικίνδυνη τροχιά βρίσκεται εκ νέου η Ελλάδα καθώς με βάση πληροφορίες ετοιμάζουν τελεσίγραφο προς την Ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Για να πάρει δέσμευση για το χρέος θα πρέπει να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και να ψηφίσει μέτρα θα είναι το τελεσίγραφο των ευρωπαίων και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση με μονομερή ενέργεια φέρνει προς ψήφιση στην Βουλή - στις 8 Μαίου - το ασφαλιστικό το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και όλα αυτά λίγο πριν το Eurogroup.

Όμως τα τελεσίγραφα έχουν ήδη ξεκινήσει να επιδίδονται....

Η επιστολή τελεσίγραφο της Lagarde προς το Eurogroup και ειδικά προς την Γερμανία

1)Αναφέρει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 είναι μη υλοποιήσιμος ενώ τονίζει ότι τα 5,4 δισεκ. μέτρα θα παράξουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.

2)Ζητάει να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, επίσης ζητάει να σταματήσουν οι συζητήσεις γύρω από τον αυτόματο μηχανισμό γιατί ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης είναι ανεφάρμοστος καθώς δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

3)Ευθέως αμφισβητεί την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδος και με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ζητάει άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η Γερμανία επαναλαμβάνει ότι θέλει τον αυτόματο μηχανισμό, ούτως ή άλλως εφαρμόζεται σε 6 με 7 χώρες στην Ευρώπη και για το ζήτημα του χρέους επισημαίνει ότι θα μπορούσε να εξεταστεί αργότερα δηλαδή να ανοίξει τυπικά άμεσα αλλά να κλείσει μετά την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος περί τον Οκτώβριο του 2016.

Ταυτόχρονα και η Ελλάδα έχει στείλει επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας γραπτή δέσμευση για το χρέος….

Όμως πολιτική πηγή αναφέρει στο bankingnews.gr ότι «με βάση το αδιέξοδο στα έκτακτα μέτρα και με βάση το αδιέξοδο μέχρι τώρα στην αξιολόγηση είναι πολύ πιθανό να υπάρξει τελεσίγραφο από το Eurogroup προς την Ελλάδα με την εξής λογική…

Για να πάρει δέσμευση για το χρέος θα πρέπει να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και να ψηφίσει μέτρα εκτός ενός ακατανόητου μηχανισμού όπως θεωρεί το ΔΝΤ.

Ποιο είναι το πρόβλημα.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα δεν βγαίνουν, η Ελλάδα έχει τηρήσει μόνο το 20% των δεσμεύσεων της ως προς τις μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει το Καλοκαίρι του 2015 και απαιτούνται ή μέτρα εδώ και τώρα γιατί τα 5,4 δισεκ. μπορούν να παράξουν μόνο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%.

Από την άλλη πλευρά η Γερμανία θεωρεί ότι με τον αυτόματο μηχανισμό μπορεί να υπάρξει πλαίσιο δέσμευσης από την Ελλάδα και δεν συζητάει για το χρέος σε αυτή την φάση αλλά κάποια στιγμή αργότερα.

Με βάση στέλεχος της Royal Bank of Scotland που μίλησε στο bankingnews οι έσχατες εξελίξεις μας οδηγούν στα εξής συμπεράσματα

1)Το ΔΝΤ δεν θεωρεί αξιόπιστα τα μέτρα της Ελλάδος και ζητάει χρέος.

2)Η Γερμανία επίσης θεωρεί ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και προτείνει λύση για το χρέος αργότερα.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξει τελεσίγραφο προς την Ελλάδα αν θέλει δέσμευση για το χρέος θα πρέπει να φέρει μεταρρυθμίσεις δηλαδή να υποχρεώσουν την Ελλάδα να πάρει προκαταβολικά πρόσθετα μέτρα.

Ήδη ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος προειδοποιεί ότι 9 δισεκ. μέτρα δεν μπορούν να περάσουν από την Βουλή…θα πέσει η κυβέρνηση.

Το μοντέλο λύση για το ελληνικό χρέος….μια υποτυπώδης λύση


«Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι σε κείμενο του Eurogroup να αναφέρουν ότι δεσμεύονται ότι θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους αρκεί να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Είναι πιθανό στις 9 ή 24 Μαΐου να υπάρξει γραπτή αναφορά στο ελληνικό χρέος για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει πολιτικά η κυβέρνηση στην Ελλάδα και χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ.

Όμως αυτό που δεν θα αναφερθεί θα είναι το είδος της λύσης αλλά κυρίως το χρονοδιάγραμμα της λύσης ενώ ταυτόχρονα η λύση αυτή θα είναι μεν αναδιάρθρωση αλλά όχι πειστική απάντηση στο μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.

Το ΔΝΤ είναι περίπου σίγουρο ότι δεν θα συμμετάσχει με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα.

Για να ξεκινήσουμε αντίστροφα, υπάρχει ένας σχεδιασμός η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στις αγορές στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αν και υπήρξαν και σχέδια επί χάρτου και για το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Βασικό σενάριο είναι να βγει στις αγορές το πρώτο τρίμηνο του 2017 ώστε να ανανεώσει και το πρώην 3ετές πλέον ετήσιο ομόλογο λήξης 2017.

Ως προς την δομή και το χρονοδιάγραμμα φαίνεται ότι επικρατέστερα σενάρια είναι


1)Να υπάρξει 10ετής επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής προς τον EFSF/ESM και μια 10ετής περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων στον ESM (ο EFSF έχει ήδη χορηγήσει μια 10ετή περίοδο χάριτος το 2012).

2)Να υπάρξει επιμήκυνση 17 ετών στους τόκους αποπληρωμής του ESM.

3)Το σενάριο να συνδεθεί η αποπληρωμή με την ανάπτυξη έχει εξεταστεί αλλά προσκρούει σε εμπόδια.

Επίσης φαίνεται ότι έχει σχεδόν αποκλειστεί η μείωση των επιτοκίων όπως και η μετατροπή των κυμαινόμενων σε σταθερά.

Ως προς τον χρόνο εφαρμογής της νέας ελληνικής αναδιάρθρωσης θα είναι μάλλον η εξής.

Το Eurogroup θα επιβεβαιώσει ότι ξεκινάει η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Η τελική λύση θα παρουσιαστεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2016 και η εφαρμογή θα ξεκινήσει τυπικά από το 2017 αλλά ουσιαστικά μετά το 2023 καθώς έως το 2023…το χρέος θεωρείται βιώσιμο…κατά μια έννοια.

Επίσης φαίνεται ότι η γερμανική πρόταση η λύση για το χρέος να συνδεθεί με τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων και να παραμείνει επί μακρόν ακόμη και μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου θα περάσει και είναι σχεδόν βέβαιο.

Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο πάντως είναι ότι η Γερμανία καταφέρνει να επιβάλλει τον μέτρο του αυτόματου μηχανισμού με 4μηνη αξιολόγηση εξέλιξη που προφανώς δεν αρέσει στην Γαλλία καθώς και μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που δεν θα ενοχλήσει τους γερμανούς φορολογούμενους»

Το συμπέρασμα από όλα αυτά;

Η λύση για το χρέος θα είναι μια ήπια αναδιάρθρωση που δεν θα αλλάξει το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους με 10ετή ή 17ετή επιμήκυνση και θα υλοποιηθεί σε 3 φάσεις, θα ανοίξει τώρα, θα ολοκληρωθεί μετά την δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2016 και θα εφαρμοστεί τυπικά από το 2017 αλλά ουσιαστικά μετά το 2023.

Επίσης κάθε 4μηνο θα αξιολογείται αν θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων ενώ το ΔΝΤ όπως φαίνεται δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια.

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές προγραμματίζεται για αρχές του 2017»
 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail