ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 234,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΓΙΝΑΝ «ΑΝΕΜΟΜΑΖΩΜΑΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ» - ΠΩΣ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΡΒΑΝΑ;
Η Ελλάδα διανύει ήδη τον έκτο χρόνο εντός του Μνημονίου, μετρώντας ήδη τις σοβαρές συνέπειες που της άφησαν οι πολιτικές της ύφεσης, των δραστικών περικοπών και της λιτότητας. Υπολογίζεται, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τον Προϋπολογισμό, ότι από το αλήστου μνήμης διάγγελμα Παπανδρέου το 2010 έως και πέρυσι, η χώρα μας έλαβε μέσω δανείων το συνολικό ποσό των 234,7 δισ. ευρώ. Το ζήτημα, όμως, είναι τι απέγιναν αυτά τα χρήματα και ειδικότερα πού χρησιμοποιήθηκαν.
Μια σοφή ρήση αναφέρει ότι «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε πάντα την αλήθεια». Ας δούμε, λοιπόν, τι και πώς πληρώθηκε στα «πέτρινα χρόνια» των Μνημονίων, με βάση τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του κράτους. Και σίγουρα, αξίζει να το μελετήσουμε, γιατί σίγουρα κρύβεται μια τεράστια απάτη: Ένας απίστευτος μύθος ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι ξένοι πληρώνουν μέσω των τριών – μέχρι στιγμής – μνημονίων τα «φέσια» των Ελλήνων.
Ενδεικτικά, την περίοδο 2010-2015 η Ελλάδα εισέπραξε υπό τη μορφή δανείων το ποσό των 255,183 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 234,7 προέρχονταν από τα Μνημόνια, ενώ τα υπόλοιπα 20,4 δισ. ευρώ τα είχε δανειστεί το α’ τετράμηνο του 2010 η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου από τις αγορές.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 28,151 δισ. ευρώ, ενώ οι δημόσιες δαπάνες άγγιζαν τα 268,651 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, το ελληνικό δημόσιο είχε εξοφλήσει, την ίδια πάντοτε περίοδο, για χρεολύσια 136,88 δισ. ευρώ, άλλα 58,6 δισ. ευρώ για τόκους, ήτοι 195,5 δισ. ευρώ. Έδωσε όμως και άλλα 45 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύνολο: 240,5 δισ. ευρώ. Όλα καλά μέχρι εδώ.
Ναι, αλλά το έλλειμμα παρέμενε στα 28,151 δισ. ευρώ και εκ των στοιχείων των Προϋπολογισμών ουδέποτε πληρώθηκε από τα μνημονιακά δάνεια. Άρα, πώς εξυπηρετήθηκε;
Η απάντηση κρύβεται σε δύο λέξεις: ταμειακά διαθέσιμα. Σύμφωνα, πάντα, με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του κράτους, η κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος προήλθε από τη χρήση ποσού ύψους 4,6 δισ. ευρώ από τα περιβόητα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά κυρίως από την κεφαλαιοποίηση των Repos που έκανε το δημόσιο με τα διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και άγγιζε τα 8,8 δισ. ευρώ. Μόνο που και αυτά τα χρήματα είναι δανεικά. Άρα, να πώς διατηρείται ο φαύλος κύκλος και πως το δημόσιο εξακολουθεί να χρωστάει χρήματα.
Βεβαίως, θα πρέπει ένα μέρος του πρωτογενούς ελλείμματος καλύφθηκε και από τον δανεισμό από τις αγορές που έγινε κατά το α’ τετράμηνο του 2010 επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Όμως τι σημαίνει πρακτικά όλο αυτό; Πολύ απλά, πως από τα 234,7 δισ. ευρώ των μνημονιακών συμβάσεων, στον κρατικό Προϋπολογισμό δεν κατέληξε ούτε ένα σεντ! Όλα αυτά τα χρήματα μπήκαν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, αφού ξοδεύτηκαν για την κάλυψη οφειλών προς τους δανειστές, όπως το ΔΝΤ, οι τράπεζες και η ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά και οι ομολογιούχοι.
Τίποτε από όλο αυτό τον πακτωλό χρημάτων, ούτε δεκάρα τσακιστή, δεν πήγε στην πραγματική οικονομία.
Κι εδώ τίθεται ένα απλό και πολύ εύλογο ερώτημα: μέσα σε έξι χρόνια μια ολόκληρη χώρα έκανε τόσες αιματηρές θυσίες, αλλά γιατί και για ποιον; Μέσα σε τρία διαφορετικά Μνημόνια, η Ελλάδα εξευτελίστηκε, διασύρθηκε ως άλλος «φτωχός συγγενής» της Ευρώπης, υπέστη τη βάσανο των capital controls για ένα βαρέλι δίχως πάτο!
Άραγε, λοιπόν, γι’ αυτό το απίστευτης κλίμακας και αγριότητας έγκλημα θα λογοδοτήσει ποτέ κανένας, έτσι, για το «ονόρε» της υπόθεσης; Ή θα μπει κι αυτό στο γνωστό «πλυντήριο της πολιτικής λήθης»;