Γιατί (πάλι) δε λύνεται το ασφαλιστικό πρόβλημα στη χώρα μας

Η ανησυχία για τη διατήρηση και διεύρυνση του ασφαλιστικού προβλήματος και οι αναλογίες συνταξιούχων/ασφαλισμένων στην Ελλάδα.

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι παρά τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι 'Ελληνες, ως προς το ασφαλιστικό τους, το πρόβλημα θα παραμένει σχεδόν «ανέπαφο» τα προσεχή χρόνια. Και κυρίως, το ίδιο ανησυχητικό. Κι αυτό γιατί ανησυχητική διατηρείται, παρά τις προωθούμενες παρεμβάσεις, η δημογραφική εξέλιξη του πληθυσμού των συνταξιούχων της Ελλάδος στα τέσσερα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, σε σχέση με τους ασφαλισμένους.

Προσέξτε: Το 2016, η αναλογία συνταξιούχων/ασφαλισμένων εκτιμάται στο 0,63. Η σχέση αυτή βελτιώνεται κατά τι, μέχρι το 2035 (0,55), και εν συνεχεία επιδεινώνεται αισθητά, για να ανέλθει σε 0,73 το 2060. Δηλαδή, το πρόβλημα επανέρχεται δριμύτερο.

Εντύπωση προκαλεί ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων το 2016, καθώς εκτιμάται σε 2,625 εκατ. άτομα, με τους αναλογιστές να επισημαίνουν ότι δεν υπολογίζονται σε αυτούς οι περίπου 250.000 συνταξιούχοι σε αναμονή, που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, η οποία δεν έχει εκδοθεί. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι «χάνονται» από το σύστημα, καθώς δεν εμφανίζονται ούτε τις επόμενες χρονιές.

Κατά συνέπεια, η αναλογία είναι ακόμα χειρότερη, αλλά αυτή τη στιγμή, απλώς, δεν φαίνεται. Θα φανεί, ωστόσο, αργότερα, στην πράξη και αυτό είναι το χειρότερο. Η εκτίμηση είναι πως σε πέντε χρόνια το πολύ, η χώρα θα κληθεί να προχωρήσει και σε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail