ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ
Αντιμέτωπη μ’ έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο, αν επαναληφθούν οι ροές των προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, βρίσκονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Έχοντας αντεπεξέλθει, με πολύ μεγάλο κόστος, στη διαχείριση ενός εκατομμυρίου προσφύγων και πλέον τους τελευταίους 14 μήνες, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος κινδυνεύουν να μετατραπούν στο άτυπο ανάχωμα της Ευρώπης για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.
Αιτία, η διαφαινόμενη κατάρρευση του Συμφώνου Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ύστερα από τις σοβαρές πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, που ξεκίνησαν από την «καρατόμηση» του Νταβούτογλου από τον Ερντογάν και κορυφώθηκαν με την πεισματική άρνηση του Τούρκου προέδρου να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, κάτι που οι Ευρωπαίοι θέτουν ως το πιο βασικό εκ των επτά εκκρεμών προαπαιτούμενων, ώστε να εγκρίνουν την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Πρόκειται για πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς προς την ευρωπαϊκή ηγεσία, που, εφόσον δεν υλοποιηθεί, ο Ερντογάν απειλεί να αφήσει ανεξέλεγκτη την εισροή των περισσότερων από τα 2,7 εκατ. προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα του. Με δυσμενείς, φυσικά, συνέπειες για την Ελλάδα των κλειστών – για τους μετανάστες – συνόρων της ηπειρωτικής Ευρώπης και πρωτίστως των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Την Τετάρτη ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο έφθασε τους 8.239 και, παρ’ ότι οι ροές έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί, η κατάσταση στις εγκαταστάσεις είναι ασφυκτική. Σε Λέσβο και Χίο οι αριθμοί των εγκλωβισμένων έχουν υπερβεί κατά πολύ την ανώτερη δυνατή χωρητικότητα με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα σε στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και τη δημιουργία εντάσεων μεταξύ των διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στη Χίο, όπου πρόσφυγες και μετανάστες στο hotspot της ΒΙΑΛ είναι 2.200, αριθμός διπλάσιος της ανώτατης χωρητικότητας. Μάλιστα πρόσφατα αποχώρησαν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, αφού ήταν αδύνατον να συνεχίσουν την καταγραφή και αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει 9 στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες της δομής. Πηγές της δημοτικής αρχής στη Χίο αναφέρουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6 μήνες για τη διεκπεραίωση αυτών των αιτήσεων.
Σοβαρές είναι οι αντιδράσεις και μερίδας κατοίκων και εμπόρων του νησιού, που βλέπουν μια ακόμα τουριστική περίοδο να κινδυνεύει να χαθεί, εξαιτίας μεγάλου αριθμού ακυρώσεων στις προκρατήσεις και πτήσεις τσάρτερ από μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού. Η μείωση στη Χίο κυμαίνεται στο 40%.
Χειρότερη είναι η εικόνα στη Λέσβο. Εκεί, πέρα από τους σχεδόν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν σχεδόν δύο μήνες εγκλωβισμένοι, τοπική κοινωνία και αρχές αντιμετωπίζουν πλέον και πρακτικά προβλήματα.
«Αν δεν ληφθούν μέτρα και η κατάσταση παραμείνει ως έχει – σε σχέση με την αποσυμφόρηση των νησιών –, αυτή θα επιδεινωθεί. Χρειάζεται επειγόντως να αντιμετωπιστούν τόσο το θέμα της βελτίωσης των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών στις δομές, όσο και αυτό της ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού των Σωμάτων Ασφαλείας, αφού οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί που υπηρετούν στη Λέσβο, εργαζόμενοι 13 μήνες νυχθημερόν με ελάχιστα ρεπό, έχουν ξεπεράσει τα όρια των ψυχικών και σωματικών τους δυνατοτήτων» επισήμανε στο «Π» η Χριστιάνα Καλογήρου, περιφερειάρχης Βορειοανατολικού Αιγαίου.
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ