Σπύρος Γκουτζάνης
Ερώτημα για το κατά πόσο είναι δόκιμες οι δημόσιες διαφωνίες τώρα, θέτουν κυβερνητικοί κύκλοι - Τι συζητείται στα κομματικά παρασκήνια - Υπέρ της ... σντισυνταγματικότητας του νόμου και Καματερός- Χρυσοβελώνη.
Στην γνωστή τακτική “ψηφίζω αλλά υποφέρω” εντάσσονται οι δημόσιες εκφράσεις δυσαρέσκειας για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, πρώτα από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο και ακολούθως από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Στο ίδιο πλαίσιο όμως κινείται και το Μέγαρο Μαξίμου που αντιμετωπίζει με προβληματισμό τις δηλώσεις των κ.κ. Καμμένου και Βούτση, καίτοι αμφότεροι κινούνται και από προσωπικά κίνητρα.
Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου δεν παίρνει θέση, ούτε αποδοκιμάζει τις δηλώσεις. Μέλος του κυβερνητικού επιτελείου έλεγε ότι «η αύξηση της φορολογίας στα νησιά δεν είναι και η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική. Προκαλεί συνέπειες στη νησιωτικότητα που προστατεύεται στο πλαίσιο της ΕΕ».
Στο πλαίσιο αυτής της λογικής αναγνωρίζουν ότι και οι δύο έχουν δίκιο, εφόσον η αύξηση της φορολογίας είναι αποτέλεσμα της επιτήρησης της χώρας. Προσθέτουν πάντως ότι «είναι άλλης τάξης θέμα ο επικοινωνιακός χειρισμός και κατά πόσο είναι δόκιμες οι δημόσιες διαφωνίες στην παρούσα χρονική στιγμή».
Στα κομματικά και κοινοβουλευτικά παρασκήνια πάντως συζητιούνται οι προθέσεις και των δύο. Για τον μεν Πάνο Καμμένο λένε ότι απευθύνεται στην φθίνουσα εκλογική του πελατεία με τον γνωστό του τρόπο που έχει κάνει και στο παρελθόν, αλλά ακριβώς γι αυτό δεν προκαλεί ανησυχία, θα συνεχίσει να ψηφίζει να στηρίζει και να διαμαρτύρεται.
Για το Νίκο Βούτση η δήλωσή του αποδίδεται όχι μόνο στην αύξηση της φορολογίας αλλά και στην προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου για τις διαδικασίες που ακολούθησε και που θα συνεχίσει να ακολουθεί όσον αφορά την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση των μνημονιακών μέτρων. Θεωρείται ότι εκφράζει δυσαρέσκεια με τον τρόπο με τον οποίο ήλθαν τα μέτρα προς ψήφιση στην Βουλή μία ημέρα πριν αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια -ενώ μπορούσε να υπάρχει περισσότερος χρόνος-, κατά τρόπο που απαξίωσε έτι περαιτέρω την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο κ. Βούτσης νιώθει πίεση και από την αντιπολίτευση η οποία τον εγκαλεί για τις διαδικασίες που όπως λένε οι βουλευτές των κομμάτων ξεπέρασε και την προηγούημενη Βουλή. Ακολούθως εκτιμάται ότι απευθύνεται και στο εσωκομματικό ακροατήριο καθώς ήδη είναι σε εξέλιξη παρασκηνιακές ζυμώσεις της επόμενης ημέρας και ενόψει της προετοιμασίας για το συνέδριο του κόμματος.
Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά προβληματικό μέτρο που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας. Σημείωσε ότι δεν θα το έλεγε όπως το είπε ο Πάνος Καμμένος, όμως το μέτρο είναι πολύ προβληματικό και πρόσθεσε «μας είχε σοκάρει πέρυσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν, η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί».
Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη πως τώρα μπαίνουμε σε ένα κύκλο διακυβέρνησης, πως κλείνει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και ότι τώρα δοκιμάζεται η Αριστερά στην Ελλάδα.
Ο κ. Πάνος Καμμένος ήταν λιγότερο προσεκτικός και προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ που του ζήτησε να υποβάλλει την παραίτησή του.
Σε ομιλία του στη Σύρο ανέφερε: «Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική για την οποία δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή. Δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα στην παρούσα φάση, όμως παραμένει για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Με την πρώτη ευκαιρία και τα πρώτα ωφέλη που θα υπάρξουν θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας».
Η ΝΔ απάντησε: «Ο κ. Πάνος Καμμένος καταγγέλλει αυτά που ο ίδιος και ο συνεταίρος του κ. Τσίπρας ψήφισαν στη Βουλή, μόλις πριν από δύο ημέρες. Ομολογεί ότι έκαναν "έγκλημα". Ομολογεί ότι νομοθετούν αντισυνταγματικά. Τώρα πια δεν έχει άλλη επιλογή. Οφείλει να παραιτηθεί».