του Κώστα Χριστίδη*
Οι τράπεζες παραμένουν επί ένδεκα συνεχείς μήνες σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων, γεγονός που δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική αύξηση των διαγραφών επιχειρήσεων (κοινώς, των "λουκέτων") και επίσης σημαντική μείωση των συστάσεων νέων επιχειρήσεων. Έτσι το ισοζύγιο για πρώτη φορά (επί της για δεύτερη φορά αριστεράς) είναι αρνητικό.
Κλειστά είναι τα σύνορα στην Ειδομένη ενώ η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει αποκλεισμένη επί μήνες από ομάδες προσφύγων και μεταναστών. Αποτέλεσμα, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην μεταφορά προϊόντων και η πρόκληση πρόσθετων ζημιών στις επιχειρήσεις (μόνον η ζημία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέρχεται σε 5 εκ. ευρώ περίπου εκ του λόγου αυτού).
Κλειστά παραμένουν και τα δικαστήρια επί ένα πεντάμηνο. Έτσι, μία βασική λειτουργία του κράτους, η δικαιοσύνη, έχει κατά το διάστημα αυτό καταργηθεί. Άνω των εκατό χιλιάδων δικών έχουν αναβληθεί και πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ έχουν χαθεί λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων.
Στις απεργούσες ομάδες συγκαταλέγονταν, μέχρι προ ολίγων ημερών, και οι συμβολαιογράφοι και οι λογιστές, ενώ οι πάντες ενθυμούμεθα την αναστάτωση στην ζωή της χώρας από τις προ μηνών παρατεταμένες κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών. Τα δημόσια σχολεία λειτουργούν με προβλήματα, τα δημόσια νοσοκομεία στερούνται βασικών νοσηλευτικών ειδών, οι οφειλές του δημοσίου διογκώνονται, όπως και οι οφειλές των πολιτών προς τις Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία, περίπου το 1/3 των τραπεζικών δανείων δεν εξυπηρετείται, τα πάντα έχουν βαλτώσει.
Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό πλαίσιο και ενώ επέρχεται ένα νέο τσουνάμι φόρων επί των κεφαλών όλων και δη των μεσαίων στρωμάτων (δηλ., σύμφωνα με τις νομοθετημένες πλέον κυβερνητικές αντιλήψεις, όσων έχουν ετήσιο εισόδημα από 8.600 έως 30.000 ευρώ – οι υπερβαίνοντες τα 30.000 ευρώ θεωρούνται βαθύπλουτοι), ο φιλαλήθης πλην αυταπατώμενος πρωθυπουργός μας, όπως άλλωστε και ο πληθωρικός υπουργός Εθνικής Αμύνης, βλέπει την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας ως επικείμενη.
Βεβαίως αυτή δεν συνέπεσε με την Ανάσταση του Κυρίου, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, πλην όμως, μετά την ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου και, ιδίως, την σε εξέλιξη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής εξισορρόπησης, γνωστότερου ως ‘’κόφτη’’, ο ίδιος προσδοκά ότι δεν θα βραδύνει πολύ… Φευ, η δευτέρα (αυτ)απάτη έσεται χείρων της πρώτης.
*Νομικός – Οικονομολόγος, email: kchristidis@hotmail.com