Επαναφέρουν τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» με απώτερο στόχο τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο – «Να μην πέσουμε στην παγίδα της κλιμάκωσης» λέει το υπουργείο Εξωτερικών συστήνοντας ψυχραιμία
Επικίνδυνα παιχνίδια στα νερά του Αιγαίου παίζει η Άγκυρα. Παραβιάζοντας συνεχώς τον ελληνικό εναέριο χώρο κι αφού δέσμευσε το μισό Αιγαίο, έφτασε στο σημείο να απειλεί Έλληνες ψαράδες σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Στόχος τους είναι αρχικά να προκαλέσουν εκνευρισμό στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το ΓΕΕΘΑ και να δημιουργηθούν συνθήκες θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.
Ωστόσο, απώτερος σκοπός τους είναι πλέον μια συμφέρουσα οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε μια περιοχή όπου η γεωγραφία και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ευνοούν την Ελλάδα.
Δημιουργώντας ένταση και αμφισβητώντας ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, το στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας σοφίστηκε και πάλι τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που παρουσιάστηκε την εποχή των Ιμίων.
Σύμφωνα με το κατασκεύασμα των «γκρίζων ζωνών», το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός αριθμού (100-150) ελληνικών βραχονησίδων, νησίδων και μικρών κατοικημένων νησιών είναι αμφισβητήσιμο και οι δύο χώρες θα πρέπει να καταθέσουν τα νομικά τους επιχειρήματα προκειμένου να επιλυθεί το εν λόγω «πρόβλημα».
Στην πραγματικότητα ελάχιστα ενδιαφέρει την Τουρκία η κυριότητα αυτών των μικρών νησιών. Το πραγματικό διακύβευμα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Αυτό που ουσιαστικά επιθυμούν οι Τούρκοι είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου. Το ανησυχητικό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι το γεγονός ότι στο Αιγαίο βρίσκεται το ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Ποια είναι άραγε η θέση του για τις τουρκικές παραβιάσεις; Γίνονται με τις ευλογίες του; Κάνει τα... στραβά μάτια; Γιατί δεν παρεμβαίνει και τους αφήνει να σουλατσάρουν πάνω από το Αιγαίο;
Η Άγκυρα φαίνεται να δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Οι λόγοι είναι πολλοί και ικανοποιούν ακόμα και τους πολιτικούς στόχους της τουρκικής ηγεσίας.
Τι θα κάνει η Ελλάδα
Η μέχρι στιγμής αντίδραση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις είναι μάλλον ανεμική. Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζεται από πολύ αργά αντανακλαστικά ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βασίζεται κυρίως στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των Ενόπλων Δυνάμεων και στους εξαιρετικούς πιλότους που διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία.
«Να μην πέσουμε στην παγίδα της κλιμάκωσης, να αντιδρούμε με νηφαλιότητα έναντι της Τουρκίας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.
«Μην κάνετε λανθασμένες αξιολογήσεις για το πού μπορούμε να φτάσουμε για να υπερασπιστούμε την εδαφική μας κυριαρχία», επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στα έντονα διαβήματα που έκανε για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Διαβήματα που πραγματοποιήθηκαν τόσο προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών - γεγονός που καταδεικνύει και τη σοβαρότητα της κατάστασης - όσο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΝΑΤΟ και ξεχωριστά - και στο Βερολίνο.