Φαίνεται πως το τίμημα της παραμονής των προσφύγων στη χώρα μας, για να πετύχουμε θετική αξιολόγηση, είναι μεγάλο και μη διαχειρίσιμο.
Υπήρχε υπόνοια, τείνει να καταστεί βεβαιότητα -παρά τις διαψεύσεις- ότι δεχθήκαμε την γερμανική θέση της παραμονής των προσφύγων στην χώρα μας, για να πετύχουμε θετική αξιολόγηση των μέτρων που υπογράψαμε με την Τρόικα (εξακολουθεί να είναι Τρόικα, με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα).
Φαίνεται όμως πως το τίμημα είναι μεγαλύτερο, και τώρα μάλλον το αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι (;) διαπιστώνοντες ότι δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Μάλιστα δε, έχω λόγους να υποστηρίζω πως τα χειρότερα δεν είναι αυτά, ούτε όσα φοβόμαστε από τυχούσα ασυμφωνία με τους Τούρκους, αλλά όταν η διάλυση των κρατών προχωρήσει, είτε πρώτα προς την Αίγυπτο, είτε προς τα ΗΑΕ και την Σαουδική Αραβία, όπου δεκάδες εκατομμυρίων θα είναι οι πρόσφυγες. Και δεν είναι η Ιταλία κοντά, αλλά η Ελλάδα.
Ως προς την Τουρκίας, ο κατ’ εξοχήν γνώστης, αλλά και συνδιαμορφωτής της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης, Philippe De Bruycker, ομολογεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ευρώπη. Και ο λόγος του έχει βαρύτητα, επειδή είναι Ερευνητικός Συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Μετανάστευσης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής (MPC) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (ΕΠΙ) στη Φλωρεντία και έχει διοριστεί στην έδρα Jean Monnet για τη Μετανάστευση και το Άσυλο Δικαίου και Πολιτικής της ΕΕ, το 2011. Δεν είναι δηλαδή, ούτε Μουζάλας, ούτε Χριστοδουλοπούλου.
Λέγει, ότι η Ε.Ε. θα αποκλείσει τους μετανάστες αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, επειδή είναι η μόνη εναλλακτική λύση που υπάρχει. Αποκλεισμός δηλαδή των προσφύγων εκτός της Ε.Ε., όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απομονωθεί πλήρως για να κρατηθεί ο Βαλκανικός δρόμος κλειστός για τους πρόσφυγες. «Τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να απομονώσουν πλήρως την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό θα μετατρέψει τη χώρα σε προσφυγικό καταυλισμό της ΕΕ», είπε.
Μας ενημέρωσε δε, πως δεν υπάρχει άλλο σχέδιο για την αντιμετώπιση νέων μεταναστευτικών ροών, πλην της απομόνωσης της Ελλάδας και της εγκατάστασης των προσφύγων στο έδαφός μας. Πληρώνουμε την εγκληματική συμπεριφορά της κυβέρνησης, με την αριστερίστρια υπουργό να προσκαλεί τους μετανάστες, και με το πονηρό «υφάκι» να λέει ότι «χάνονται, και δεν ξέρει πώς».
Για πόσο καιρό η Ευρώπη θα δεχόταν την κουτοπόνηρη τακτική μας να διευκολύνουμε την έξοδο των μεταναστών από την χώρα μας; Όταν «το κακό παράγινε», έκλεισαν τα σύνορα, και μας έμεινε η κουτοπονηριά και η δήθεν αριστερίστικη ευαισθησία, που στρέφεται όμως κατά των Ελλήνων.
Υπάρχει και κάτι άλλο, που επιμελώς η κυβέρνηση αποφεύγει να θίξει (το ίδιο και τα ΜΜΕ, γιατί άραγε;). Δεν εξηγήθηκε, γιατί ενώ στην αρχή ως πρόσφυγες εθεωρούντο -πλην των Σύρων και Ιρακινών- και οι Αφγανοί, στη συνέχεια αποκλείσθηκαν; Αυτό δεν έγινε επειδή οι ένοπλες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν δεν έχουν την ίδια αγριότητα μ’ εκείνες των άλλων χωρών, αλλά επειδή διαπιστώθηκε πως μιλούσαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα!
Δεν επρόκειτο επομένως για πρόσφυγες, που μόλις εγκατέλειψαν την χώρα τους για να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου, αλλά για μετανάστες που ζούσαν για καιρό στην Ελλάδα, ώστε να γνωρίσουν καλά την γλώσσα, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία κράτους. Το διαπίστωσαν πρώτα στα Σκόπια, μετά στην Κροατία, και μας τους έστειλαν πίσω, μη δεχόμενες πλέον Αφγανούς (ούτως ή άλλωστε, δεν δέχονταν άλλες εθνικότητες, αλλά τώρα ούτε και πρόσφυγες).
Καλά τα είπε ο Philippe De Bruycker, αλλά είπε μόνον τα μισά. Όσα αφορούν την μη τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Για το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων εστιών ενόπλων συγκρούσεων και άφιξη νέων δεκάδων εκατομμυρίων αυτή τη φορά προσφύγων, δεν κάνει λόγο. Προφανώς και τον έχει απασχολήσει ως υπόθεση εργασίας.
Πέσαμε στην παγίδα της αποδοχής της αξιολόγησης, δημιουργώντας ένα τεράστιο, άλυτο πρόβλημα, που θα καταστεί ακόμη χειρότερο τα επόμενα χρόνια. (Σκέφθηκε κανείς, ότι οι Αιγύπτιοι, μόνον στην Ελλάδα μέσω Κρήτης μπορούν να ταξιδέψουν; Δεν έχουν άλλη χώρα ασφαλή δίπλα τους).
Μακεδών