Η υπόθεση με τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα -που κατηγορείται πως στο παρελθόν παρενοχλούσε σεξoυαλικά εργαζόμενες στην πρεσβεία- έχει ενδιαφέρον.
Αντιπαρέρχομαι το γεγονός πως η υπόθεση ήρθε τώρα στο φως της δημοσιότητας για κομματική εκμετάλλευση και χτύπημα στον Αλέξη Τσίπρα -στην χρεοκοπημένη και προσκυνημένη Ελλάδα μόνο με τέτοια θέματα θα ασχολούνται πια οι Έλληνες πολιτικοί γιατί τα άλλα τα αποφασίζουν οι Βρυξέλλες-, όσο και το ότι ο εκδότης της εφημερίδας που ανέδειξε το θέμα έχει αποδείξει στην πορεία του πως θεωρεί τις γυναίκες γλάστρες και κατώτερες των ανδρών, ενώ είναι προφανές πως τις γυναίκες που δεν είναι όμορφες δεν τις θεωρεί καν άξιες λόγου.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως αναδεικνύεται ο ρόλος που έχει το σεξ στην Ιστορία.
Όταν μαθαίνουμε την Ιστορία, μαθαίνουμε για πολέμους, συνθήκες και διάφορα τέτοια.
Κι όμως, το σεξ έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην Ιστορία.
Η Ιστορία καθορίστηκε από το ότι οι γυναίκες, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, απέκτησαν ίσα δικαιώματα -στα χαρτιά τουλάχιστον- με τους άνδρες και όρισαν οι ίδιες το κορμί τους και τις ερωτικές επιθυμίες τους.
Είναι θετικό ότι το σεξ έπαιξε ρόλο στην Ιστορία, αφού το σεξ -σε αντίθεση με τους πολέμους, τα χρήματα, τις αγορές και τις τράπεζες- είναι κάτι φυσικό.
Δηλαδή, η Ιστορία έχει και μια φυσική διάσταση.
Οι γυναίκες είναι πιο κοντά στη φύση των πραγμάτων από τους άνδρες.
Βέβαια, αυτός ο κόσμος είναι ανδρικός, αν και θα έπρεπε να είναι πιο γυναικείος, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να αναγκάζονται να μιμούνται ανδρικές συμπεριφορές για να επιβιώσουν.
Αν ο κόσμος ήταν πιο γυναικείος, θα ήταν πιο όμορφος και με λιγότερο αίμα, αφού ο κόσμος των γυναικών είναι πιο κοντά στη σοφία, την αγάπη και την ανεκτικότητα.
Θεωρώ αφόρητη την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας, που τάχα μου σοκάρεται από το ότι ο πρέσβης της Βενεζουέλας παρενοχλούσε σεξoυαλικά εργαζόμενες στην πρεσβεία, αν και η σεξoυαλική παρενόχληση σε βάρος των γυναικών -και όχι μόνο- είναι μια καθημερινότητα στην Ελλάδα.
Από την άλλη, με αφορμή την υπόθεση με τον πρέσβη της Βενεζουέλας, καλό θα ήταν να μάθουν κάποιοι για το machismo.
Το machismo είναι μια λέξη που δεν μεταφράζεται εύκολα στις άλλες γλώσσες αλλά, μεταξύ των άλλων «ανδροπρεπών συμπεριφορών», περιέχει και την κυριαρχία του άνδρα στην γυναίκα ακόμα και με τη βία.
Το machismo είναι ακόμα ισχυρό στις χώρες της Λατινικής Αμερικής – αυτό είναι λογικό γιατί ήταν μέρος της λαϊκής κουλτούρας τους- αν και με το κίνημα της απελευθέρωσης της γυναίκας τα πράγματα άλλαξαν, και γυναίκες έγιναν πρόεδροι και πρωθυπουργοί σε κάποιες από αυτές τις χώρες.
Φυσικά, το machismo είναι ισχυρό και στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν πρέπει να το΄γράψω γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη και κάτσε καλά.
(Θα μπορούσα να αναφερθώ σε παρενοχλήσεις που μου έχουν πει Ελληνίδες φίλες αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν όταν μια παρέα από Σουηδέζες μου είπαν τις δικές τους εμπειρίες για το ίδιο θέμα στη Σουηδία. Τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζουμε ότι είναι.)