Τα έδωσε όλα για να αγοράσει χρόνο

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση της χώρας παρέδωσε στους ξένους, το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, τον εισπρακτικό μηχανισμό του Κράτους και ολόκληρη την κινητή, ακίνητη και μελλοντική περιουσία  του Ελληνικού λαού.
 
Σε αντάλλαγμα της πλήρους παράδοσης, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τους ομολόγους του στην Ευρώπη, μόνο χρόνο.
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει –αφού δεν μπορεί να πάρει μια οριστική διευθέτηση για το Χρέος- να κερδίσει χρόνο. Στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, η Ελλάδα, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα διεκδικήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη χρηματοδότηση με πρόσχημα τις καθυστερούμενες δόσεις ώστε να μεταθέσει χρονικά την β’ αξιολόγηση του Φθινοπώρου.
 
  • Αν η Ελλάδα καταφέρει να αποσπάσει την έγκριση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για εκταμίευση διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων, θα απαλλαγεί από το άγχος της αποπληρωμής τοκοχρεολυτικών δόσεων μέχρι το τέλος του έτους, θα επιστρέψει κάποια χρήματα στην πραγματική οικονομία αλλά κυρίως θα αποκτήσει σημαντικά χρονικά περιθώρια για τη διαχείριση της κοινωνικής αναταραχής που έχουν προκαλέσει τα μέτρα ύψους 10 δις Ευρώ που ψήφισε μέσα σε λιγότερο από 1 μήνα η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 
 Τα κλειδιά της χώρας
 
Η Κυβέρνηση παρέδωσε τον μηχανισμό είσπραξης Δημοσίων Εσόδων στον έλεγχο των δανειστών. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η οποία θα έχει λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια (δικό της προϋπολογισμό) και δεν θα υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές. Φυσικά δεν υπόκειται σε ιεραρχικό έλεγχο δηλαδή από το υπουργείο Οικονομικών.
 
Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέδωσε στο νέο ΥπερΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων που στο εξής θα ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. τον έλεγχο του συνόλου της περιουσίας του ελληνικού λαού.
 
Υλοποιείται έτσι το πρώτο σχέδιο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , από το 2011, όπως το είχε επεξεργαστεί και καταθέσει στην τότε ελληνική κυβέρνηση η γερμανική επενδυτική τράπεζα Ronald Berger.
 
·         To σχέδιο Ronald Berger, με την ονομασία EURECA, προέβλεπε τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών (holding) με έδρα το Λουξεμβούργο η οποία θα μετοχοποιούσε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.
·         Mε τα χρήματα που θα αποκτούσε από την μετοχοποίηση (το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 125 δις Ευρώ) θα μπορούσε να αγοράσει το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού δημοσίου χρέους κατεβάζοντάς στο 88% του ΑΕΠ.
 
Το σχέδιο Eureca είχε φυσικά απορριφθεί από τις τότε κυβερνήσεις αλλά τελικά έγινε αποδεκτό με μικρές παραλλαγές –αφού μεσολάβησαν 6 οδυνηρά χρόνια λιτότητας και το κούρεμα του χρέους από το PSI– από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ που ιδρύεται σήμερα θα εποπτεύεται ασφυκτικά από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 
Το Υπερ Ταμείο θα διαθέτει 4 θυγατρικές: την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στην οποία θα μεταβιβαστούν περίπου 70.000 ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών.
Το Υπερταμείο θα λειτουργεί υπό τον πλήρη έλεγχο του Εποπτικού Συμβουλίου και όχι του υπουργείου Οικονομικών ή άλλου κυβερνητικού φορέα.
 
Το Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. θα αποτελείται από 5 μέλη, τα 3 εκ των οποίων επιλέγονται από τον υπουργό Οικονομικών αλλά «κατόπιν σύμφωνης γνώμης Commission και ESM» και τα άλλα 2, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός του, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών.
 
Όλες οι στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις θα λαμβάνονται «κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον 4 μελών». 

Στην ΕΔΗΣ θα μεταβιβαστούν σε πρώτη φάση ο ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες Αθήνας), οι ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ), οι ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), ο ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ. Στην αρχική εκδοχή του σχετικού παραρτήματος του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση, αναφερόταν επίσης ότι σε επόμενο διάστημα θα μεταβιβαστούν στην ΕΔΗΣ η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, η ΔΕΗ και η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές, ο κρατικός κατασκευαστικός φορέας.
 
Η δεύτερη ομάδα αποσύρθηκε λόγω αντιδράσεων, αλλά θα μεταβιβαστεί στην ΕΔΗΣ σε επόμενη φάση, κάτι που προβλέπεται από το Μμνημόνιο ΙΙΙ που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το καλοκαίρι.
 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail