ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΗΤΑΚΗΣ
Σπριντ για να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης βίζας. Πώς βλέπουν ξενοδόχοι και tour operators τις εξαγγελίες του Ρώσου προέδρου για 1 εκατ. τουρίστες
Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν να εξήγγειλε ένα εκατ. αφίξεις Ρώσων τουριστών το 2016 στην Ελλάδα (3 εκατ. εάν λυθούν τα προβλήματα με τη βίζα), ωστόσο ξενοδόχοι και tour operators δεν φαίνονται να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο, τονίζοντας πως θα είναι «κέρδος» εάν οι φετινές αφίξεις παραμείνουν στα επίπεδα του 2015 (σσ 513.000 αφίξεις σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περίπου 600.000 σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς).
Και αυτό γιατί η αδυναμία των προξενείων και των visa centers να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση (η Ελλάδα είναι η νο1 χώρα-προορισμός για τους Ρώσους) και οι καθυστερήσεις στις θεωρήσεις visa, είχαν ως αποτέλεσμα διψήφια πτώση στις αφίξεις Ρώσων τουριστών τον Μάιο. Μάλιστα, από τον Απρίλιο έως και τα μέσα Μαΐου ήταν καθημερινό φαινόμενο οι ακυρώσεις πτήσεων, ενώ πολλά τουριστικά γραφεία αναγκάστηκαν να μισθώνουν μικρότερα αεροσκάφη ή να πραγματοποιούν δρομολόγια με κενές θέσεις.
«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση βίζα δεν θα μπορέσουμε να πιάσουμε τον στόχο που έθεσαν ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τον Μάιο είμαστε 35% κάτω σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας των πολλών ακυρώσεων στα αεροπορικά εισιτήρια. Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν κινηθούμε στα περσινά επίπεδα και πρέπει να “τρέξουμε” πολύ τους επόμενους μήνες για να αυξηθεί η κίνηση. Το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος Πούτιν είναι ότι οι Ρώσοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα τους θέλει;», λέει στη Voria.gr ο κ. Γιώργος Μασμανίδης, γενικός διευθυντής του Ομίλου Μουζενίδη, του μεγαλύτερου tour operator για τη ρωσική αγορά στην Ελλάδα, που το 2015 έφερε περίπου 250.000 Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας.
Το υπουργείο Εξωτερικών και οι προξενικές αρχές της Ελλάδας στη Μόσχα έχουν επιδοθεί σε ένα «σπριντ» τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σήμερα θα βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, προκειμένου να επιθεωρήσει τις διαδικασίες. Ήδη ο αριθμός των εργαζομένων στις υπηρεσίες αρμόδιες για τις εκδόσεις των νέων βιομετρικών βίζα έχει υπερδιπλασιαστεί (45 από 20 στο πρώτο τρίμηνο), ενώ τα visa centers που λειτουργούν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας (δύο στη Μόσχα) έχουν αυξηθεί από 20 σε 30.
Στόχος είναι να μειωθεί ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση visa στις 2-3 ημέρες, από 8-10 που είναι σήμερα στη Μόσχα και στις μεγάλες πόλεις, και πάνω από 10 στις μικρότερες πόλεις. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος για σχεδόν διπλάσιες αφίξεις φέτος, θα πρέπει να χορηγούνται καθημερινά τουλάχιστον 8.000 θεωρήσεις, αριθμός 10πλάσιος από αυτές που εκδίδονται σήμερα.
Η μειωμένη κίνηση των Ρώσων τουριστών τον Μάιο έφερε πτώση 10-15% στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, που μαζί με την Πιερία αποτελούν παραδοσιακά τους δύο κορυφαίους προορισμούς για τους Ρώσους στη Βόρεια Ελλάδα. «Έχουμε ζήτηση από τη Ρωσία, αλλά η βίζα δημιουργεί προβλήματα και δεν έχουμε πάρει τα νούμερα που περιμέναμε στις αρχές της χρονιάς. Ελπίζουμε οι εξαγγελίες Τσίπρα-Πούτιν και οι κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών να βελτιώσουν λίγο τις συνθήκες τους επόμενους μήνες. Πέρσι είχαμε 65.000 Ρώσους στη Χαλκιδική και δεν βλέπω πώς μπορούμε να τους διπλασιάσουμε φέτος», αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσσιος.
Την ώρα πάντως που η Ελλάδα «παλεύει» για να αφομοιώσει ένα μέρος από τους περίπου 3,5-4 εκατ. Ρώσους που δεν θα επισκεφθούν την Τουρκία, λόγω των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η Κύπρος βλέπει φέτος αύξηση πάνω από 200% στις αφίξεις Ρώσων, καθώς δεν είναι μέλος της Ζώνης Σένγκεν και έτσι η βίζα θεωρείται πιο εύκολα.