Το... Ευκλείδειο θεώρημα βάζει φωτιά στο Μαξίμου - Γιατί οι φουντώνουν οι φήμες απομάκρυνσης του Τσακαλώτου

Μπορεί ο Αλεξανδρινός μαθηματικός Ευκλείδης να θεωρείται ακόμη και μετά από 2.350 χρόνια ο «πατέρας της γεωμετρίας» καθώς έλυνε όλες τις εξισώσεις και τα διανύσματα, ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει βάλει «δύσκολα» στην κυβέρνηση. Ο «τσάρος» της οικονομίας και βασικός διαπραγματευτής της Αθήνας στη μάχη που δίνεται επί μήνες με τους δανειστές, αποτελεί σήμερα το πιο μεγάλο πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν λείπουν δε και οι εκτιμήσεις ότι ο Ευκλείδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει παρελθόν για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένα κορυφαία στελέχη στην κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένα από τη γενικότερη στάση του κ. Τσακαλώτου, ενώ κάποιοι του χρεώνουν ακόμη και την... ακτιβιστική δράση της κίνηση των «53», στην οποία ο υπουργός έχει περίοπτη θέση. Χθες πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, απάντησε σε σχετική ερώστηση, ότι δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Τσακαλώτο.

Τα δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης που είδαν το φως την εβδομάδα που πέρασε δεν είναι καθόλου τυχαία. Τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι υπάρχει σοβαρή σύγκρουση του Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς φέρεται ο κ. Τσακαλώτος να μην υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει ίσως σύντομα να ψάχνει για έναν νέο υπουργό Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Tσακαλώτος θέλει να παραιτηθεί», έγραφαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με όλους στην Αθήνα να αναρωτιούνται ποιος διαρρέει και ποιος «βολεύεται» με το σκηνικό αναταράξεων εντός της κυβέρνησης.

Ενόχληση από το Μαξίμου
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», το ποτήρι ξεχείλισε από δύο περιστατικά που φαίνεται να ενόχλησαν το Μέγαρο Μαξίμου:

• Το πρώτο είναι ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκθειάζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον θεωρούν εξαιρετικό συνομιλητή που μπορούν να εμπιστεύονται. Η «περιπέτεια» των Eurogroup και Ecofin με τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει μείνει... αξέχαστη στους οικονομικούς κύκλους της Ευρώπης και με τον κ. Τσακαλώτο πιστεύουν ότι μπορούν να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν στις διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους κύκλους εντός της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρροές για δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του υπουργού, όχι πάντως από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

• Το δεύτερο περιστατικό έχει να κάνει με την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος στον Γ. Στουρνάρα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον. Η παρουσία του διοικητή της ΤτΕ στο ολονύκτιο θρίλερ που παίχτηκε πριν από το Καθολικό Πάσχα ενόχλησε κυβερνητικούς κύκλους, που βρίσκονται ακόμη εχθρικά διακείμενοι στον κ. Στουρνάρα. Επίσης, δεν λείπουν κι εκείνοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη φιλία του υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή και τις συμβουλές που ακούει ο κ. Τσακαλώτος από μια παλιά «καραβάνα» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, και ειδικά με τον «κακό» Πολ Τόμσεν.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι «χρεώνουν» στον κ. Τσακαλώτο το γεγονός ότι αμέσως μετά τη συμμετοχή του κ. Στουρνάρα στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια (ένα θέμα που η ΤτΕ γνωρίζει πολύ καλά και μπορεί να ξεμπλοκάρει) απανωτά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι «ο Στουρνάρας έσωσε τη διαπραγμάτευση». Τίτλοι που δεν άρεσαν στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ο κ. Τσακαλώτος υπεύθυνος.

Παρεμβάσεις
Υπάρχει κι ένα ακόμη γεγονός που έχει διαταράξει τις σχέσεις του Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών. Είναι οι συχνές παρεμβάσεις της κίνησης των «53», άτυπος επικεφαλής της οποίας θεωρείται ο κ. Τσακαλώτος. Η κίνηση αυτή μοιάζει με την «ομάδα Λαφαζάνη» στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς λειτουργεί ως συνιστώσα και η πιο συμπαγής αντιπολιτευτική ομάδα εντός του κυβερνώντος κόμματος. Κάποιοι λένε ότι οι «53» ελέγχουν 11 με 14 βουλευτές και στο Μαξίμου φοβούνται ένα μαζικό «αντάρτικο» στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα έρθουν το επόμενο διάστημα. Στους «επικίνδυνους» βουλευτές συγκαταλέγονται ο Θ. Δρίτσας, η Τ. Χριστοδουλοπούλου, η Β. Κατριβάνου, η Αν. Καββαδία κ.λπ. Όμως, στην κυβέρνηση στελέχη που δεν έχουν καλές σχέσεις με τον κ. Τσακαλώτο του χρεώνουν τις φωνές αντίδρασης. «Δεν μπορεί να εμφανίζεται ο βασικός διαπραγματευτής με τους Θεσμούς, ταυτόχρονα και αντίθετος με αντιλαϊκά μέτρα. Δεν μπορεί να θέλει να κλείσει τη δύσκολη συμφωνία και να λειτουργεί και ως• αριστερή φωνή που αντιδρά στα μέτρα», λένε πηγές εντός της κυβέρνησης.

Ετσι, το... Ευκλείδιο θεώρημα αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο για την κυβέρνηση, περισσότερο από κάθε άλλο καθώς μια απομάκρυνση του κ. Τσακαλώτου, έστω και μετά τη συμφωνία μέσω ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, θα προκαλούσε αρνητικές εντυπώσεις. Κι αυτό διότι θα έφευγε ο επικεφαλής της ομάδας που όλους αυτούς τους μήνες διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία και η αποχώρησή του θα μπορούσε να δώσει ένα σήμα διχόνοιας στην κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται και «ηρωική» έξοδος

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος έχει δημιουργήσει έχθρες με κορυφαίους υπουργούς. Όμως, λένε ότι δεν θα αποκλειόταν «ηρωική έξοδο» του υπουργού Οικονομικών, ώστε να τονίσει τις αντιθέσεις του με βασικά σημεία της συμφωνίας. Ο κ. Τσακαλώτος έχει ο ίδιος δεσμευτεί ότι δεν μπορεί το αφορολόγητο όριο να πέσει κάτω από τα 9.000 ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε άμεση παραίτησή του. Οσο η συμφωνία με τους δανειστές είναι στον αέρα και δεν κλείσει ούτε το θέμα του αφορολόγητου, τίποτε δεν αποκλείεται. Αν, δηλαδή, η κυβέρνηση εξαναγκαστεί σε άρση της κόκκινης γραμμής και η συμφωνία κλείσει με χαμηλότερο αφορολόγητο, τότε δεν αποκλείεται ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών να ζητήσει να φύγει από την κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι χαμηλών τόνων και πραγματιστής και ουδεμία σχέση έχει με τον κ. Βαρουφάκη, κάποιοι βλέπουν στο πρόσωπό του τον ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και οι προειδοποιήσεις προς την κίνηση των «53» ήταν προσεκτικές, καθώς δεν θέλουν να οξύνουν τα πνεύματα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail