Δεν έχουμε σταματήσει ούτε στιγμή να γράφουμε για την κακή επιλογή της Μέρκελ αλλά και της ΕΕ να στηρίζει μια συμφωνία με την Τουρκία για την κατάργηση της βίζας και μάλιστα όταν αυτή δεν ικανοποιεί ούτε πρόκειται να ικανοποιήσει βασικά προαπαιτούμενα της ΕΕ. Το προσφυγικό δεν είναι πανάκεια προκειμένου οι Τούρκοι να επιτύχουν να γεμίσουν την Ευρώπη με εκατομμύρια πολίτες τους, χωρίς να αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, την ελευθερία του τύπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τόσα άλλα. Βέβαια όλα αυτά τα επιχειρήματα λαμβάνουν ιδιαίτερη αξία όταν υποστηρίζονται και από τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως τραγικό για όλη την Ευρώπη.
Έτσι, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι, «το χειρότερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν μια έξοδος της Βρετανίας και μια ένταξη της Τουρκίας», «το χειρότερο θα ήταν το Brexit και η ένταξη της Τουρκίας: έτσι θα κάναμε το γκραν σλαμ των λαθών», «όμως, είτε με Brexit είτε όχι, σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να ενισχύσουμε σε βάθος το ευρωπαϊκό σχέδιο και αυτό θα γίνει με μια συνθήκη, την πρωτοβουλία για την οποία θα πρέπει να αναλάβει η Γαλλία, από το καλοκαίρι του 2017», «η συζήτηση γύρω από το Brexit αποτελεί μια ευκαιρία για να θεμελιώσουμε εκ νέου την Ευρώπη», «το να πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία μπορεί διαρκώς να διαχειρίζεται και να επιλύει τα προβλήματα της είναι λάθος. Μπορεί άραγε η Ευρώπη να έχει εμπιστοσύνη σε μια τουρκική εξουσία που βαίνει ολοένα και περισσότερο προς ένα απολυταρχικό καθεστώς; Αμφιβάλλω», «είναι πλήρως ανεύθυνη η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ακατανόητη, δεδομένης της στάσης που τηρεί η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στις ατομικές ελευθερίες».
Θεωρούμε ότι ο Σαρκοζί τα είπε όλα με το όνομα τους και ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει άλλο ένα τραγικό λάθος για το οποίο είναι βέβαιο ότι όλοι θα μετανιώσουμε πικρά. Είναι σίγουρο ότι το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπισθεί και χωρίς την Τουρκία στο πλαίσιο, πιστεύουμε δε ακράδαντα ότι είναι τόσο θρασύδειλη, που όταν αντιληφθεί ότι η Ευρώπη πλέον σοβαρά δεν την υπολογίζει, θα σπεύσει από μόνη της, να ζητήσει νέες διαπραγματεύσεις καθόσον είναι πολύ γλυκό το χρήμα και η εξουσία για τον Ερντογάν …
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειαςστη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr