ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ
Ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους φιλοσόφους και πολιτικός μέντορας του Βλαδίμηρου Πούτιν, ο κ. Αλεξάντερ Ντούγκιν είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Tsargrad, όπου εργάζεται ως αρχισυντάκτης, ότι κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης χθες το απόγευμα ,καθ’ οδόν προς το Άγιο Όρος, οι ελληνικές αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα μας αν και δεν βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.
Ο Ντούγκιν έχει έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και μάλιστα στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει και ομιλίες σε ελληνικά πανεπιστήμια.
Χθες το απόγευμα, όμως, λίγο μετά τις 18:00 όταν ο Αλεξάντερ Ντούγκιν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι ελληνικές αστυνομικές αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο στην χώρα και τον συνέλαβαν. Μετά από τρεις ώρες στα κρατητήρια και πιέσεις από την ρωσική κυβέρνηση αφέθηκε, τελικά, ελεύθερος, ενώ η ταλαιπωρία του Ρώσου φιλοσόφου δεν είχε τελειωμό.
Ο ίδιος ο Ντούγκιν μίλησε για την κράτησή του:
«Εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου Πούτιν και του Ρώσου Πατριάρχη στο Άγιο Όρος προσωποκρατήθηκα στον αερολιμένα της πόλης Θεσσαλονίκη. Κατευθυνόμουν προς το Άγιον Όρος με στόχο την κάλυψη της ιστορικής επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου. Η προσωποκράτησή μου έγινε με πρόσχημα τις κυρώσεις, που, δήθεν, εφαρμόστηκαν εκ μέρους της Ουγγαρίας. Είναι αρκετά παράξενο, επειδή τους τελευταίους μήνες έχω εισέλθει στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για απόπειρα επισκίασης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων», δήλωσε o Ντούγκιν στη ρωσική τηλεόραση Tsargrad.
Αντιδράσεις για την σύλληψη Αλεξάντερ Ντούγκιν
H δεξαμενή σκέψης Katehon, μάλιστα, και οι στενοί του συνεργάτες σχολίασαν την κατάσταση με τον ακόλουθο τρόπο: «Ο Ντούγκιν προωθεί πολιτικά δόγματα, τα οποία τυχαίνουν επιδοκιμασίας στην Ευρώπη, ενώ οι υπέρμαχοι του ευρωατλαντισμού, χάνουν τις θέσεις τους μην έχοντας να του αντιπαραθέσουν αξιόλογες θεωρίες, με αποτέλεσμα οι φιλελεύθερες ιδέες να δέχονται όλο και πιο σκληρές κριτικές στην Ε.Ε. Ουσιαστικά, τα μόνα αποδοτικά μέσα επιρροής των ΗΠΑ παραμένουν τα πραξικοπήματα και η υποκίνηση εμφύλιων διενέξεων».
«Ο Ντούγκιν ασκούσε δριμύτατη κριτική σε βάρος της αντιευρωπαϊκής και αντιχριστιανικής πολιτικής της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, η οποία δεν εξυπηρετεί τα έθνη της Ευρώπης».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Κονσταντίν Μαλοφέεφ δημιουργού του τηλεοπτικού ρωσικού δικτύου tsargad για την σύλληψη του συνεργάτη του Αλεξάντερ Ντούγκιν:
«Η κατάσταση είναι τραγική. Δύο αδελφοί λαοί, ο ρωσικός και ο ελληνικός, πάντα ζούσαν μαζί, ενώ τώρα αναγκάζονται να υποφέρουν λόγω των επιβουλών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να απομονώσουν το Άγιο Όρος, όπου ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Αγιότατο Πατριάρχη Κύριλλο και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν έχουν τί άλλο να μας αντιπαραθέσουν. Παρά τις κυρώσεις, παρότι θέλουν να χωρίσουν την Ελλάδα από τη Ρωσία, στο Άγιο Όρος με μεγάλο σεβασμό, ευλάβεια και χαρά περιμένουν τους ιθύνοντες του ρωσικού κράτους.
Επειδή οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φοβούνται αυτά που προβάλλουμε στον αέρα ως τηλεοπτικός σταθμός, άσκησαν πιέσεις στους Έλληνες εταίρους τους, οι οποίοι βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχό τους, και εκείνοι χωρίς καμία αιτία – επειδή δεν υπάρχει καμία νομική αφορμή να προσωποκρατηθεί ο Αλεξάντρ Ντούγκιν – δεν τον άφησαν να εισέλθει στο Άγιο Όρος. Είναι απαράδεκτο που ο απεσταλμένος του τηλεοπτικού σταθμού Tsargrad, αλλά και της Αγίας Ρωσίας γενικότερα. Παρότι προσπαθούν να μας εμποδίσουν, θα προβάλουμε σε ζωντανή μετάδωση την επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου και του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιο Όρος στις 28 Μαΐου».
Η συγκυρία και ο τρόπος διαχείρισης της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα μόνο τυχαία δεν είναι. Τη στιγμή που φαίνεται να υπάρχει μια κάποια διάθεση επαναπροσέγγισης της Ελλάδος από τη Ρωσία με πρώτο βήμα την επικείμενη του Πούτιν στο Άγιο Όρος και με τους όρους μιας ευρύτερης συνεργασίας να παίρνουν ολοένα και ξεκάθαρη μορφή, η Αθήνα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τορπιλίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η σύλληψη του μεγάλου φιλοσόφου Ντούγκιν έχει βαθύτερα αίτια, καθώς η Δύση και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο Ορθόδοξων λαών.
Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΟΥΓΚΙΝ ΚΑΙ Η 4η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ
Ο Αλεξάντερ Ντούγκινι είναι ο σύγχρονος εμπνευστής και ηγέτης του κινήματος του «Ευρασιατισμού».
Η άποψή του στηρίζεται στην εξής ιδέα: Η Ρωσία δεν ανήκει ούτε στην Δύση ούτε στην Ανατολή, αλλά είναι μία καθαρά Ευρασιατική χώρα, η οποία θα πρέπει μέσω της «Χερσαίας Ισχύος» να αντιταχθεί στις «Ναυτικές Δυνάμεις», τις «Ατλαντικές» όπως τις αποκαλεί και να ελέγξει τον τεράστιο χώρο της Ευρασίας μέσω της «εκπαραθύρωσης» των Αγγλοσαξονικών δυνάμεων από την περιοχή.
Σύμφωνα με τον Ντούγκιν, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ένωσης των λαών της Ευρασίας, υπό τη σκέπη της Μόσχας. Πάνω στην θεωρία αυτή στηρίχθηκε η δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όλα τα πολιτικά συστήματα της σύγχρονης εποχής προέρχονται από τρεις διαφορετικές ιδεολογίες: τη Φιλελεύθερη Δημοκρατία, τον Μαρξισμό και τον Φασισμό. Οι δύο τελευταίες έχουν προ πολλού αποτύχει και έχουν αποσυρθεί από τις δέλτους της Ιστορίας, ενώ η πρώτη δεν λειτουργεί πια ως ιδεολογία.
Ο κόσμος βρίσκεται σήμερα στο χείλος μιας μετα-πολιτικής πραγματικότητας, όπου οι αξίες του Φιλελευθερισμού είναι τόσο βαθιά ενσωματωμένες, ώστε ο μέσος άνθρωπος δεν είναι πλέον σε θέση να το αντιληφθεί. Κατά συνέπεια, ο Φιλελευθερισμός απειλεί να μονοπωλήσει τον πολιτικό λόγο και να γεμίσει τον κόσμο με μια καθολική ομοιομορφία, καταστρέφοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν τους διάφορους πολιτισμούς και λαούς μοναδικούς.
Σύμφωνα με τον Alexander Dugin, για να ξεπεράσουμε το σημερινό τέλμα χρειαζόμαστε μια Τέταρτη Ιδεολογία η οποία, αν και θα χρησιμοποιήσει στοιχεία που θα αντλήσει από τα συντρίμμια των τριών πρώτων ιδεολογιών, η ίδια θα παραμείνει καινοτόμα και μοναδική.
Βιβλίο γραμμένο από έναν μελετητή που επηρεάζει ενεργά σήμερα την κατεύθυνση της ρωσικής γεωπολιτικής στρατηγικής, η Τέταρτη Πολιτική Θεωρία αποτελεί εισαγωγή σε μια ιδέα που μπορεί να διαμορφώσει την πορεία του παγκόσμιου πολιτικού μέλλοντος.
Πληροφορίες: newsbomb.gr, http://katehon.com/el, http://katehon.com/