ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ
20 Χρόνια μετά την ταπείνωση των Ιμίων και τον θάνατο των 3 ηρώων που επέβαιναν στο ελικόπτερο, με τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες χάθηκαν, να παραμένουν ακόμα άγνωστες για τους ‘Ελληνες, οι Τούρκοι όπως όλα δείχνουν στήνουν ένα νέο σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο, με τα τα τουρκικά ΜΜΕ να παίζουν και αυτά τον δικό τους ρόλο, στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου, όπως έγινε το 1996.
20 Χρόνια μετά την ταπείνωση των Ιμίων και τον θάνατο των 3 ηρώων που επέβαιναν στο ελικόπτερο, με τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες χάθηκαν, να παραμένουν ακόμα άγνωστες για τους ‘Ελληνες, οι Τούρκοι όπως όλα δείχνουν στήνουν ένα νέο σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο, με τα τα τουρκικά ΜΜΕ να παίζουν και αυτά τον δικό τους ρόλο, στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου, όπως έγινε το 1996.
Και τότε, όπως και τώρα πρωταγωνίστρια είναι η εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ, όπου με δημοσιεύματα παίζουν το »βρώμικο» παιχνίδι του »σουλτάνου» Ρ. Τ. Ερντογάν προετοιμάζοντας το σκηνικό μιας νέας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Το thepressroom.gr αναδημοσιεύει ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ hurriyet.com.tr σύμφωνα με το οποίο η νησίδα Πασάς, ανατολικά των Οινουσσών, βρίσκεται στα τουρκικά ύδατα καθώς και ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει την εγκατάσταση στρατιωτικής ελληνικής φρουράς στο νησί!
Οι Τούρκοι φαίνεται να τραβάνε το σκοινί και με έναν προκλητικό χάρτη δείχνουν την νήσο του Πασά, (Pasa), ανατολικά των Οινουσσών, (Koyun), να βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια!
Τον χάρτη δημοσιεύει η εφημερίδα «hurriyet»
Αφορμή για το νέο ανθελληνικό παραλήρημα στάθηκε η σωστή απόφαση του ΥΠΕΘΑ να προβεί στην λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.
Συγκεκριμένα δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρει: «Οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την παρακείμενη νησίδα “Πασάς” (γνωστή και ως «Παναγιά»), οδήγησαν τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον κ. Π. Καμμένο σε μια σειρά αποφάσεων. Η πρώτη ήταν η άσκηση “Πυρπολητής 2016”, όπου αναπτύχθηκε το σύνολο της αντιαεροπορικής άμυνας της Χίου, ενώ ακολούθησαν και πρωτοβουλίες όπως ο κατάπλους δύο υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στο Καστελλόριζο. Η δεύτερη, πολύ λιγότερο γνωστή, ήταν η απόφαση του κ. Καμμένου να δεχθεί εισηγήσεις για μόνιμη επάνδρωση φυλακίου πάνω στη νησίδα “Πασάς”. Στη νησίδα θα σταθμεύει πλέον μόνιμη δύναμη, ενώ το ελικόπτερο που πετάει μία φορά την εβδομάδα από τη Χίο δεν θα πραγματοποιεί απλή πτήση πάνω από τη νησίδα “Πασάς”, αλλά θα προσγειώνεται στο ελικοδρόμιο που θα διαμορφωθεί».
Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει ναι μεν με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις, ταυτόχρονα όμως οφείλει να δείξει στην τουρκική πλευρά, πως οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με τις ανάλογες κινήσεις.
Οι Τούρκοι όπως και τότε, έτσι και τώρα θέλουν να προκαλέσουν νέα ένταση στο Αιγαίο και να εξάγουν την εσωτερική πολιτική τους κρίση με μία ενδεχόμενη πολεμική ένταση, χαμηλής ισχύος.
Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ
Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996, κορυφώθηκε η κρίση στα Ίμια, ένα γεγονός που έφερε κοντά στον πόλεμο, όσο ποτέ, την Ελλάδα και την Τουρκία στη σύγχρονη ιστορία τους.
Τα Ίμια είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνος.
Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία στο ένα νησί, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.
27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. (Εδώ όπως βλέπουμε, η ΧΟΥΡΙΕΤ φαίνεται να αποτελεί τον γνήσιο εκφραστή του τουρκικού κράτους).
Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ», με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν για την ελληνική αποτυχία.
Η Κρίση των Ιμίων δεν είχε συνέπειες ως προς το καθεστώς των νησιών. Ωστόσο, έδωσε αφορμή στην Τουρκία να θέσει ζήτημα «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά και να θέσει ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Η Τουρκία αυτή την στιγμή επιδιώκει τη διχοτόμηση του Αιγαίου (ανατολικά του 25ου μεσημβρινού). Τα γεράκια της Άγκυρας επιθυμούν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα μέσω θερμών επεισοδίων, τα οποία παρέχουν την ύψιστη ασφάλεια για την ίδια και της δίνουν την δυνατότητα να κερδίζει μάχες, χωρίς ποτέ να τις δώσει… Ο νοών νοείτω.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνιση. Είναι προφανές ότι η Τουρκία τη δεδομένη στιγμή επιδιώκει την σύγκρουση. Η πατρίδα μας οφείλει απλά να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την όποια επιθετική κίνηση και να καταστήσει σαφές στον εχθρό ότι όχι μόνο δεν θα περάσει αναπάντητη αλλά θα έχει και μεγάλο κόστος.