Του Σπύρου Δημητρέλη
Δεν πρέπει να είναι κάποιος οικονομολόγος για να κάνει την πρόβλεψη ότι και αυτή η φορολογική επιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα έχει την τύχη των προηγούμενων. Θα αποτύχει. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων. Εκτός από αυτά, υπάρχουν και τα στοιχεία για τη σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών χωρών στο φορολογικό πεδίο που δείχνουν κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να αποφύγει την περικοπή δαπανών, αλλά και λόγω της αποτυχίας της να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, καταφεύγει ουσιαστικά σε τυφλές αυξήσεις φόρων, πλήττοντας κλάδους, προϊόντα και υπηρεσίες στα οποία η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία.
Μια πρώτη ματιά στο τι κατάφεραν οι απανωτές αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών τα τελευταία χρόνια δείχνει και την αποτυχία της φορολογικής πολιτικής. Συνεχείς αυξήσεις φόρων οδήγησαν σε μειώσεις των φορολογικών εσόδων, καθώς η ύφεση στην οικονομία περιόρισε δραστικά τη φορολογική βάση και κατάπιε τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα έφερναν οι αυξήσεις των συντελεστών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2009, την τελευταία χρόνια πριν η χώρα αποβληθεί από τις αγορές, τα συνολικά φορολογικά έσοδα ήταν 49,72 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το 2009 έως και το 2015 έχουν αυξηθεί οι συντελεστές υπολογισμού όλων των φόρων που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, επιβλήθηκαν και νέοι φόροι (π.χ., ο ΕΝΦΙΑ), αλλά τα έσοδα μειώθηκαν. Το 2015 μειώθηκαν στα 43,53 δισ. ευρώ, δηλαδή περιορίστηκαν κατά 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή χάθηκαν έσοδα που αντιστοιχούν σε δύο ΕΝΦΙΑ!
Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι την ίδια περίοδο τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων περιορίστηκαν κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 3 δισεκατομμύρια χάθηκαν από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Το ανησυχητικό για την οικονομία και τους φορολογουμένους είναι ότι, παρά τη δραματική υπερφορολόγηση και την αποτυχία των φορολογικών μέτρων, η κυβέρνηση καταφεύγει για άλλη μία φορά σε μια τυφλή αύξηση των φόρων, καθώς δεν θέλει να περικόψει κρατικές δαπάνες.
Μόνο που η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα έχει ήδη πιάσει ταβάνι και, πλέον, περαιτέρω αύξηση αυτό που κάνει είναι να ενισχύει τη φοροδιαφυγή και τα κίνητρα για την απόκρυψη εσόδων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τον ΦΠΑ.
Η Ελλάδα, με τον κανονικό συντελεστή 23% (ο οποίος, μάλιστα σχεδιάζεται να αυξηθεί στο 24%), βρίσκεται κοντά στην... κορυφή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνον έξι χώρες έχουν υψηλότερο συντελεστή και, με την αύξηση στο 24%, ο αριθμός των χωρών θα περιοριστεί σε τέσσερις.
Παρά τον πολύ υψηλό συντελεστή, που έχει συνοδευτεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού, από μαζικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%, τα κρατικά ταμεία χάνουν κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ το αστρονομικό ποσό των 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ή το 34% των συνολικών εσόδων από τον συγκεκριμένο φόρο! Με άλλα λόγια, αντί να γίνει ο υπέρτατος αγών για να περιοριστεί αυτή η φοροδιαφυγή και να μειωθεί στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (15,2%), αυξάνονται συνεχώς οι συντελεστές και καταργούνται προνομιακά καθεστώτα, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, αυξήθηκε από το 6,5% στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ των ξενοδοχείων, από το 13% στο 23% ο συντελεστής στην εστίαση και τις μεταφορές, ενώ καταργείται σταδιακά και το ειδικό καθεστώς μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.
Φορολογία εισοδήματος
Οι αντιαναπτυξιακές προθέσεις της κυβέρνησης για τη φορολογία αποτυπώνονται ανάγλυφα στο νομοσχέδιο που έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο προκύπτουν μια σειρά από μεταβολές και μετατοπίσεις του φορολογικού βάρους, με τιμωρία κατά κύριο λόγο όσων εξακολουθούν να διατηρούν την εργασία τους, και ειδικά όταν αυτή είναι υψηλά αμειβόμενη.
Οι κυριότερες αλλαγές που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει την έγκριση των "θεσμών" και δεν επαρκεί για να κλείσει το σκέλος των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, είναι:
- Μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9.550 ευρώ στα 9.091 ευρώ.
- Άθροιση του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες και επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολόγησή του με την κλίμακα των μισθωτών.
- Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια.
- Νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.
- Φορολόγηση του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά χωρίς την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο.
- Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Τέσσερα είναι τα πεδία που η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν την απασχολούν ιδιαίτερα θέματα που έχουν να κάνουν με την αναπτυξιακή διάσταση της φορολογίας. Πιο συγκεκριμένα:
- Βάλλεται το επιχειρείν. Με την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%, πλήττεται το Χρηματιστήριο, καθώς οι μετοχές καθίστανται λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές. Επιπλέον, με την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών διαμορφώνεται στο 39,75%. Πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης επιχειρηματικών κερδών στην Ευρώπη, ενώ είναι ακόμα και τετραπλάσιος σε σχέση με τους συντελεστές που υπάρχουν στη γειτονιά μας.
- Τιμωρούνται οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία και παράλληλα έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Η "τιμωρία" έρχεται μέσω της άθροισης του εισοδήματος και της φορολόγησής του με την κλίμακα των μισθωτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εισόδημα από το μπλοκάκι που το 2015 φορολογούνταν με συντελεστή 26% ή 33% (για το τμήμα πάνω από 50.000 ευρώ) να φτάνει να φορολογείται από 29% έως και 45%, προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση.
- Μεγάλες οι επιβαρύνσεις και για όσους έχουν υψηλό εισόδημα. Για παράδειγμα, επιχειρηματικό στέλεχος με ετήσιο εισόδημα 80.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει για το φετινό εισόδημα 1.651 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον φόρο που πλήρωσε για το εισόδημα του 2015. Η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν υψηλό εισόδημα. Επαγγελματίας που δηλώνει ετησίως 100.000 ευρώ καθαρό εισόδημα θα πληρώσει αυξημένο φόρο και εισφορά αλληλεγγύης κατά 10.851 ευρώ.
- Μεγάλοι χαμένοι και οι χαμηλόμισθοι, καθώς οι επιβαρύνσεις από τις νέες φορολογικές κλίμακες ξεκινούν από το ετήσιο εισόδημα των 9.091 ευρώ. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 πλήρωσε πέρυσι φόρο εισοδήματος 100 ευρώ και θα κληθεί να πληρώσει φέτος 200 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ περισσότερα.
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 21ης Απριλίου.