Τα πάθη του φορολογούμενου

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΒΑΣΙΛΑ

Τουλάχιστον 5-10 επιπλέον εκατομμύρια την ημέρα καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες
Την εβδομάδα των Παθών εις το διηνεκές θα ζήσουν οι Έλληνες με το νέο ακαριαίο χτύπημα του μνημονίου, το οποίο βάζει ακόμη πιο μέσα τη χώρα τουλάχιστον 5-10 επιπρόσθετα εκατομμύρια ημερησίως, πληρωτέα από την πλάτη και την περιουσία του εργαζόμενου φορολογούμενου.

Μάλιστα μέχρι και το καλοκαίρι του 2017, λοιπόν, με το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ θα έχει εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων στη φορολογία εισοδήματος, θα έχει χαθεί περίπου το 70% του ΕΚΑΣ, οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών θα έχουν αυξηθεί δύο φορές, εργοδότες και εργαζόμενοι θα επιβαρυνθούν από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές.

Επίσης, οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση το εισόδημά τους, θα έχει αυξηθεί ο φόρος στα μερίσματα, θα έχουν περικοπεί οι επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ, τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου, ενώ θα έχουν δοθεί και οι πρώτες χιλιάδες συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο να υπάρξει εμπλουτισμός και με τους έμμεσους φόρους, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα ενεργοποιηθούν μέχρι τα μέσα του 2017. Όσο για τον λογαριασμό αυτού του εφιαλτικού δωδεκαμήνου; Θα ξεπεράσει τα 4-4,5 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει και από την «κοστολόγηση» των μέτρων στην οποία προχώρησε το Γενικό Λογιστήριο.
Για να πείσει για το... αξιόπιστο του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση το έκανε εμπροσθοβαρές. Έτσι, μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχει ξεδιπλωθεί όλη η νέα φορολογική νομοθεσία για το εισόδημα, η οποία θα πρέπει να αποφέρει περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν φέτος λόγω της αυξημένης παρακράτησης, αλλά ο κύριος όγκος θα αποτυπωθεί του χρόνου με τις φορολογικές δηλώσεις, ενώ εφιαλτικές θα είναι του χρόνου οι περικοπές στο ΕΚΑΣ. Από τα συνολικά 900 εκατ. ευρώ του επιδόματος, μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουν εξαφανιστεί τα 569 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα.

Από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων θα εξαφανιστούν περί τα 300 εκατ. ευρώ (σ.σ.: αυτό είναι το θετικό σενάριο για την κυβέρνηση, η οποία ευελπιστεί να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών), ενώ από το νέο σύστημα υπολογισμού των κύριων συντάξεων θα προλάβουν να χαθούν τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ.

Στα 350 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η περικοπή του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων θα ροκανίσει εισοδήματα 208 εκατ. ευρώ. Περίπου 95 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι αγρότες από την αύξηση των εισφορών, ενώ από τις περικοπές στο εφάπαξ θα χαθούν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Ο λογαριασμός δεν έχει κλείσει. Μόνο η αύξηση του ΦΠΑ θα στοιχίσει 450 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό καλάθι με τους έμμεσους φόρους θα φτάσει στα 1,8 δισ. ευρώ. Και αυτό το πακέτο θα είναι εμπροσθοβαρές, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουν γίνει οι περισσότερες αυξήσεις των συντελεστών.

Και όπως είπαμε, αυτά είναι τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ. Δεν υπολογίζονται τα πρόσθετα που ζητούν οι δανειστές επιπλέον και βεβαίως το πλήγμα στην κοινωνία από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή.

Οι συντάξεις
Οι νέες συντάξεις που θα δοθούν μετά την ισχύ του νέου ασφαλιστικού θα είναι μειωμένες κατά 30%, ενώ η ασφάλιση μετά τα 25 έτη και με αμοιβές πάνω από 1.300 ευρώ καθίσταται ασύμφορη. Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπονται «φανερές και κρυφές» μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές.

Οι επιβαρύνσεις αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα ασφαλισμένων και συνταξιούχων και περιλαμβάνουν: Μειώσεις των νέων συντάξεων κατά 30%. Περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ και καθιέρωση των υψηλών εισφορών (20%) για όλους. Μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους. Μειώσεις σε εφάπαξ έως 15% και μερίσματα κατά 32%. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μείωση των δικαιούχων συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου. Μείωση κατά 60% θα υποστούν οι συντάξεις όσων εργάζονται.

Πιο αναλυτικά, οι περικοπές που υποκρύπτονται ή αποκαλύπτονται από το νέο ασφαλιστικό είναι οι ακόλουθες:
1 Περικοπές από 1.300 ευρώ και άνω: Οι επικουρικές συντάξεις που θα περικοπούν θα προέλθουν από συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ. Το ποσοστό τους δεν προσδιορίζεται, αλλά είναι γνωστό ότι οι μειώσεις που θα γίνουν θα κυμανθούν από 2% έως 40%, στοχευμένες ανά ύψος επικουρικής σύνταξης. Με δεδομένο όμως ότι το όριο αυτό περιλαμβάνει τόσο τις εισφορές υπέρ υγείας όσο και την εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ, είναι πιθανό οι μειώσεις να ξεκινήσουν από χαμηλότερο όριο, ακόμα και τα 1.170 ευρώ καθαρά.

Πάντως, ακόμα και με αύξηση των εισφορών, η οποία μπορεί να ενισχύσει τα έσοδα κατά 250 εκατ. ευρώ ετησίως, το σχέδιο νόμου προβλέπει μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους. Το πλέγμα προστασίας (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ορίζεται στα 1.300 μεικτά, δηλαδή 1.170 ευρώ καθαρά, που σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις περισσότεροι συνταξιούχοι. Το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το υπερβάλλον ποσό να πέσει στα τάρταρα σε περιπτώσεις συντάξεων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος της πρώην Αγροτικής παίρνει 1.400 κύρια σύνταξη μεικτά και 352 επικουρική, σύνολο 1.752 ευρώ. Το ποσό των 452 ευρώ που «περισσεύει» κινδυνεύει να περικοπεί έως 40% και να απομείνει η μισή σύνταξη. Επιπλέον, σε περίπτωση αύξησης των ελλειμμάτων του επικουρικού ταμείου και μείωσης των εσόδων ενεργοποιείται αυτόματα μηχανισμός περικοπής των συντάξεων.

2 Απώλειες 12%-15%, εκτός των μνημονιακών περικοπών που έχουν ήδη υποστεί, θα δουν στο εφάπαξ τους οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 1.9.2013 εξαιτίας του νέου μαθηματικού τύπου. Ο τύπος που εμφανιζόταν στο σχέδιο νόμου διέρρευσε ότι ήταν λάθος (!), αλλά διορθώθηκε προτού προωθηθεί το κείμενο προς τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Πρώτοι χαμένοι από τη μείωση του εφάπαξ θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ ακολουθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους δήμους, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες. Για παράδειγμα, το μέσο εφάπαξ στο Δημόσιο που ανέρχεται σε 29.000 θα μειωθεί στα 25.500 ευρώ. Επίσης, ένας υπάλληλος μέσης εκπαίδευσης που συμπλήρωσε 35ετία και μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα έπαιρνε εφάπαξ 34.000, σήμερα θα εισπράξει 28.900 ευρώ.

3 Μόνιμος μηχανισμός περικοπών: Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, κάθε τριετία, από την παραπάνω ημερομηνία και μετά, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή πρέπει να εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντικείμενό τους, η συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα, δηλαδή έλλειμμα, τότε ο νομοθέτης προβλέπει ότι «με ειδικό νόμο ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος». Το όριο που τίθεται είναι το ύψος των ανωτέρω δαπανών για την εθνική, την αναλογική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, να μην υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009.

Παράλληλα, στο ίδιο άρθρο που οριοθετείται, έστω και έμμεσα, η δημιουργία μιας ρήτρας μηδενικού ελλείμματος προστίθεται ότι για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων, έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, συντάξεων, για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη.

Πρόκειται για τον μισθό που είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με βάση τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών του δημόσιου τομέα, που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση του παρόντος. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής.
Επίσης, μέχρι την 31.12.2018, οι συντάξεις της προηγούμενης παραγράφου συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, παρακρατουμένης της εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.

Από την 1.1.2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει.

Εάν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εκτός από τις εμφανείς, υπάρχουν και κρυφές περικοπές, σκόπιμες καθυστερήσεις και εμπόδια που φτωχοποιούν ακόμα περισσότερο τον ασφαλισμένο που αποφασίζει να συνταξιοδοτηθεί με το νέο σύστημα.

Θα δυσκολευτεί να πάρει προσωρινή σύνταξη καθώς με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγνώριση - εξαγορά των πλασματικών ετών, που προϋποθέτει καταβολή χρημάτων. Επιπλέον οι προσωρινές συντάξεις θα κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ και τραπεζών που δικαιούνται σήμερα προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής σύνταξης που θα τους χορηγηθεί.

Στελέχη των Ταμείων εκτιμούν ότι εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων η καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης μπορεί να παραταθεί έναν χρόνο ακόμα, δηλαδή συνολικά τρία χρόνια.

Δραματικές μειώσεις θα υποστούν όσοι τολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του πέναλτι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail