Το αφορολόγητο όριο πέφτει στα 8.636 ευρώ για άγαμους και ζευγάρια χωρίς παιδιά. Αυξάνεται στο 29% ο συντελεστής και για τα κέρδη μέχρι 50.000 ευρώ.
Δυσάρεστες εκπλήξεις επεφύλασσαν για τους φορολογούμενους βραδινές τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών στην εναγώνια προσπάθειά του να καλύψει κενό περίπου 200 εκατ. ευρώ στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Με τη μία τροπολογία, το αφορολόγητο όριο μειώνεται κάτω και από τα 9.091 ευρώ που προέβλεπαν οι αρχικές διατάξεις του νομοσχέδιου του ΥΠΟΙΚ και παρά τη δέσμευση του κ. Τσακαλώτου ότι το αφορορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί. Με άλλη τροπολογία, που κατατέθηκε επίσης τα μεσάνυχτα, επιβάλλεται αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων, από το 26% στο 29%, για τα κέρδη έως 50.000 ευρώ, μέτρο που, όπως είναι εύλογο, πληττεί κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις.
Από την τροπολογία για το αφορολόγητο οι μεγάλοι χαμένοι είναι κυρίως οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά αλλά και όσοι έχουν ένα παιδί.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει τροπολογία, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, η έκπτωση φόρου που χορηγείται στο φόρο που προκύπτει από την κλίμακα για το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, από 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, διαμορφώνεται ως εξής:
-Για άγαμους και ζευγάρια χωρίς παιδιά, η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1900 ευρώ, από 2100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ ισοδυναμεί ουσιαστικά με αφορολόγητο 8636 ευρώ, από 9545 ευρώ που είναι σήμερα.
-Για μισθωτούς και συνταξιούχους με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 1950 ευρώ, δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο για αυτούς θα φτάνει στα 8863 ευρώ.
-Για μισθοσυντήρητους με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 2000 ευρώ, όσο δηλαδή προέβλεπε το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή. Για αυτούς, το αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9090 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους, που θα φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, δεν θα ισχύει κανένα αφορολόγητο.
Η έκπτωση φόρου δίνεται ολόκληρη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή αγροτικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος. Έτσι για παράδειγμα ένας μισθωτός χωρίς παιδιά που έχει ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 1.890 ευρώ.
Συντελεστής 29% για όλες τις εταιρείες
Παράλληλα, καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής φορολόγησης των κερδών για τις εταιρείες στο 29%. Με βάση την προηγούμενη διατύπωση του νομοσχεδίου οι παρακάτω νομικές οντότητες φορολογούνταν με συντελεστή 26% για τα κέρδη τους έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το τμήμα των κερδών τους πάνω από 50.000 ευρώ. Ουσιαστικά, μια μικρή εταιρεία, η οποία για παράδειγμα έχει κέρδη 10.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 300 ευρώ.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία ορίζεται ως συντελεστής φορολόγησης το 29% για τις παρακάτω νομικές οντότητες:
- οι προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή,
- τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου,
- συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών,
- κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,
- κοινοπραξίες,
- οι νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις.