Για αυτούς τους λόγους φεύγουν οι επιχειρήσεις από την Ελλάδα

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΠΙΔΙΟΥ

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος εκφράζει φόβους για κύμα φορολογικής φυγής ελληνικών επιχειρήσεων σε βαλκανικές χώρες.

Κύμα φορολογικής φυγής ελληνικών επιχειρήσεων σε βαλκανικές χώρες αναμένεται εξαιτίας της φοροκαταιγίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πολλές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν κέρδη σκέφονται να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα.

«Κύπρος, Σκόπια, Βουλγαρία και Ρουμανία προσφέρονται για αυτόν τον σκοπό και προσφέρουν γη και ύδωρ στους Έλληνες επιχερηματίες», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος κατά την παρουσίαση της έρευνας για τις επιπτώσεις της κρίσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων αποτυπώνει σε έντυπο που κυκλοφόρησε με τίτλο «Ποιος διώχνει τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα;» την άκρως απογοητευτική εικόνα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας σε σχέση με τις βαλκανικές χώρες.

Συγκεκριμένα:

Φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις

Ο φόρος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι περισσότερο από 10% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των Βαλκανικών και γειτονικών χωρών (15,6%) και ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τον αντίστοιχο φόρο που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις στην Ιταλία(27,5%).

Ελλάδα: 29%
Βουλγαρία: 10%
Σκόπια: 10%
Αλβανία: 15%
Κύπρος: 12,5%

Ασφαλιστικές εισφορές(εργοδοτικές)

Οι εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι 10% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο γειτονικών χωρών(15,2%) και οι δεύτερες μεγαλύτερες μετά την Ιταλία.

Ελλάδα: 24,6%
Βουλγαρία: 18,5%
Σκόπια: 0%
Αλβανία: 15%
Κύπρος: 7,8%

ΦΠΑ

Ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους(ο τρίτος μεγαλύτερος) μεταξύ των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.

Ελλάδα: 23%
Βουλγαρία: 20%
Σκόπια: 18%
Αλβανία: 20%
Κύπρος: 19%

Φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων

Η φορολογική επιβάρυνση του συνόλου των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 51,9% των εσόδων τους, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των γειτονικών χωρών ύστερα από την Ιταλία και 18% περισσότερο από τον μέσο όρο μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Ελλάδα: 51,9%
Βουλγαρία: 27%
Σκόπια: 12,9%
Αλβανία: 36,5%
Κύπρος: 24,4%

Εισαγωγές προϊόντων κόστος εσωτερικής μεταφοράς εμπορευμάτων(ευρώ ανά φορτίο)

Οι εισαγωγές προϊόντων πραγματοποιούνται κυρίως από τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, όπου το κόστος για τη μεταφορά του φορτίου από εκεί έως το χώρο αποθήκευσης ανέρχεται σε 745 ευρώ ανά φορτίο κατά προσέγγιση. Το κόστος αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ανάμεσα στις γειτονικές χώρες και υπερδιπλάσιο του μέσου όρου του αντίστοιχου κόστους των χωρών αυτών.

Ελλάδα: 745 ευρώ
Βουλγαρία: 105 ευρώ
Σκόπια: 139 ευρώ
Αλβανία: 309 ευρώ
Κύπρος: 179 ευρώ
Ο κ. Παπαδόπουλος άσκησε έντονη κριτική τόσο στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο όσο και στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. «Το μόνο θετικό είναι ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποφεύγουμε το Grexit και τον κίνδυνο να ζήσουμε σκηνές του καλοκαιριού του 2015», ανέφερε σημειώνοντας τη σοβαρή κόπωση πολιτών και επιχειρηματιών μετά από έξι χρόνια θυσιών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail