Έτοιμη να εκραγεί ξανά η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Στις χώρες των Βαλκανίων, πλην της Σερβίας, υπάρχει πολιτική κρίση με διαδηλώσεις και έκφραση βίας, οι περισσότερες των οποίων δεν είναι τυχαίες.

Είναι μοιραίο να μη ησυχάσει ποτέ η περιοχή, επειδή αποτελείται από λαούς που δεν έχουν ιστορικό βάθος, αλλά στους γηγενείς προστέθηκαν και μεταφερόμενοι πληθυσμοί, άλλοι μεν κατά την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, άλλοι κατά την διάρκεια της Οθωμανικής, και έγινε ένα εκρηκτικό μίγμα.

Εκτός τούτου, μόλις έχουν και κρατική υπόσταση ενός αιώνα -με την Βουλγαρία μόνο να αριθμεί 138 χρόνια- και στον κάθε λαό να απουσιάζει το «όμαιμον, το ομόδοξον και -εν πολλοί-ς και ομόγλωσσον».

Δεν είναι επομένως περίεργο, που στην Ευρώπη, την σαλάτα που εμείς αποκαλούμε ρωσική, την ονόμασαν «μακεδονική» λόγω της μίξης των γεύσεων, ούτε αιφνιδιάζει το ερώτημα που είχε απευθύνει ο Βίσμαρκ στους συμβούλους του «τι θα κάνουμε μ’ αυτούς τους κλεφτοκοτάδες τω Βαλκανίων»;

Προ ετών, είχα αναφερθεί στη σύμπτωση ταυτόχρονης εκδήλωσης αναταραχών στις βαλκανικές χώρες, που προϊδέαζαν για πολλές αλλαγές, οι οποίες και συνέβησαν, με την στροφή όλων των χωρών προς την ατλαντική συμμαχία – πλην της Σερβίας, η οποία όμως αποτελεί εξαίρεση, και θα είναι πάντα καχύποπτοι οι Δυτικοί για την στάση της, επειδή είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που συγγενεύει με τους Ρώσους: Σλάβοι και Ορθόδοξοι, ως μία ταυτότητα.

Αυτήν την διαπίστωση, περί «συμπτωματικών» ως προς τον χρόνο αναταραχών στις βαλκανικές χώρες, μάλλον πρέπει να την επικαιροποιήσουμε, και μας δίνει αφορμή γι’ αυτό η σλαβική εφημερίδα τω Σκοπίων «Βέτσερ» της οποίας το δημοσίευμα μετέφερε το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η εφημερίδα εξαιρεί την Σερβία, ως την χώρα με την σχετική ηρεμία, αλλά θα μού επιτραπεί να διαφωνήσω επειδή υποβόσκει αναταραχή, αφενός επειδή υπάρχει εκ διαμέτρου αντίθετη τοποθέτηση του Προέδρου κ. Νίκολιτς με τον Πρωθυπουργό κ. Βούσιτς, όπου ο μεν πρώτος σε κάθε ευκαιρία δηλώνει την επιθυμία στενότερης επαφής με την Ρωσία, ενώ ο δεύτερος είναι αναντιρρήτως τοποθετημένος υπέρ της Δύσης.

Αλλά και αφετέρου επειδή η συνήθως διασπασμένη σερβική αντιπολίτευση, ενώθηκε τώρα κατά του πρωθυπουργού κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διαμαρτυρόμενη κατά πιθανολογούμενων καταχρήσεων στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Απριλίου. Ο πρωθυπουργός είχε κατηγορηθεί για παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων με στόχο να μην ξεπεράσει το απαιτούμενο, για την είσοδο στο κοινοβούλιο, εκλογικό όριο του 5%, ο συνασπισμός Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας.

Σε όλες τις άλλες χώρες των Βαλκανίων, υπάρχει πολιτική κρίση με διαδηλώσεις και έκφραση βίας, οι περισσότερες των οποίων δεν είναι τυχαίες, εκτιμά η εφημερίδα των Σκοπίων, μόνο που το επιχείρημα που φέρει είναι έωλο. Διότι σε πολλές περιπτώσεις στις διαδηλώσεις πρωτοστατεί η αντιπολίτευση, έγραψε. Μα, αυτό είναι απολύτως φυσικό. Μόνον στην Ελλάδα κυριαρχεί η ιλαρότητα, όπου στις διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων, μετέχει το κυβερνητικό κόμμα.

Μένουμε λοιπόν στις αναταραχές, με την υπόθεση και όχι την βεβαιότητα, ότι δεν είναι τυχαίες. Στη Βοσνία οι μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας πληροφορούν ότι είναι δυνατή μια νέα αιματοχυσία και μάλιστα η 14η Μαΐου προσφέρεται, επειδή έχει προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση

Στο Μαυροβούνιο, όπως και στα Σκόπια, στα οποία πολλές φορές έχουμε αναφερθεί, η αντιπολίτευση επί μήνες διαμαρτύρεται και μέσω μια απόπειρας εισόδου στο Κοινοβούλιο της Ποντγκόριτσα και τη δημιουργία σκηνών, κατάφερε να πάρει την εξουσία από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και τους οικονομικούς τομείς Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Η Κροατία και πάλι αντιμετωπίζει, ήδη, μια κοινοβουλευτική κρίση, παρά του ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε από νόμιμες εκλογές, πριν από μόλις τέσσερις μήνες. Ο νυν πρωθυπουργός Τίχομιρ Ορέσκοβιτς απειλείται από την αντιπολίτευση που ανακοίνωσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του.

Η Βουλγαρία βρίσκεται σήμερα ενώπιον μιας νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης λόγω των διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Στο δε Κοσσυφοπέδιο, πλην των συμπλοκών των βουλευτών, που έγιναν καθεστώς, πέφτουν μέσα στην αίθουσα και δακρυγόνες βόμβες. Και στην Αλβανία, οι ίδιοι οι προστάτες της, με Εκθέσεις τους κατόπιν ερευνών, την αναφέρουν ως την πλέον διεφθαρμένη χώρα.

Κάτι εγκυμονεί όλη αυτή η κατάσταση, αναμένεται ο τοκετός.
Πάντως, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μία ημέρα μετά τις εκλογές δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στη Σερβία το ουκρανικό σενάριο, όπως γίνεται στα Σκόπια. Ο ίδιος έκανε σαφές, απευθυνόμενος σε όλους, ότι τα Βαλκάνια δεν πρέπει να ζήσουν την ουκρανοποίηση των Σκοπίων.

Μακεδών

voria.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail