Το...θείο (με επενδύσεις) από την Αμερική περιμένουν στην κυβέρνηση μετά την αξιολόγηση

του Θάνου Πασχάλη

Το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος την ερχόμενη Τρίτη στο Eurogroup αναμένουν στην κυβέρνηση ώστε να ανοίξει ο ενάρετος κύκλος της ανάπτυξης και να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην αγορά. Ως προάγγελο μάλιστα των όποιων επενδυτικών εξελίξεων χαρακτηρίζουν τις επαφές του Νίκου Παππά στις ΗΠΑ.

"Eίναι πλέον σαφές ότι μετά το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην Αμερική, λέει στέλεχος της κυβέρνησης στο newpost, η εικόνα της Eλλάδας ως μιας χώρας σε διαρκή κρίση θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν, με βασικό χαρακτηριστικό τη σταθερότητα και την σταδιακή επαναφορά της εμπιστοσύνης από μία μεγάλη μερίδα στρατηγικών επενδυτών. Αυτό διαφάνηκε και από τις συναντήσεις με επενδυτές όσο και με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως οι Jack Lew, η Victoria Nulland, ο Neithan Sheets και ο Stefan Selig.

Το νέο κεφάλαιο που θα ανοίξει για την ελληνική οικονομία, μετά την ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συμβάλλει σε μια πιο ουσιαστική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία καταπολέμησης της ρευστότητας και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που απέτρεψε τους προηγούμενους μήνες η Τρόικα, δίνουν χώρο για μια επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας".

Επί του παρόντος η κυβέρνηση πιέζει με τον τρόπο της τους δανειστές έχοντας στη φαρέτρα της το επιχείρημα ότι μπορεί αποδεδειγμένα να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς. Αυτό είναι και το κλειδί για το νέο αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα. Μια κυβέρνηση, η οποία είναι σε θέση να εγγυηθεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών σε μια ευρύτερη περιοχή γεωπολιτικής αστάθειας.

Στο Μαξίμου καλλιεργείται η άποψη ότι με συντονισμό των δυνάμεων, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εξοικονόμηση πόρων, η Ελλάδα ανοίγει
ένα νέο κεφάλαιο με τις βαριές βιομηχανίες της Ελλάδος όπως ο τουρισμός, η πληροφορική, τα ενεργειακά deals, η στρατηγική αξιοποίηση των εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων, τα τρόφιμα και τα ποτά.

"Αυτοί οι τομείς αποτελούν τους στρατηγικούς επενδυτικούς στόχους που παρακολουθούνται στενά από Αμερικάνικες πηγές κεφαλαίων, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις συναντήσεις Παππά στην Αμερική" συμπληρώνει το κυβερνητικό στέλεχος. Που όμως εδράζεται η κυβερνητική αισιοδοξία;

Οπως λένε άλλα στελέχη οι Αμερικανοί επενδυτές ποντάρουν στο μεγάλο οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και διακρίνουν σημαντικότατες ευκαιρίες στην ανάδειξη των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που την θεωρούν ως βιώσιμη εναλλακτική ενεργειακή πηγή της Ευρώπης. Άλλοι επίσης σημαντικοί λόγοι της αμερικανικής επενδυτικής «μανίας» είναι οι προσδοκίες ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας από την αναβάθμιση της χώρας ως πύλη της Ευρώπης μετά και την οριστικοποίηση της συμφωνίας με Cosco και τη λειτουργία του ΤΑΡ.

Η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, οι εκτιμήσεις της Eurostat και της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, αλλά και τα θετικά δημοσιεύματα των διεθνών οικονομικών ΜΜΕ δίνουν το έναυσμα,λένε στην Κυβέρνηση, η οικονομία να λειτουργήσει ως σπιράλ που εκτινάσσεται αφού επί χρόνια είχε πιεστεί.Ολα αυτά βέβαια μένουν να αποδειχτούν στην πράξη.

Ο θείος με τα δολάρια από την Αμερική που θα σώσει την Ψωροκώσταινα είναι παλαιότατο αφήγημα που μοιάζει με παραμύθι.Ομως τα παραμύθια εκτός από δράκους έχουν πάντα και ευτυχές τέλος.

Ιδωμεν.

newpost.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail