Μειώσεις ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις προβλέπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, την οποία έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους 18 ομολόγους του στην ευρωζώνη.Η ελληνική πρόταση δεν εξαιρεί τις βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, από τα δημοσιονομικά μεγέθη που θα υφίστανται αυτόματη προσαρμογή σε περίπτωση που η χώρα μας χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο. Οι μοναδικές δαπάνες που εξαιρούνται από τον αποκαλούμενο «κόφτη» είναι ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, κάτι που σημαίνει ότι μισθοί και συντάξεις θα μειώνονται σε περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας έως το 2018, ανάλογα με το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.
Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι το αν υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, που επικυρώνονται από τη Eurostat στην αρχή του κάθε επόμενου έτους (παραδείγματος χάρη τα στοιχεία για το 2016 θα οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο του 2017).
Η πρόταση αναφέρει ότι την 30η Απριλίου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει έκθεση, όπου θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους. Η εν λόγω έκθεση θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους.
Εάν υπάρχει απόκλιση τότε ως την 31η Μαϊου θα πρέπει να έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα μέτρα με τα οποία θα “κλείνει” η τρύπα. Εάν δεν εκδίδεται από τον υπουργό το σχετικό διάταγμα τότε αυτομάτως θα ενεργοποιούνται μέτρα που έχουν προσυμφωνηθεί.
Πότε ενεργοποιούνται τα μέτρα;
Εάν η απόκλιση είναι ως 0,25% του ΑΕΠ δεν λαμβάνονται μέτρα. Εάν η απόκλιση είναι από 0,26% ως 0,75% τότε ενεργοποιούνται μέτρα της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν η απόκλιση είναι από 0,76% ως 1,25% του ΑΕΠ τότε ενεργοποιούνται μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Όταν η απόκλιση είναι από 1,26% ως 1,75% του ΑΕΠ τα μέτρα τα είναι 2,7 δισ. ευρώ, ενώ όταν η απόκλιση είναι από 1,76% του ΑΕΠ ως 2,25% τότε τα μέτρα θα φτάσουν τα 3,6 δισ. ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό το πόσο επώδυνα μπορεί να είναι τα μέτρα των περικοπών αρκεί να δει κανείς τα ποσά. Οι περικοπές που έρχονται στα ειδικά μισθολόγια το καλοκαίρι δεν είναι παρά μόνο το ένα τρίτο των μέτρων που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί η απόκλιση της τάξης του 0,5%. Στην περίπτωση μάλιστα που η απόκλιση είναι στο 1% τότε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυτών των περικοπών που έφεραν στις συντάξεις τα μέτρα που πέρασαν με το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε την Κυριακή.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν που επικαλείται το ΜΝΙ, η τεχνική επεξεργασία και η μετάφραση στα αγγλικά θα συζητηθούν σε ένα νέο EuroWorking Group το οποίο θα γίνει την Πέμπτη όπου εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο που -σύμφωνα με την ίδια πηγή- θα φέρει και την πολυπόθητη συμφωνία στις 24 Μαΐου. Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup την είχαν χαρακτηρίσει -πριν καν ξεκινήσει- ως διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς είχαν διευκρινίσει προσερχόμενοι ότι «δεν θα πρέπει να αναμένεται σήμερα λύση για την Ελλάδα».