ΣΑΡΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP – Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης και ποιοι μπαίνουν

Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει τα αποτελέσματα του Eurogroup προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις.

Μία εξ αυτών, είναι και ένας σαρωτικός ανασχηματισμός για να δώσει στην κυβέρνηση του πνοή και να βγάλει από πάνω του “βαρίδια” που συνδέονται είτε με την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου είτε έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη με δηλώσεις τους, είτε δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς αν εξελιχθούν όλα ομαλά, κλείσει η αξιολόγηση και ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, τότε δεν έχει λόγο να πάει σε εκλογές, αλλά σίγουρα θα ανακατέψει την τράπουλα του κυβερνητικού σχήματος στέλνοντας αρκετούς στο σπίτι τους, ακόμη και πρωτοκλασάτα στελέχη, και βάζοντας νέα πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο.

Χθες, από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας έστειλε εμμέσως ένα μήνυμα, λέγοντας πώς πρέπει να πάψει πλέον να είναι πρώτη προτεραιότητα το υπουργείο της Οικονομίας, αλλά αυτό της Ανάπτυξης, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για κυβέρνηση 4ετίας.

Ο πρωθυπουργός θέλει λοιπόν να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των μέτρων και να ανοίξει μία διαδικασία όπου θα ενεργοποιηθούν και άλλα υπουργεία εφαρμόζοντας αναπτυξιακές πολιτικές και υλοποιώντας το “πακέτο” Γιούνκερ, καθώς κρίνει πώς πολλοί υπουργοί σήμερα έχουν κατεβάσει τα μολύβια περιμένοντας τι θα γίνει με την αξιολόγηση.

Ξεκινώντας λοιπόν από το οικονομικό επιτελείο αποτελεί ερώτημα τι θα γίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που πολλοί ήθελαν πριν το Πάσχα να έχει δηλώσει πώς με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ζητήσει την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο πάντως δεν επιβεβαιώνεται. Κυβερνητικές πηγές πρόσθεταν πώς ο κ. Τσακαλώτος θα φύγει από την κυβέρνηση μόνο αν το θελήσει ο ίδιος.

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών θα αναλάβει ο Γιώργος Χουλιαράκης που φέρεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού με το έργο του στη διαπραγμάτευση. Μια θέση στο οικονομικό επιτελείο διεκδικεί κατά πολλούς και η Λούκα Κατσέλη.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση του Αλέκου Φλαμπουράρη, όχι ωστόσο για λόγους δυσαρέσκειας, αν και η κυβέρνηση έχει υποστεί σκληρή κριτική γύρο από το όνομα του. Θα πρόκειται μάλλον για τιμητική αποστρατεία, αν και ως μέντορας του πρωθυπουργού μπορεί να έχει άτυπα κάποιον ρόλο συμβούλου.

Άγνωστο είναι αν θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παραμονή του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ίσως με άλλον αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό, αφού ο Δημήτρης Βίτσας το τελευταίο διάστημα έχει επιφορτιστεί με το μεταναστευτικό και εμφανίζεται ως ο πιθανός αντικαταστάτης του Γιάννη Μουζάλα, του οποίοι η απομάκρυνση θεωρείται δεδομένη.

Στην περίπτωση που ο κ. Βίτσας μετακινηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πιθανό τη θέση του να αναλάβει ο Νίκος Τόσκας, που δεν επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείο Δημοσιάς Τάξεως.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μάλλον θα “ξηλωθεί” σύσσωμη, αφού ο Ανδρέας Ξανθός δεν πρόσφερε τίποτα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, ενώ ο αναπληρωτής του Παύλος Πολλάκης δημιούργησε με τη συμπεριφορά και τη στάση πολύ περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση απ” αυτά που έλυσε.

Υποψηφιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρεται να έχουν βάλει δύο γυναίκες, η Όλγα Γεροβασίλη, γιατρός-ακτινολόγος στο επάγγελμα που επιθυμεί να μετακινηθεί από την θέση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Με μία τέτοια επιλογή ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρούσε και ένα άνοιγμα του χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Απ” τα “βαριά χαρτιά” του κόμματος πολλοί βλέπουν εκτός κυβέρνησης τον Θοδωρή Δρίτσα, ιδίως μετά την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά και τον Πάνο Σκουρλέτη λόγω της αντιπαράθεσής τους με το ΤΑΙΠΕΔ. Ο δεύτερος μπορεί και να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών στέλνοντας τον Παναγιώτη Κουρουμπλή σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο.

Αλλαγές αναμένονται τόσο σε ότι αφορά στον Γιώργο Σταθάκη όσο όμως και στην Ελενα Κουντουρά, ενώ αμετακίνητοι θεωρούνται οι κύριοι Παρασκευόπουλος και Παπαγγελόπουλος στο Δικαιοσύνης. Κι αυτό γιατί ο τομέας αυτός είναι κρίσιμος και η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλές στις γνώσεις των δύο.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση του Γιώργου Κατρούγκαλου από το υπουργείο Εργασίας, αφού το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τον έφερε σε πορεία σύγκρουσης με όλες τις κοινωνικές ομάδες. Πιθανόν να μετακινηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης καταλαμβάνοντας τη θέση του Γ. Σταθάκη.

Ερώτημα αποτελεί η παραμονή ή όχι του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας. Οι αλλαγές στο δημόσιο σχολείο και οι προκλητικές δηλώσεις του σε άλλα θέματα, όπως η γενοκτονία των Ποντίων και οι παρελάσεις, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε βάρος της κυβέρνησης. Και αν είναι αμφίβολο τη θα γίνει με τον κ. Φίλη, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η απομάκρυνση της Σιας Αναγνωστοπούλου και του Θεοδόση Πελεγρίνη.

Επίσης ερώτημα αποτελεί η παραμονή ή όχι στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από τον Γιάννη Δραγασάκη, όπως επίσης η τύχη των κ.κ. Μπαλτά και Μάρδα που έχουν κάνει πολλές άστοχες κινήσεις δυσαρεστώντας το Μέγαρο Μαξίμου.

Ως πιθανό νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης, ενώ αμετακίνητος είναι ο Νίκος Παππάς που έχει να ολοκληρώσει και την υπόθεση με την τηλεοπτικές άδειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail