Σχέδιο FORNSAT: Έτσι μας παρακολουθεί η Αμερική εδώ και 30 χρόνια

Το μεγάλο μάτι των ΗΠΑ που εποπτεύει τον πλανήτη επιβεβαιώνεται μέσα από τα απόρρητα-διαβαθμισμένα έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν για τη δράση μυστικών παρακολουθήσεων της NSA

Χρήστος Δεμέτης

Ο αμερικανικός ιστότοπος theintercept.com σε συνεργασία με το «βαθύ λαρύγγι» της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, δίνουν από την Τρίτη 17 Μαΐου στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα που ο ίδιος έχει στην κατοχή του.

Ο ιστότοπος The Intercept ανήκει στον Γκλεν Γκρίνγουολντ (Glenn Greenwald), έναν εκ των πρώτων δημοσιογράφων που ήρθαν σε επικοινωνία με τον Σνόουντεν το 2013 όταν και άνοιξε ο «Ασκός του Αιόλου».

Ο -μέχρι το 2013- σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ που σήμερα ζει στη Μόσχα, είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του παίρνοντας μαζί του πολλαπλά έγγραφα και αρχεία που ξεσκεπάζουν το εύρος των παρακολουθήσεων που κάνουν η NSA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας εδώ και δεκαετίες. Πολλά από αυτά τα αρχεία, έρχονται να επιβεβαιώσουν πράγματα που μέχρι τώρα έμοιαζαν με θεωρίες συνωμοσίας.

Ο ιστότοπος The Intercept είχε και στο παρελθόν δημοσιεύσει αρχεία, ωστόσο πλέον θα το κάνει με τη σύμπραξη διεθνών media, ανάμεσα στα οποία είναι και η Le Monde. Μία από τις επιστολές Σνόουντεν καταγράφει τις ανακρίσεις φυλακισμένων στη βάση του Γκουαντανάμο, την οποία ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί να σφραγίσει σταδιακά.

Ένα άλλο αρχείο του Έντουαρντ Σνόουντεν, αναφέρεται στο περιβόητο Σχέδιο FORNSAT. Το ακρωνύμιο αυτό σημαίνει «foreign communications satellites». Το πρόγραμμα ιδρύθηκε το 1966 σε συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία. Την επόμενη χρονιά μπήκαν σε τροχιά οι πρώτοι δορυφόροι επικοινωνιών. Η όλη ιστορία είχε διαρρεύσει στο παρελθόν ως «υπόθεση ECHELON». Το πρόγραμμα είχε «σπάσει» σε δύο υπομέρη.

Το ένα είχε να κάνει με παρακολούθηση επικοινωνιών της Σοβιετικής Ένωσης. Το δεύτερο σκέλος λειτουργούσε για «λόγους εμπορικούς» και καταχωρούσε χωρίς να είναι αυτό γνωστό, τα στοιχεία που προέκυπταν από δορυφόρους που εξέπεμπαν για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών και βιομηχανιών. Στην ουσία κατέγραφε εμπορικές συνήθειες και λειτουργίες υπηρεσιών για να ανιχνεύσει το προς τα πού κινείται η κοινή γνώμη (προτιμήσεις καταναλωτών) και πώς διαμορφώνονται οι τιμές.


Παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις της ύπαρξης του ECHELON από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την NSA, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε μια έρευνα το 1999. Η NSA έκανε επανειλημμένα λόγο για συνωμοσιολογία. Το 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκθεσή του με επικεφαλής τον Γερμανό αντιπρόεδρο Γκέρχαντ Σμιντ παραδέχτηκε την ύπαρξη του προγράμματος παρακολούθησης σε μια έκθεση με 138 σελίδες.

Οι προτάσεις περιορίστηκαν στη συνεργασία ΗΠΑ – Ευρώπης για τη δημιουργία Κώδικα Συμπεριφοράς. Τίποτα δεν προχώρησε, ούτε σταμάτησαν οι παρακολουθήσεις. Παρόλα αυτά, εντύπωση προκαλεί πως δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την 11η Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα υπέκλεψε δορυφορικές συνδέσεις και ταξινομούσε σήματα από τηλεφωνήματα, SMS, τέλεξ, τηλέγραφο και υπολογιστή.

Το σύστημα FORNSAT εξελίχθηκε με τα χρόνια και κατά διαστήματα έχει συμβάλλει στην καταγραφή τηλεπικοινωνιών σταθερών και κινητών τηλεφώνων, ψηφιακών εκπομπών μέσω δορυφόρων, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και για παρακολούθηση ιδιωτικών δορυφορικών δικτύων, μεταξύ άλλων.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δημιουργήθηκε το Trans World Digital (TWD) και στην ουσία κατασκευάστηκε για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να παρακολουθήσουν το διαδίκτυο, πριν γίνει η «έκρηξη» του. Το FORNSAT, μέχρι το 2003 από όταν και χρονολογείται το αρχείο Σνόουντεν, λειτουργούσε μέσω 13 «πόρων» (επίγειες βάσεις).

Σαν σχέδιο χρησιμοποιήθηκε ευρέως και σε μεγαλύτερη κλίμακα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η NSA αναφέρει στο αρχείο που αποκαλύπτει ο Σνόουντεν μέσω του The Intercept, πως το εν λόγω πρόγραμμα «μας παρέχει έγκαιρη και σημαντική ενημέρωση και πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα. Οι πληροφορίες μας έχουν αποτρέψει τρομοκρατικά χτυπήματα, διεθνή κυκλώματα παράνομων εμπορικών συναλλαγών, έχουμε συλλέξει υλικό διπλωματικού ενδιαφέροντος, αλλά και δεδομένα εμπορικών διατιμήσεων από όλο τον πλανήτη».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να επιμένει ότι ο Σνόουντεν έκλεψε διαβαθμισμένες πληροφορίες, και ότι η «επικίνδυνη» απόφαση του είχε «σοβαρές συνέπειες» για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν μπορεί όμως πλέον να αρνηθεί πως έχει παρακολουθήσει κατά διαστήματα, πολίτες, εταιρείες και πολιτικούς.

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/sxedio-fornsat-etsi-mas-parakoloythei-h-amerikh-edw-kai-30-xronia.4063325.html
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail