Το μεσημέρι της 30ης Ιανουαρίου 1996 όλοι οι στρατιωτικοί συντάκτες βρισκόμασταν στο ΥΠΕΘΑ.Η κρίση των Ιμίων είχε κλιμακωθεί επικίνδυνα,ο Στόλος είχε αναπτυχθεί στο Αιγαίο και γύρω από τις βραχονησίδες είχαν συγκεντρωθεί ελληνικές και τουρκικές ναυτικές μονάδες.Όλα έδειχναν περαιτέρω κλιμάκωση.
Γι΄ αυτό και η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν ο παλαιός και έμπειρος συνάδελφος αμυντικός συντάκτης Θύμιος Πέτρου με πλησίασε και μου είπε ότι είχε σίγουρη πληροφορία από πηγή του νατοϊκή ότι “πάμε για αποκλιμάκωση”! Ήταν περίπου 14.00 το μεσημέρι της 30ης Ιανουαρίου 1996.
Δεν απάντησα,ως πολύ νεότερος τότε συντάκτης,αλλά η έκπληξή μου ήταν εμφανής. Οι επόμενες ώρες έδειχναν ότι η πληροφορία από το ΝΑΤΟ ήταν λανθασμένη.Μέχρι που τα ξημερώματα …επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά!!! Τα τηλέφωνα μεταξύ Ουάσνγκτον και Αθηνών είχαν “ανάψει” κι εμείς μεταδίδαμε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου τις πληροφορίες για μερική επιστράτευση στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου!
Τα θυμήθηκα όλα αυτά με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του κ.Παγκάλου περί “ανύπαρκτου Στόλου”, την ώρα που ο ίδιος έκανε διαπραγματεύσεις…
Στις δηλώσεις του ο κ.Πάγκαλος αναφέρθηκε σε δυο πρωταγωνιστές της κρίσης των Ιμίων,οι οποίοι όμως δεν ζουν πλέον.Ο ένας είναι ο Γεράσιμος Αρσένης,τότε ΥΕΘΑ.Είχε καταθέσει τις απόψεις του.Ο δεύτερος είναι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.Ο κεντρικός πρωταγωνιστής εκείνης της νύχτας.Ο άνθρωπος που από την Ουάσινγκτον κινούσε όλα τα νήματα και είχε όλες τις πληροφορίες στο πιάτο.Δεν μίλησε ποτέ ανοιχτά για την “διαπραγμάτευση” που έγινε.Θα λέγαμε ότι όσα πραγματικά ήξερε,τα πήρε μαζί του στον τάφο.Κι έτσι μπορούν διάφοροι,μεταξύ των οποίων και ο κ.Πάγκαλος να λέει διάφορα.
Ο Χόλμπρουκ,είχε γράψει ένα βιβλίο με τίτλο “Ασταθής Ειρήνη”.Σ΄ αυτό δεν αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης για τα Ίμια,αλλά μας αφήνει να καταλάβουμε πως οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν εκείνη τη νύχτα Ελλάδα και Τουρκία.Τις ηγεσίες τους για την ακρίβεια.Με απαξίωση τη πρώτη και με σεβασμό τη δεύτερη! Ο Χόλμπρουκ στο απόσπασμα του βιβλίου του για τα Ίμια κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην στρατηγική σημασία της Τουρκίας και επισημαίνει τον θαυμασμό των αμερικανών για την τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ.
Πως έβλεπε ο Χόλμπρουκ την κρίση των Ιμίων; Ως μια διαμάχη που αφορούσε μερικά βράχια στα οποία βοσκούσαν 70 πρόβατα μεν,αναγνώριζε όμως ότι υπήρχε κίνδυνος να προκύψει ακόμη και πολεμική σύγκρουση,λόγω των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.
Γράφει λοιπόν ο Χόλμπρουκ:
Ενώ πολλοί άνθρωποι αστειεύονταν, δυσκολευόμενοι να πιστέψουν ότι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι θα μπορούσαν ποτέ να πάνε σε πόλεμο για λίγα στρέμματα, το πρόβλημα ήταν εντελώς πραγματικό. Η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν διενέξεις για πολλά χρόνια γύρω από την ιδιοκτησία εκατοντάδων μικρών νησίδων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διένεξη παρέμενε ειρηνική ως τον Ιανουάριο του 1996, όταν μια σειρά από μικρά γεγονότα κλιμάκωσαν την κατάσταση γύρω από τα Ιμια / Καρντάκ και τη μετέτρεψαν σε διεθνές επεισόδιο. Έτσι ξεκίνησε μια αγωνιώδης 18ωρη προσπάθεια για να αποτρέψουμε ένα στρατιωτικό επεισόδιο που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε πόλεμο. Από σύμπτωση είχαμε προγραμματίσει στον Λευκό Οίκο, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, μια σύσκεψη των αναπληρωτών επικεφαλής κάθε υπηρεσίας για το Κυπριακό. Γρήγορα μετατράπηκε σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ως πρώτο βήμα ζητήσαμε από τον πρόεδρο Κλίντον να τηλεφωνήσει στους ηγέτες της Τουρκίας και στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.
Τα τηλεφωνήματα του προέδρου έδειξαν πολύ γρήγορα την ανησυχία των ΗΠΑ στο ανώτατο επίπεδο. Κατόπιν ο υπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ, Αμυνας Πέρι και ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Σαλικασβίλι τηλεφώνησαν στους ομολόγους τους στις δύο χώρες. Το υπόλοιπο μεσημέρι ο αναπληρωτής μου Τζον Κόρνμπλουμ, ο βοηθός υφυπουργός Μάρσαλ Αντερ και εγώ συντονίσαμε έναν οκτάωρο τηλεφωνικό μαραθώνιο. Τελικά, αρκετά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ανατολικής Αμερικής) καθώς ο ήλιος ανέτελλε στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές δυνάμεις είχαν ήδη καταλάβει ένα άλλο μικρό νησί δίπλα στα Ιμια / Καρντάκ οι Ελληνες αποχώρησαν, υπό συνθήκες και περιστάσεις που δεν ήταν εντελώς σαφείς.
Η κρίση είχε τελειώσει αλλά ο απόηχός της θα επηρέαζε, άμεσα και έμμεσα, τόσο τη Βοσνία όσο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Η …ασάφεια της αποχώρησης από τα Ίμια στην οποία αναφέρεται ο Χόλμπρουκ στο βιβλίο του έχει να κάνει και με το …αεράκι που ανέμενε η κυβέρνηση Σημίτη να φυσήξει. Το κακό ήταν ότι αν κι εκείνη τη νύχτα στο Αιγαίο έπνεαν άνεμοι 11 μποφόρ η σημαία δεν “έπεφτε” με τίποτα…