Γιατί ο Τσίπρας «φλερτάρει» με την απλή αναλογική; - Εναλλακτικές του εκλογικού ορίου ακόμη και κάτω από 3%...έως 2,5%

Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα εκλογικό σύστημα που απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόκλησης ακυβερνησίας και αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων

Δεύτερες σκέψεις και προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η τελική μορφή που θα έχει η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσανατολίζεται στην απλή αναλογική.

Μάλιστα η προγραμματισμένη σύσκεψη που είχε οριστεί για το πρωί της Παρασκευής 17 Ιουνίου 2016 αναβλήθηκε και στη θέση της όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί η τελική πρόταση της κυβέρνηση να φέρει τη σφραγίδα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο και οι εισηγήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πολύωρη διευρυμένη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος επιθυμεί να καταργηθεί το μπόνους των εδρών και η κυβέρνηση να προχωρήσει με τόλμη στην απλή αναλογική που αποτελεί πάγια και διαχρονική θέση της Αριστεράς.
Μάλιστα, με τις σκέψεις και τον προβληματισμό του πρωθυπουργού φέρεται ότι συμφώνησε η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών που μετείχαν στη σύσκεψη.
Η πρόταση που είχε ετοιμάσει ο αρμόδιος Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής με μείωση του μπόνους από 50 σε 30 ή 20 έδρες οι οποίες θα μπορούν να διανέμονται υπό όρους και προϋποθέσεις και στο δεύτερο κόμμα μέσα από τη διαδικασία των κατανομών καθώς και «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών σε μικρότερες «παραμένει στο τραπέζι», σημείωσε συνομιλητής του πρωθυπουργού συμπληρώνοντας, ότι ο υπουργός Εσωτερικών έλαβε εντολές να ετοιμάσει πρόταση εκλογικού νόμου με απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους των εδρών.

Σκέψεις και για το όριο 3% εισόδου στη Βουλή – κίνητρο προεκλογικής δέσμευσης για μετεκλογική συνεργασία

Η συζήτηση επικεντρώνεται και στο όριο του 3% προκειμένου κάποιο κόμμα να εισέλθει στη Βουλή.
Αν και το όριο εισόδου δεν μπορεί να μειωθεί πολύ θα μπορούσε να αποτελέσει υπό αυστηρές προϋποθέσεις «κίνητρο μετεκλογικών συνεργασιών».
Οι λόγοι που δεν μπορεί να μειωθεί σχετίζονται με «ευαίσθητα» ζητήματα όπως η Μουσουλμανική μειονότητα αλλά και η αποφυγή εισόδου στο κοινοβούλιο πολύ μικρών κομμάτων με αμφίβολη προέλευση και ρητορική τα οποία κινούνται στα όρια της γραφικότητας ή ακόμα και της ακρότητας.
Όμως μια πρόταση που φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι είναι αν κάποιο από τα κόμματα της ήσσονος Αντιπολιτεύσεως δεσμευθεί προεκλογικά με ποιον θα συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, τότε να μπορεί να εισέλθει στη Βουλή με ποσοστό ακόμα και λίγο μικρότερο του 3% όπως για παράδειγμα 2,5%.
Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα εκλογικό σύστημα που απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόκλησης ακυβερνησίας και αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων ενώ θα παρέχεται και η προστασία για την αποφυγεί εισόδου στη Βουλή κομμάτων με αμφίβολη προέλευση, ρητορική και πολιτική στόχευση.

Οι λόγοι που ωθούν τον Αλ. Τσίπρα να προτείνει απλή και «άδολη» αναλογική

Οι δεύτερες σκέψεις που κάνει εδώ και δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση του μπόνους των εδρών και να προτείνει την απλή αναλογική στην πιο «καθαρή» της μορφή δεν πηγάζουν μόνον από την Αριστερή προέλευσή του και την πολιτικό-ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος που ηγείται.
Οι λόγοι είναι αρκετοί και σχετίζονται τόσο με την πολιτική συγκυρία όσο και με τις πολιτικές στοχεύσεις του πρωθυπουργού σε ζητήματα διεύρυνσης αλλά και τακτικής απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους.
Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές και ως εκ τούτου θα πρέπει να ψηφιστεί με ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 της ολομέλειας, δηλαδή με 200 βουλευτές.
Η πρόταση για απλή και «ανόθευτη» αναλογική, αν μάλιστα συνοδεύεται από κίνητρο όπως το μειωμένο όριο εισόδου δείχνει ότι θα βρει σύμφωνα τα κόμματα της ήσσονος Αντιπολιτεύσεως όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, το Κ.Κ.Ε. και η Ένωση Κεντρώων. Και αυτό γιατί τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πως με εξαίρεση το Κομουνιστικό Κόμμα η είσοδος των υπολοίπων στη Βουλή κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι.
Αλλά και το Κ.Κ.Ε. θα στήριζε την πρόταση της απλής και «ανόθευτης» αναλογικής (έστω και καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική σκοπιμότητα») καθώς είναι κεντρική πολιτική του θέση από την οποία δεν μπορεί ούτε να μετακινηθεί αλλά ούτε και να απόσχει της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Η απλή αναλογική «στριμώχνει» τη Νέα Δημοκρατία

Επιπλέον η συγκεκριμένη πρόταση στην ουσία «στριμώχνει» και «απομονώνει» τον βασικό πολιτικό αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ, την Νέα Δημοκρατία, η οποία είτε θα πρέπει να συμφωνήσει με την απλή αναλογική είτε θα βρεθεί αντιμέτωπη -εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ- και με τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Άλλωστε με όπλο τον νέο εκλογικό νόμο ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει και στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος το Φθινόπωρο, απευθύνοντας προσκλητήριο και επιχειρώντας ανοίγματα για διεύρυνση και συνεργασίες.
Η απλή και άδολη αναλογική και η Συνταγματική Αναθεώρηση θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια άριστη «συγκολλητική φόρμουλα».
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και το αριστερό ριζοσπαστικό πρόσημο της κυβέρνησης το οποίο έχει «τρωθεί» μέσα από την διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και να ανακτήσει μέρος της χαμένης αξιοπιστίας που μοιραία έχει απωλέσει από την εφαρμογή μέτρων του μνημονίου.
«Πεδίον δόξης λαμπρό» οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η αντικατάστασή του με το πλέον δημοκρατικό και «πολιτικά έντιμο» σύστημα και η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail