ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέρθηκε σε γεγονότα που σημάδεψαν την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με την τρόικα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που ως γνωστόν είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2014 στα πλαίσια της δεύτερης μνημονιακής σύμβασης. Ο κ. Χαρδούβελης επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα βρίσκονταν κυριολεκτικά στον αέρα, λόγω του ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν έβγαινε στους αριθμούς. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε τα εξής ενδιαφέροντα: «Πράγματι ήταν αρκετά αυστηρό το πλαίσιο του 2014. Μιλούσαμε για να έχουμε το 2016 ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Δεν θέλαμε να το φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τότε. Θέλαμε να το μειώσουμε από 4,5%, να το φέρουμε στο 3% του ΑΕΠ. Πιστεύαμε ότι ένα 3% θα μπορούσε να το αντέξει η οικονομία με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θέλαμε να έχουμε … Θα το δεχόντουσαν (εννοεί το 3%). Δεν μπορούσαμε να το βάλουμε στο τραπέζι το 2014, διότι θα χάναμε σε αξιοπιστία. Έπρεπε πρώτα να κλείσουμε την αξιολόγηση. Είχαμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με το μέρος μας. Θα το φέρναμε με το μέρος μας και θα το δεχόντουσαν το 3% …».
Ο τυχοδιωκτισμός των σαμαροβενιζέλων σε όλο του το μεγαλείο. Εκεί που ο υπουργός Οικονομικών και τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου προσπαθούσαν να πείσουν την τρόικα, ότι, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ της τάξης του 4,5% συνιστά ανέφικτο στόχο και άρα στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016 θα έπρεπε να αναθεωρηθεί χαμηλότερα στο 3%, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θριαμβολογούσε για το success story και τη συντελούμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αν και οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης και σία, ήξεραν ότι η εθνική οικονομία είναι καθηλωμένη στο τέλμα της ύφεσης και πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% προς το ΑΕΠ συνιστούν ουτοπικό στόχο, εντούτοις το παραμύθιασμα του χειμαζόμενου από την οικονομική κρίση ελληνικού λαού πήγαινε σύννεφο. Ήξεραν ότι η χώρα βρισκόταν στον προθάλαμο του τρίτου μνημονίου και παρ’ όλα αυτά τάιζαν με ξεδιάντροπο τρόπο κουτόχορτο τους πολίτες. Η χώρα πορευόταν σε εθνικές εκλογές και το κουτόχορτο ήταν η αναγκαία τροφή για την υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών.
Τελικά, στις βουλευτικές εκλογές τόσο της 25ης Ιανουαρίου όσο και της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015, ο ελληνικός λαός έδιωξε από την κυβερνητική εξουσία τους σαμαροβενιζέλους και με την ψήφο του παρέδωσε τα κλειδιά της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν πρέπει να υιοθετήσει την προπαγανδιστική τακτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου περί success stories και συντελούμενης ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Μέχρι τούδε, το σύνολο των κύριων οικονομικών δεικτών επιβεβαιώνει ότι η οικονομία σέρνεται στον πάτο του βαρελιού και η ανάκαμψη δεν έχει φανεί στο βάθος του ορίζοντα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι τον Μάρτιο του 2016 το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας ανερχόταν σε 24,1%, που σημαίνει ότι 1.153.232 άτομα ήταν χωρίς απασχόληση. Αν δεν υπήρχε η αθρόα μετανάστευση ελλήνων πολιτών σε άλλες πατρίδες, ο απόλυτος αριθμός των ανέργων σίγουρα θα ξεπέρναγε τα 1.600.000 άτομα, με συνέπεια το ποσοστό ανεργίας να υπερέβαινε το 30%. Δεν είναι ηθικό, οι κυβερνήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους να ερμηνεύουν τα στατιστικά στοιχεία κατά το δοκούν. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι τουλάχιστον 6.000.000 πολίτες, έχουν ανεξόφλητες οφειλές σε τράπεζες, εφορίες και οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, κ.ά.) περί τα 215 δις ευρώ. Υπάρχουν οικογένειες με άρρωστους και άνεργους γονείς, που αδυνατούν όχι δάνεια να εξυπηρετήσουν, αλλά να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαί για τα παιδιά τους. Ήμαρτον, σταματήστε τον εμπαιγμό πάμφτωχων πολιτών.
kontranews.gr