Η Ανατολική Ευρώπη σε κατάσταση σοκ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα

Ντμίτρι Ντομπρόβ, Inosmi ru

Τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος προκάλεσαν πανικό στην Ανατολική Ευρώπη. 'Οι Ανατολικο Ευρωπαίοι δεν είναι μόνο στενά συνδεδεμένη με το Ηνωμένο Βασίλειο οικονομικά, αλλά επίσης την βλέπουν ως τον κύριο γεωπολιτικό σύμμαχο – απέναντι στο πρόσωπο της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Σχολιαστές στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι το δημοψήφισμα παρήγαγε μια βόμβα σε όλη τη διαδρομή από τη Βαλτική έως τη Μαύρη θάλασσα. Ενώ πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που βρίσκονται στην εξουσία δεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις (κυρίως στην Πολωνία και την Ουγγαρία, και ο πρόεδρος της Τσεχίας Milos Zeman και Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο) δεν δίστασαν να επικρίνουν την ΕΕ, και κανένας από αυτούς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την ίδια την ένταξη τους στην ΕΕ.

Στην Πολωνία (ο κύριος αποδέκτης της διεύρυνσης της ΕΕ προς την Ανατολή) το 80% του πληθυσμού υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Σλοβακία, άνω του 60%. Αυτό εξηγείται εύκολα - οι χώρες αυτές, πρώην σοσιαλιστικές -χώρες που παίρνουν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το «Brexit' θα μειώσει αυτόματα τη βοήθεια προς τους 'νέους Ευρωπαίους', επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη, μετά τη Γερμανία χώρα, που συμβάλλει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Έτσι, η μικρή Λιθουανία, έχοντας ένα συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, λαμβάνει βοήθεια πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επιδείνωση του προβλήματος εργασίας των μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη, των οποίων ο συνολικός αριθμός επίσημα εκτιμάται σε μόλις 1. 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εργάζονται λιγότερο από 800 χιλιάδες Πολωνοί. Σε περίπτωση ρήξης με την ΕΕ οι μισοί από αυτούς (μη έχοντας μόνιμη κατοικία) αντιμετωπίζει την απέλαση.

Η μετακίνηση των Πολωνών διακινούμενων εργαζομένων στην πατρίδα φτάνει το ποσό των $ 1. 2 δισεκατομμύρια ετησίως, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του εθνικού προϋπολογισμού.

Στα μικρά κράτη της Βαλτικής, το ποσοστό αυτό είναι αναμφισβήτητα ακόμη μεγαλύτερο. Οι Μετακινήσεις των Ούγγρων εργαζομένων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της παγκόσμιας τράπεζας, πλησιάζει τα 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Επιπλέον, οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται μέχρι το 4% του ΑΕΠ της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Αλλά ανησυχούν για την Ανατολική Ευρώπη για την γεωπολιτική πτυχή του 'Brexit'. Οι Βρετανοί, σε αντίθεση με τους Γερμανούς, είναι οι πιο συνεπείς υποστηρικτές σε μια σκληρή πολιτική απέναντι στη Ρωσία. Τη θέση αυτή συμμερίζεται κυρίως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, οι οποίες συνεχώς διαλαλούν για την «ρωσική απειλή».

Εξαιρετικά σημαντικό για την Ανατολική Ευρώπη είναι και ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου ως αντίβαρο στην γερμανική ηγεμονία στην ΕΕ. Ο Ευρωβουλευτής από την Πολωνία Richard Czarnecki είπε ότι «τώρα η ΕΕ περισσότερο ανοιχτά θα φλερτάρει με τη Ρωσία και θα εγκαταλείψει σύντομα την πολιτική των κυρώσεων».

Πρώην Επίτροπος της ΕΕ από τη Βουλγαρία, Μεγκλένα Κούνεβα εξέφρασε τη λύπη της ότι η ΕΕ αφήνει την πιο σημαντική χώρα να μην είναι μέρος της ευρωζώνης. Κατά τη γνώμη της, αυτό αποδυναμώνει τη θέση των χωρών που δεν έχουν ενταχθεί στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο φόβος ότι στην ήπειρο θα αυξήσει σημαντικά το ρόλο της η Γερμανία, συζητείται από όλους σχεδόν τους σχολιαστές. Χρησιμοποιείται ακόμα και η έκφραση 'ότι θα είναι κάτω από την γερμανική πτέρνα'.

Ωστόσο, η βρετανική έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στα εθνικιστικά και λαϊκιστικά κινήματα στην Ανατολική Ευρώπη, κυρίως στην Ουγγαρία, αλλά και στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία. Θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το 'Brexit για να υποβάλουν τα αιτήματά τους στις Βρυξέλλες, κάτι το οποίο θα παρεμποδίσει τη διαδικασία της περαιτέρω ολοκλήρωσης τους στην ΕΕ.

Μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Bohuslav Sobotka είπε: 'Τώρα η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί».Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Szijjarto ζήτησε να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, και ο ηγέτης του πολωνικού συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» Γιάροσλαβ Καζίνσκι είπε ότι πρέπει να αναπτυχθεί μια «νέα ευρωπαϊκή συνθήκη.'

Από την Ρουμανία ο Evenimentul Zilei γράφει ότι το 'Brexit' θα έχει βαθιές γεωπολιτικές συνέπειες - είναι προφανές ότι η Ρωσία κερδίζει. Η ΕΕ δημιουργήθηκε για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β 'παγκόσμιο πόλεμο και για την καταπολέμηση της Σοβιετικής Ένωσης στην ήπειρο. Για δεκαετίες, η ΕΕ έχει εκπληρώσει με επιτυχία αυτή την αποστολή, αλλά τώρα νικήθηκε και στα δύο μέτωπα. Επίμαχο θέμα είναι ο λόγος ύπαρξης της ΕΕ. '

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία έχει βυθίσει σε λήθαργο τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην Ουκρανία. Στα μυαλά εκείνων που ψάλλουν το σύνθημα 'Ουκρανία είναι Ευρώπη» δεν ταιριάζει το γεγονός ότι τα εθνικά συμφέροντα μπορεί να είναι πιο σημαντικά από αυτά των τροφοδοτών από τις Βρυξέλλες. Στο Κίεβο, προέβαλαν την παράλογη υπόθεση, ότι τώρα η Ουκρανία μπορεί να πάρει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή η ψηφοφορία των Βρετανών έλαβε την υποστήριξη των κατοίκων του Donbass όπου το βρετανικό δημοψήφισμα είναι σε σύγκριση το ίδιο με ένα δημοψήφισμα του Μαΐου του 2014 σχετικά με δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail