“Αυτονόητη και αναμενόμενη”, χαρακτήρισε την επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο ραδιόφωνο του Alpha.
Συνέχισε με μια γενικότερη αναφορά στο πολιτικό σκηνικό λέγοντας πως “υπάρχει μια επίθεση απέναντι στην κυβέρνηση. Νόμιζαν ότι θα τελειώσουν, ότι θα ήταν μια σύντομη παρένθεση η κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα μας. Δεν τους βγαίνει αυτό το πράγμα”.
Αναφερόμενος στην κινητοποίηση “Παραιτηθείτε”, ο Ν. Φίλης δήλωσε πως “κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής”. Σημείωσε πως “θα υπάρξει κλιμάκωση διαδικασιών και υπονόμευσης σε εισαγωγικά τύπου “κινήματα κατσαρόλας”, κινητοποιήσεις που - όπως ανέφερε -παρατηρούνται και στην Ισπανία, καθώς όπως είπε “γιατί μπορεί εκεί οι Podemos να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη μαζί με την Αριστερά που κατεβαίνουν”.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Σ. Χαριτάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στο κίνημα των αγανακτισμένων λέγοντας "από τα media θέλω να σας πω, γιατί το έχω ζήσει αυτό και βιωματικά ως δημοσιογράφος. Καταπνίγηκε το κίνημα των αγανακτισμένων. Πολύ γρήγορα τρέξαμε να το απαξιώσουμε. Νομίζαμε οι δημοσιογράφοι ότι χάσαμε την εξουσία που έχουμε απέναντι στην κοινή γνώμη ή το φίλτρο. Δεν πρέπει να τους δώσουμε χώρο (σ.σ. στο "Παραιτηθείτε");".
Ο Ν. Φίλης απάντησε ότι "όποιος θέλει μπορεί να οργανώνει ό,τι συγκεντρώσεις θέλει. Αυτό είναι άλλη ιστορία. Δημοκρατία έχουμε. Βεβαίως δεν μπορεί να διοργανώνει κανείς μια υπονομευτική πολιτική παρέμβαση, διότι η διαστροφή της πολιτικής - το τι λέει η κυβέρνηση να το διαστρέφουν - είναι ένα στοιχείο, το οποίο δεν ευνοεί την δημοκρατία. Το να δημιουργούνται κινητοποιήσεις στη βάση όχι πραγματικών λαϊκών προβλημάτων, αλλά στη βάση προφητικών υποτίθεται εξαγγελιών, ότι θα γίνει αυτό σε ένα χρόνο άρα τώρα εγώ κάνω απεργία για το τι θα γίνει σε ένα χρόνο είναι μια διαδικασία που έχει ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία".
Μια κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο
Για μια "κίνηση η οποία δεν έχει ονοματεπώνυμο" μίλησε ο υπουργός, αναφερόμενος στη συγκέντρωση "Παραιτηθείτε", σχολιάζοντας: "Είναι στα όρια λέω. Πρέπει να δούμε τί θέλουν ακριβώς. Φαντομάς. Τί είναι αυτό το πράγμα; Να δούμε τί θέλουν ακριβώς. Να φύγετε; Είναι η μόνη κυβέρνηση από ότι ξέρουμε στην Ελλάδα, όπου όταν άλλαξαν οι συνθήκες και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ξαναπήγε στον λαό και ζήτησε την ψήφο του λαού. Και έκλεισε την αξιολόγηση στη βάση μιας εντολής που πήρε τον Σεπτέμβριο από τον λαό και θέλει να προχωρήσει για να βγει η χώρα από την κρίση στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Αυτό αντί να συζητήσουμε πώς μπορεί να γίνει καλύτερη αυτή η πορεία, έχουμε μια λυσσασμένη υπονόμευση στην αρχή από τον ίδιο τον κύριο Μητσοτάκη, τώρα δεν του βγαίνει, τώρα βγαίνουν μπροστά κάποιοι άλλοι με το φύγετε, όπως λένε".
Ανασχηματισμός
"Πρώτον πιστεύω ότι είναι λάθος να ομιλούμε για ανασχηματισμό τώρα και μάλιστα οι μη αρμόδιοι. Ο μόνος αρμόδιος να συζητήσει αυτό το θέμα είναι ο Πρωθυπουργός. Δεύτερον - και τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Χαριτάτος: Εσείς στη θέση μου θα ρωτάγατε πάντως. Φίλης: Βεβαίως. Δεύτερον δεν ανήκω στην κατηγορία των σε εισαγωγικά πολιτικών, οι οποίοι αρέσκοντα στο να περιηγούνται τα διάφορα υπουργεία. Μου ανατέθηκε ένα πολύ δύσκολο καθήκον που είναι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων. Έχουμε προχωρήσει μέσα από μια συλλογική λειτουργία του Υπουργείου. Το τονίζω συλλογική λειτουργία του Υπουργείου σε ορισμένα βήματα, τα οποία θέλουμε να ολοκληρωθούν. Όταν ολοκληρωθεί το έργο και νομίζω συντόμως προφανώς και όλοι είμαστε υπό κρίση.
Όπως ανέφερε ο υπουργός “εμείς κάνουμε βήματα δημοκρατικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, βήματα για ένα σχολειό ποιότητας και ισότητας και αυτοί που μας χτυπούν έχουν τη γραμμή να μετατρέψουν τους μαθητές σε πελάτες, όπως είπε ο κύριος Μητσοτάκης. Ένα σχολείο φιλελεύθερο, ανταγωνιστικό, ένα σχολείο που δεν θα μαθαίνει το παιδί, αλλά θα τιμωρείται. Προφανώς και η επίθεση που δεχόμαστε δεν είναι μόνο για την εκπαίδευση”.
Ο Ν. Φίλης «κόβει» τα Αρχαία και αυξάνει τα... διαλείμματα στο Γυμνάσιο
Αύξηση του χρόνου του διαλείμματος στο Γυμνάσιο, που είναι σήμερα μικρός, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, προκειμένου όπως είπε «να έχουμε πιο ανθρώπινη λειτουργία των σχολείων».
Σύμφωνα με το protothema.gr, ο κ. Φίλης επιβεβαίωσε τη μείωση των ωρών διδασκαλίας κατά 3 σε εβδομαδιαία βάση. Αυτές θα προκύψουν από το «κόψιμο» μιας ώρας Αρχαίων Ελληνικών, μιας ώρας Ερευνητικής Εργασίας και μιας ώρας από την εναλλασσόμενη διδασκαλία «ήσσονος σημασίας μαθημάτων» όπως τα χαρακτήρισε μεταξύ των οποίων και η Οικιακή Οικονομία.
Αντίθετα, ο κ. Φίλης είπε ότι δεν θα αλλάξει κάτι με τις ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών που θα συνεχίσουν να διδάσκονται από δύο ώρες σε κάθε τάξη.